Ce pericole te pândesc dacă mergi desculţă prin iarbă

Mersul desculţ prin iarbă poate avea multiple beneficii pentru organismul uman, dar trebuie evitat primăvara. Iată de ce!
03.04.2017
Ce pericole te pândesc dacă mergi desculţă prin iarbă

Dacă renunţăm la încălţări în timp ce mergem prin iarbă, specialiştii cred că putem avea o sănătate mult mai bună. În general, ajută la scăderea tensiunii arteriale, ne ajută să dormim mai bine sau să scăpăm de inflamaţii. Cu toate astea, în iarbă există şi un pericol: căpuşele.

„Am descoperit recent într-o revistă internaţională, Journal of Environmental and Public Health, rezultatele unui studiu despre un fenomen denumit earthing.

Acesta face referire la mersul desculţ pe sol, iarbă sau nisip (practic orice suprafaţă naturală). Mersul desculţ poate avea multiple beneficii pentru organismul uman: reduce inflamaţiile, ameliorează durerea cronică, scade stresul şi nivelul de cortizol din organism, scade hipercoagulabilitatea sângelul şi creşte calitatea somnului. De asemenea, este ştiut faptul că o cură heliomarină poate ameliora diverse afecţiuni dermatologice, în special psoriazisul şi eczemele”, precizează dr. dermatolog Proca Ancuţa pentru Gândul.

În iarbă există însă nişte mici vietăţi, căpuşele.

Acestea nu se nasc infectate cu diverse boli (cum ar fi boala Lyme), de obicei se îmbolnăvesc în timpul hrănirii şi apoi răspândesc bacteria schimbând gazda. Cazurile de muşcături de căpuşe se înmulţesc primăvara şi vara. De regulă,  acestea se întâlnesc în zonele cu vegetaţie bogată, mai puţin în oraşe. Prezenţa animalelor creşte şansa ca aceste insecte să existe în zonă şi să-şi caute o gazdă. Nu încercaţi să îndepărtaţi singuri căpuşa, pentru că există riscul ca aceasta să se rupă (de regulă se detaşează corpul de cap, iar acesta rămâne ataşat în piele) sau chiar să pătrundă şi mai adânc. Nu folosiţi vaselină, fosfor, căldură sau alte metode experimentale pentru a o îndepărta. Este important să vă prezentaţi la un medic într-un timp cât mai scurt de la muşcătură, pentru că e necesar să fie îndepărtată total pentru a elimina riscul de îmbolnăvire”, suubliniază medicul dermatolog Proca Ancuţa.

Medicul poate prescrie antibiotice în scop profilactic, pentru a preveni afecţiunile pe care le transmit aceste vietăţi. Boala Lyme, babesioza, tularemia sau encefalita sunt doar câteva dintre ele.

„Riscul de a face o boală este foarte mic, asta dacă le depistăm şi înlăturăm căpuşele cât mai rapid din piele. După ce vizitaţi o zonă în care ar putea fi căpuşe, este recomandat să vă verificaţi minnuţios. Ca prevenţie, se poate folosi un spray repelant”, mai spune medicul Proca Ancuţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament