Babesioza la animale și la oameni – primele semne și cum te poți proteja

Cum se manifestă babesioza la animale și la oameni, care sunt primele semne și simptome care ar trebui să ne îngrijoreze și cum ne protejăm
  • Publicat:
  • Actualizat:
Babesioza la animale și la oameni – primele semne și cum te poți proteja
Envato

Primăvara aduce multe beneficii organismului, de la o expunere mai mare la soare la posibilitatea de a sta mai mult timp în aer liber, toate ne ajută să avem un tonus mai bun și o imunitate mai puternică.

Însă, ca orice lucru bun, și primăvara are partea ei de riscuri specifice, cum ar fi o nouă afecțiune la care suntem expuși: babesioza.

Mai des întâlnită în rândul animalelor, babesioza poate afecta și oamenii. Parazit ce se reproduce în hematii, Babesia este asemănătoare malariei și provoacă anemie hemolitică.

Transmis de regulă prin vectori, precum căpușele, acest parazit mai poate fi transferat la om și prin transfuzii sanguine.

Din ce în ce mai multe cazuri de babesioză

În urmă cu aproximativ două săptămâni, unul dintre cei doi cățeluși pe care îi am a devenit brusc apatic și nu a mai vrut să mănânce. Când am ajuns cu el la clinica veterinară, am descoperit că eram unul dintre zecile de cazuri de babesioză cu care medicii veterinari au început deja să aibă de-a face; numai în acea zi, urmau să fie internați încă vreo trei câini infectați.

Asistenta mi-a spus panicată: „Avem deja o pandemie de babesioză și, din păcate, mulți dintre câini ajung prea târziu și le este letală.”

În doar câteva ore, babesioza le poate afecta animalelor rinichii (până la cauza insuficiență renală), ficatul și inima.

Noi am fost un caz fericit, dar ceea ce vreau să spun este că această pandemiei de babesioză în rândul animalelor a apărut în primul rând pentru că iarna care tocmai a trecut a fost foarte blândă, iar recomandarea generală care funcționa până acum – de a le administra animalelor fie medicamente, fie picături pentru deparazitare internă și externă de la începutul primăverii până toamna – nu mai este valabilă.

Se pare că, odată cu schimbările climatice, trebuie să protejăm animalele și să ne protejăm pe noi împotriva mușcăturilor de căpușe chiar și pe timpul iernii.

Primele semne și simptome

Așadar, atunci când vorbim despre riscurile la care sunt supuse animalele, primele semne care apar sunt:

  • stări de apatie și lipsa energie;
  • pierderea treptată a poftei de mâncare (într-o primă fază animalul tău de companie poate să refuze mâncarea pe care i-o dai în fiecare zi și să accepte o specialitate pe care nu o mănâncă des, cum ar fi carne de pui fiartă sau pe grătar);
  • febră;
  • pierderea completă a energiei (unii câini nici nu se mai pot ridica) și a poftei de mâncare (nu mai acceptă nici răsfățurile culinare).

În cazul oamenilor, există două tipuri de reacții: babesiozele asimptomatice sau paucisimptomatice și cele simptomatice. În al doilea caz, pacienții prezintă febră în stadiu moderat și semnale specifice anemiei.

În ceea ce privește babesioza simptomatică și cazurile grave, pacienții vor resimți efecte asemănătoare malariei, precum: stări febrile până la 40 de grade Celsius, anemie puternică, frisoane. Până la insuficiență a diferitelor organe.

Cei mai afectați pot fi cei foarte tineri, foarte bătrâni, persoanele a căror splină a fost îndepărtată chirurgical sau celor imunodeprimați.

Atât în cazul animalelor, cât și în ceea ce ne privește pe noi oamenii, trebuie să mergem la doctor cât mai repede, imediat cum bănuim că unul dintre simptomele pe care le avem poate avea vreo mică legătură cu babesioza.

Este poate una dintre puținele afecțiuni la care timpul, chiar și cel mai scurt, poate face diferența între viață și moarte.

Tratament

Atât la oameni, cât și la animale diagnosticul nu poate fi stabilit decât cu ajutorul unui test de sânge care să identfice sau nu existența parazitului în sânge.

În funcție de starea fiecărui pacient, medicul recomandă cel mai eficient tratament sau sunt cazuri care nu necesită niciun fel de tratament. Descoperă aici cum se manifestă babesioza la câini, care sunt cauzele şi în ce constă tratamentul.

Cum te poți proteja

Dacă te-a mușcat o căpușă, în primul rând trebuie să o îndepărtezi ferm, dintr-o singură mișcare, cu penseta. (fără aplicarea alcoolului sau altor soluții)

Află aici, chiar de la un dermatolog ce ai de făcut imediat după ce ai înlăturat căpușa pentru a fi în siguranță: Un medic dermatolog explică ce e de făcut.

Metode de prevenție

  • când ieși în parc, la iarbă verde, stai în propria grădină, poartă haine lungi, deschise la culoare pentru a identifica rapid posibilele căpușe;
  • folosește un spray de protecție special pentru căpușe; în cazul căpuşelor uleiurile cu eucalipt/lămâie/citronella nu au efect de protecţie dovedit;
  • când ajungi acasă, este recomandat să faci un duș, o baie cât mai repede și să fii atent la toată suprafața corpului tău.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”