Căpușele, purtătoare de virusuri și bacterii foarte periculoase

  • Publicat:
Căpușele, purtătoare de virusuri și bacterii foarte periculoase
Sursa foto: Shutterstock

Căpușele purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi, care poate duce la apariția bolii Lyme, au fost descoperite recent în zonele de vegetație din jurul plajelor californiene, arată un nou studiu. Deși majoritatea persoanelor mușcate de căpușe nu contractează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii, între 36 și 48 de ore.

Daniel Salked, om de știință la Universitatea de Stat din Colorado, care a condus noul studiu publicat recent în revista Applied and Environmental Microbiology, a declarat că descoperirile au surprins chiar și echipa de savanți, care nu se aștepta să descopere căpușe infectate cu bacterii care cauzează boala Lyme în acea regiune din California.

Am fost uimiți când am găsit pentru prima dată căpușe, chiar din abundență, în preajma plajelor din California. Am găsit agenți patogeni în aceste populații de căpușe și asta ridică întrebarea care este sursa, se întreabă Salked.

2021, anul bolii Lyme?

John Aucott, director al Centrului de Cercetare Clinică pentru Boala Lyme Johns Hopkins, a declarat că studiul ridică noi îngrijorări cu privire la modul și locul unde se poate răspândi boala Lyme.

Am fost surprins de descoperiri. Dar vreau să subliniez că a fost un studiu din California. Așadar, nu vreau să extrapolez acest lucru neapărat pe Coasta de Est. Dar am fost puțin surprins, deoarece căpușele sunt prezente mai degrabă în pădurile de stejar și de sequoia, nu în zonele de vegetație din jurul plajelor, a spus Aucott, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Căpușele ne surprind, iar 2021 poate fi anul bolii Lyme, avertizează specialiștii. Din cauza temperaturilor scăzute din timpul iernii și a secetei care se preconizează în vară, căpușele ar putea prospera.

Mai mult, Aucott consideră că anul acesta vor fi înregistrate numere foarte mare de cazuri de mușcături de căpușă și, implicit, de boală Lyme, deoarece foarte multe persoane își fac deja planuri de călătorie în aer liber în această vară, după un an de stat acasă, din cauza pandemiei de COVID-19.

Gazda care infectează căpușele: șoareci, iepuri, licheni?

Savanții au găsit populații de căpușe răspândite pe un areal geografic foarte extins. Acest lucru a fost neașteptat, deoarece veverițele cenușii occidentale, considerate a fi sursa predominantă de infecție a căpușelor din regiune, nu sunt des întâlnite în zonele de coastă.

Echipa lui Salked încearcă acum să identifice care sunt acele gazde care infectează căpușele. Ei suspectează că poate fi vorba despre șoareci, șobolani, iepuri sau licheni.

Căpușele purtătoare de bacterii și virusuri se află în mai multe locuri decât se credea odinioară, nu doar în zone împădurite.

Pe Coasta de Est, este destul de greu să nu găsești o zonă populată de căpușe purtătoare ale bacteriei care provoacă boala Lyme, spune Aucott. Mulți oameni sunt mușcați de căpușe în propriile curți, unde grădinăresc sau au alte activități în aer liber.

Femeie mușcată de căpușă: „Cea mai gravă gripă din viața mea”

Pentru Kirsten Stein (51 de ani), boala Lyme a fost un coșmar. Ea a fost mușcată de căpușa purtătoare a bacteriei bolii Lyme în 2010, dar abia 3 ani mai târziu a primit un diagnostic. Medicii nici nu au luat în calcul ca femeia să fi fost mușcată de căpușe, pentru că trăia într-o zonă considerată sigură în California, unde cazurile de boală Lyme erau foarte rare.

Mi s-a părut cea mai gravă gripă din viața mea. Nu m-am simțit niciodată atât de oribil. Aveam corpul amorțit, dureri puternice la picioare, dureri de oase, mâinile și picioarele erau umflate. Respiram foarte greu și oboseam foarte repede. Mă confruntam mereu cu amețeli, ceață cerebrală, probleme de vorbire, greață, paralizia Bell.

Niciun medic dintre cei consultați nu a știut să indice cauza care determina toate aceste simptome.

A fost terifiant. În fiecare zi mai apărea un simptom și medicii nu puteau să-mi ofere un răspuns. Am făcut trei RMN-uri, nenumărate analize de sânge, teste de alergii, povestește femeia.

În cele din urmă, medicul pediatru al fiicelor sale i-a sugerat să facă testul pentru boala Lyme, pe baza simptomelor cu care se confrunta femeia. Două luni mai târziu, a primit diagnosticul de boală Lyme, plus încă două infecții bacteriene.

Cu antibiotice și diverse suplimente, femeia a reușit să se pună pe picioare și acum face parte dintr-o organizație care are drept scop conștientizarea pericolului bolii Lyme în California.

Nu vreau să treacă nimeni prin coșmarul pe care l-am îndurat eu atâția ani, a spus Kirsten.

Mușcătura de căpușă: simptome, prevenție, protecție

Potrivit CDC, infecția cu bacteria care produce boala Lyme produce următoarele simptome în 1-2 săptămâni de la mușcătura de căpușă:

  • erupție rotundă, cu aspect de „semn de tras la țintă” sau de „ochi de bou”, care se extinde
  • umflarea ganglionilor limfatici
  • oboseală accentuată
  • febră și/sau frisoane
  • cefalee
  • amorțeală
  • dureri în tot corpul

Cele mai vizate zone de mușcătura de căpușă sunt picioarele (în special partea din spate a genunchilor), brațele, coapsele, axila, scalpul.

În majoritatea cazurilor, căpușa determină infecția dacă nu este scoasă în decurs de 36-48 de ore.

Pentru a preveni mușcătura de căpușă, autoritățile recomandă evitarea zonelor împădurite sau cu iarbă înaltă.

Dacă nu este posibil, este indicată purtarea hainelor de culoare deschisă cu mânecă lungă, șosete și încălțăminte. De asemenea, este recomandată pulverizarea hainelor și a pantofilor cu insectifug și folosirea repelentelor pentru piele care țin la distanță căpușele și alte insecte.

Pentru reducerea riscului de infecție cu bacteria care duce la boala Lyme, specialiștii recomandă verificarea minuțioasă a corpului la întoarcerea dintr-o zonă împădurită/parc și dușul corporal, în maximum 2 ore de la întoarcerea acasă.

Hainele purtate trebuie spălate la temperatură înaltă pentru a distruge eventualele căpușe prezente pe material.

Cum se scoate corect o căpuşă ataşată de corp

Deşi pe internet puteţi găsi diverse reţete sau metode iată metoda recomandată de medici pentru îndepărtarea căpuşelor.

Se prinde căpuşa tangenţial pielii, cu o pensetă fină şi se îndepartează ferm, dintr-o singură mişcare. Nu se roteşte, nu se apasă, nu se înţeapă cu acul, spune dr. Brigitta Mihai, medic dermatolog.

Sursa foto: Facebook Centrul de Pediatrie

Aplicarea de diverse substanţe şi speranţa că se va elibera singură este de evitat şi chiar periculos, deoarece poate duce la eliminarea spirochetelor în momentul în care se va „sufoca” sub preparatele respective.

Scoateţi căpuşa când aţi identificat-o, în mod corect. Dacă nu aveţi mijloacele de a o face, mergeţi la spital. Adresabilitatea trebuie să fie către o clinică cu serviciu de chirurgie, în cazul adulţilor, respectiv un spital de pediatrie în cazul copiilor, explică medicul.

Diagnosticul precoce și tratamentul cu antibiotice reprezintă modul cel mai eficient prin care boala Lyme poate fi combătută.

Surse:

https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2015/01/Pliant-boli-transmise-prin-capuse.pdf

https://www.webmd.com/arthritis/news/20210507/ticks-surprise-us-2021-may-be-big-lyme-disease-year

https://www.bayarealyme.org/blog/ticks-carrying-disease-found-to-be-abundant-in-beach-areas-similar-to-woodlands-according-to-new-study/

https://aem.asm.org/content/early/2021/04/15/AEM.00319-21

https://www.cdc.gov/lyme/transmission/index.html

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030