Ce să faci dacă te mușcă o căpușă. Semnele care trebuie să te trimită urgent la medic

 • Publicat:
Ce să faci dacă te mușcă o căpușă. Semnele care trebuie să te trimită urgent la medic
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te mușcă o căpușă, trebuie să o scoți cât mai rapid din piele, cu ajutorul unei pensete. Sub nicio formă nu trebuie să o strângi între degete. În caz contrar, microbii din căpușă ajung în sânge. Atenție și la simptome! Așa-numita „gripă de vară” este frecvent caracteristică mușcăturii de căpușă. 

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția într-o postare pe pagina sa de Facebook că au ajuns la Spitalul de Urgență din Iași, într-o singură zi, 58 de copii mușcați de căpușe. Așadar, mare atenție la locurile de joacă pentru copii!

Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă te mușcă o căpușă.

Sfaturile utile dacă te mușcă o căpușă

Durerile musculare, transpirația abundentă și nasul înfundat sunt simptome care pot semnala faptul că ai fost mușcat de o căpușă.

10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă:

 1. Riscul crește în aceste zile călduroase din cauza stilului sumar de îmbrăcăminte, cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
 2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
 3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
 4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
 5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
 6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
 7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
 8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
 9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentați-vă la medic pentru extragerea chirurgicală de urgenţă, ca să preveniți infecția și complicațiile.
 10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară”, însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Boala Lyme, boala cu 1.000 de feţe. Simptomele la care să fiți atenți!

Trebuie să rețineți următoarele aspecte:

 1. Data la care a fost extrasă căpuşa.
 2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii, cât şi generale, precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
 3. Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (din cauza dimensiunilor mici și secreției anestezice).
 4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1.000 de feţe.
Sursa foto: Facebook Dr. Tudor Ciuhodaru
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări: