Dr. Mihai Craiu, despre mușcătura de căpușă la copii: Nu dați antibiotice „de spaimă”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Mihai Craiu, despre mușcătura de căpușă la copii: Nu dați antibiotice „de spaimă”
Foto: Profimediaimages.ro

Copiii mușcați de căpușe nu trebuie tratați inutil cu antibiotice, pentru că riscul este aproape zero, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, nu toate mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală. Dar părinții trebuie să acorde atenție unui semn care apare pe piele la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile, în cazul infecției cu Borellia, bacteria care determină boala Lyme.

Iată care sunt recomandările dr. Mihai Craiu, sintetizate într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii:

„Vine o minivacanță în care mulți vom fi afară, la drumeție în natură. Și vom sta pe iarbă sau vom face doar un popas… Fiecare cu ritmul său.

Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri. Faimoasele căpușe… Și odată cu întâlnirea cu acestea se vor întâmpla 2 lucruri:

Ce trebuie știut despre subiectul căpușe și despre riscul de boală Lyme?

  1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia.
  2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august.
  3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia, riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!
  4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 de ore, și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%.
  5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 de ore!
  6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamănă cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile.

În concluzie, când venim de la plimbare verificăm cu atenție pielea copilului.

Căpușele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată.

Nu dăm antibiotice «de spaimă» pentru orice incident cu risc aproape zero – adică scenariul relativ frecvent de căpușă neangorjată, îndepărtată sub 24 de ore!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar pediatrie
Recomandare video
Protecția solară pe înțelesul tuturor