Encefalita de căpușă poate fi prevenită prin vaccinare. Boala poate duce la sechele neurologice severe!

  • Publicat:
Encefalita de căpușă poate fi prevenită prin vaccinare. Boala poate duce la sechele neurologice severe!
Sursa foto: Shutterstock

Encefalita de căpușă este o boală infecțioasă cauzată de mușcătura de căpușă și poate fi extrem de periculoasă. Persoana infectată poate să rămână cu sechele neurologice grave. Din fericire, există un vaccin disponibil și în România care poate preveni această boală. Atât copiii, cât și adulții se pot vaccina împotriva acestei boli de sezon.

Dr. Claudia Dobocan, medic la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”, detaliază ce este encefalita de căpușă și ce consecințe are asupra sistemului nervos, cum se administrează vaccinul contra acestei afecțiuni, dar și ce alte boli periculoase pot transmite aceste insecte.

Unde se ascund căpușele

Sezonul căpușelor durează din primăvară până la mijlocul toamnei, atingând maximul în lunile mai-iulie.

Riscul de a fi mușcat de căpușe este crescut în zonele împădurite și pe pajiștile din preajma pădurilor. Căpușele mai pot fi aduse în casă sau gradină de câini sau pisici, care sunt expuși când aleargă prin iarbă. Există însă și cazuri de mușcătură de căpușă la persoane sedentare, care se deplasează numai cu mașina, neavând contact cu natura.

Conform Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în România, teritoriul la risc cuprinde județele: Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu.

În România au fost identificate până în prezent 27 de specii de căpușe, cea mai frecventă fiind Ixodes ricinus, această specie de căpușă fiind cea care transmite boli infecțioase periculoase.

Boli transmise prin mușcătura de căpușă

Trei boli transmise de căpușe sunt cele mai periculoase pentru om:

  1. Boala Lyme, o boală bacteriană, agentul fiind bacteria Borellia burgdorferi

Pentru această boală se oferă profilaxia (tratament preventiv) cu antibiotice: Augmentin (amoxicilină+clavulanat) sau doxiciclină, acestea fiind cele de primă intenție, alese de medic în funcție de vârsta și alte caracteristici ale pacientului.

Tot aceste antibiotice se folosesc și curativ, atunci când boala este deja instalată.

  1. Babesioza, o boală parazitară având ca agent parazitul intracelular Babesia microti

Este o boală asemănătoare malariei, se manifestă prin hemoliză (distrugerea hematiilor – globulele roșii), icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor), adenopatii (umflarea ganglionilor), oboseală extremă, inapetență (lipsa poftei de mâncare).

Se tratează cu aceleași medicamente cu care se tratează și malaria. Există un vaccin contra acestei boli pentru bovine, dar nu și pentru oameni.

  1. Encefalita de căpușă, o boală virală cauzată de un flavivirus cu același nume (virusul encefalitei de căpușă: tick-borne encephalitis virus)

Aceasta este o infecție care se manifestă la nivelul sistemului nervos central, iar primele simptome apar de obicei la 4 săptămâni de la mușcătură și constau în:

Dacă nu este tratată la timp, viroza poate duce la apariția meningitei și encefalitei, inflamații ale creierului și ale membranelor care îl înconjoară. Acestea pot cauza sechele neurologice severe, toată viața: paralizie, afectarea vorbirii și a intelectului, pierderea capacităților de autoîngrijire, de muncă etc.

Vaccin pentru encefalita de căpușă, disponibil și în România

Encefalita de căpușă este o boală de sezon contra căreia există vaccin, în două variante: pentru copii cu vârste între 1 și 15 ani și pentru adulți (cu vârsta peste 16 ani).

Vaccinul a fost eliberat pe piață încă din 1984, deci nu este deloc nou, deși puțin discutat în societatea românească. El este disponibil, din primăvara anului trecut, și în România.

Se află în schema de vaccinare subvenționată de stat (națională) a mai multor state și subdiviziuni administrative cu incidență mare a bolii.

Vaccinarea se recomandă celor care îndeplinesc cumulativ condițiile: locuiesc sau călătoresc în teritorii la risc și petrec mult timp în natură sau au animale care frecventează habitate de-ale animalelor sălbatice (zone împădurite).

Vaccinul este administrat prin injecții intramusculare. La persoanele cu tulburări de coagulare sau care urmează tratament pentru subțierea sângelui (cu anticoagulantele Trombostop și Sintrom, nu și alte categorii), vaccinul poate fi administrat sub piele (subcutanat). Puteți citi prospectul integral aici. 

Prețul vaccinului împotriva encefalitei de căpușă este de aproximativ 150 de lei, atât varianta pentru adulți, cât și cea pentru copii.

Cum se administrează vaccinul contra encefalitei de căpușă

  • Copii cu vârsta între 1 și 15 ani (vaccinare primară + rapeluri)

Vaccinarea primară:

Prima şi cea de-a doua doză trebuie administrate la un interval de 1 până la 3 luni.

Dacă este necesar să se obţină un răspuns imun rapid, cea de-a doua doză poate fi administrată la două săptămâni după prima doză.

După administrarea primelor două doze, se estimează o protecţie suficientă pentru sezonul de activitate al căpuşelor în curs.

Cea de-a treia doză se administrează într-un interval cuprins între 5 până la 12 luni după utilizarea celei de-a doua doze. După administrarea celei de-a treia doze se estimează ca protecţia să dureze cel puţin 3 ani.

Pentru obţinerea imunităţii înainte de începerea activităţii sezoniere a căpuşelor, care de obicei este primăvara, prima şi cea de-a doua doză trebuie administrate în lunile de iarnă. De preferat, schema de vaccinare trebuie completată prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin în sezonul de activitate al căpuşelor sau cel târziu înainte de începerea următorului sezon.

Dozele de rapel:

Prima doză de rapel trebuie administrată la 3 ani după utilizarea celei de-a treia doze. Următoarele doze secvenţiale de rapel trebuie administrate la un interval de 5 ani de la utilizarea ultimei doze de rapel.

Întârzierea rapelurilor poate lăsa copilul/adultul neprotejați, pe durata lunilor de întârziere.

  • Adulți

Vaccinul contra encefalitei de căpușă pentru adulți se administrează după aceeași schemă, cu unica diferență că la persoanele de peste 60 de ani toate dozele de rapel se administrează la un interval de 3 ani.

Atenție! Vaccinul contra encefalitei de căpușă NU protejează contra bolii bacteriene Lyme, pentru care se recomandă profilaxia cu antibiotice. Contra acesteia NU există, încă, un vaccin.

Dr. Claudia Dobocan, medic rezident neonatologie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „MS Curie”
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: