Ce conțin sucurile „naturale” din comerț. Dr. Mihai Craiu: Nu le dați niciodată copiilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce conțin sucurile „naturale” din comerț. Dr. Mihai Craiu: Nu le dați niciodată copiilor
Sursa foto: Facebook @Spitalul Virtual pentru Copii

Sucurile promovate drept „naturale” din comerț sunt pline de substanțe care pot avea efecte adverse asupra copiilor. Medicul pediatru Mihai Craiu a uitat în frigider un astfel de suc, cu peste un an în urmă. Când l-a desfăcut, a constatat că acesta nu își schimbase deloc culoarea și nu fermentase, nu mirosea urât, deși depășise cu peste un an termenul de valabilitate.

Din cauza celor peste 10.000 de substanțe chimice adăugate în produsele din comerț, autorizate de FDA sau considerate sigure – întrebarea este cine le consideră sigure, deoarece multe au fost etichetate, ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe – fără a notifica această autoritate, astfel de băuturi sunt un pericol pentru sănătatea copiilor, spune medicul pediatru într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților.

De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului.

Sucurile „naturale”, pline de substanțe artificiale nocive

Multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor. 

„Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii și ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare.

Potrivit medicului endocrinolog pediatru Bogdan Pascu, disruptorii endocrini PFAS (substanțele Per/Polyfluoroalkyl) sunt substanțe chimice care pot afecta:

  • nivelul colesterolului
  • funcția normală a tiroidei
  • ficatul și rinichii
  • procesul de reproducere
  • greutatea copilului la naștere
  • pot duce la tumori și cancer

De asemenea, PFAS pot afecta sarcinile, declanșarea pubertății și sănătatea sexuală.

„Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu „o mie de vorbe” scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane).

Și ce dacă? În afară de faptul că unele persoane sunt stresate de ce au citit, nu se întâmplă nimic! Ca să se întâmple ceva ar trebui introdusă în școală o educație ce vizează aceste aspecte ale substanțelor aflate în mâncarea noastră sau în ambalajul acesteia…

O să vă întrebați de unde mi-au venit aceste gânduri. Tocmai ce am găsit, în frigiderul de la spital, un suc „natural” pe care l-am uitat acolo în urmă cu mai mult de un an. Mai jos, o imagine cu perioada de valabilitate listată pe capac… iunie 2021.”

„L-am desfăcut, de curiozitate. Vă las să vedeți, singuri, cum a fost, în filmul de mai jos.

Concluzia – nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului așa cum sunt, proaspete”, concluzionează dr. Mihai Craiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: