Atenție la capușe! Boala Lyme și babesioza sunt în creștere

Află pericolele la care poți fi expus dacă faci boala Lyme sau babesioză și descoperă câteva măsuri de precauție ce te pot ține la distanță de căpușe, odată cu începerea sezonului cald!
  • Publicat:
Atenție la capușe! Boala Lyme și babesioza sunt în creștere
Atenție la capușe! Boala Lyme și Babesioza sunt în creștere Sursa foto: Shutterstock

În ultimii ani, bolile transmise de căpușe au început să devină din ce în ce mai des întâlnită în întreaga lume. Printre aceste boli se numără boala Lyme și Babesioza, și pot avea consecințe grave pentru sănătate dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp.

Boala transmisă prin înțepătura de căpușă infectează atât oamenii, cât și câinii care petrec în natură. Cazurile de boala Lyme sunt în creștere, împreună cu cazurile de babesioză, o altă boală transmisă de căpușe care are tendința să apară în primăvară și vară.

La fel ca și boala Lyme, babesioza este răspândită prin înțepătura de căpușă

Potrivit experților, babesioza este o boală infecțioasă cauzată de paraziți care invadează celulele roșii din sânge. Parazitul care adesea cauzează babesioza este Babesia microti, iar aceasta este răspândită prin înțepăturile de căpușe de căprioară. Cu toate acestea, unele infecții umane cu babesioză au fost cauzate și de alte specii de Babesia, conform CDC.

Căpușele sunt adesea infectate cu ambii patogeni care cauzează boala Lyme și babesioza, ceea ce înseamnă că poate apărea co-infecția.

Există mai multe cazuri de boală Lyme decât de babesioză, deoarece babesioza are nevoie de ajutorul bolii Lyme pentru a se răspândi.

Deși nu toate infecțiile cu boala Lyme înseamnă și babesioză,  boala Lyme este comună. În plus, cei care sunt infectați cu ambele au mai multe simptome și o durată mai lungă a bolii. Simptomele bolii Lyme includ o erupție circulară, febră, oboseală, rigiditate articulară și slăbiciune musculară, conform Mayo Clinic.

Babesioza cauzează simptome asemănătoare gripei la majoritatea oamenilor

Simptomele babesiozei sunt foarte variate. Astfel, unele cazuri sunt asimptomatice, în timp ce la alte persoane, boala poate pune viața în pericol. Majoritatea oamenilor experimentează simptome asemănătoare gripei, ceea ce face ca boala să fie foarte greu de detectat, mai ales în contextul în care COVID-19, norovirusul și gripa actuală continuă să infecteze oamenii.

Simptomele includ febră ușoară, oboseală, dureri de cap, frisoane și uneori greață, dar în majoritatea cazurilor acestea dispar în câteva săptămâni. Cu alte cuvinte, nu există semne evidente care să indice această boală, ceea ce înseamnă că deseori rămâne nedepistată și netratată. În plus, unele persoane raportează și dureri musculare și pierderea poftei de mâncare. Oamenii pot experimenta și vărsături sau diaree, care indică o boală gravă.

Tratamentul pentru această boală este diferit față de tratamentul pentru boala Lyme, ceea ce înseamnă că este important să știi dacă te confrunți sau nu cu aceasta.

Pentru persoanele imunocompromise și pentru persoanele în vârstă, simptomele pot fi mai severe

Unele persoane se vor confrunta cu simptome ușoare, în timp ce altele vor avea parte de simptome severe care vor progresa spre complicații, iar acești pacienți trebuie internați. Totodată, pentru persoanele sănătoase sub 50 de ani, organismul va putea să lupte împotriva bolii fără probleme. Pentru cei cu vârsta de 50 de ani și peste și pentru cei imunocompromiși, tratamentul este de obicei necesar.

Persoanele care au boli cronice care afectează sistemul imunitar, cum ar fi cele care urmează tratamentul pentru cancer sau trăiesc cu HIV, pot avea dificultăți în lupta împotriva infecțiilor de tot felul, inclusiv a unei infecții cu babesioză. Cu cât babesioza persistă mai mult în sistemul unei persoane, cu atât sunt mai multe riscuri de a suferi mutații și de a deveni rezistentă la terapiile cu medicamente utilizate pentru tratament. Cea mai frecventă complicație este insuficiența renală.

Modalități de a te proteja de căpușe

Primăvara este deja aici, iar cazurile încep să apară de obicei la sfârșitul lunii mai. Perioada de incubație a babesiozei este de una până la șase săptămâni.

Pentru a evita căpușele, specialiștii recomandă să te îndepărtezi de zonele cu iarbă deasă. De asemenea, un repelent de insecte este un instrument bun pentru a ține căpușele la distanță. Medicii recomandă să-ți verifici întregul corp după ce ai fost afară în zonele cu iarbă și să-ți faci duș imediat, astfel încât să poți îndepărta de pe suprafața corpului orice căpușă ce n-a reușit să-ți pătrungă încă pielea.

Dacă găsești o căpușă atașată în piele, află de aici cum trebuie să procedezi: https://www.csid.ro/stiri-sanatate-frumusete-dieta/ce-se-intampla-daca-pui-acetona-pe-o-capusa-intrata-sub-piele-20040316/

Surse: huffpost.com, danielcameronmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân