Vaccinul anti-COVID Sinopharm (Vero Cell), aproape de autorizare în Uniunea Europeană

30.05.2021
Vaccinul anti-COVID Sinopharm (Vero Cell), aproape de autorizare în Uniunea Europeană
Sursa foto: Steve Heap, Shutterstock

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) a demarat procesul de evaluare continuă pentru vaccinul anti-COVID-19 Sinopharm (Vero Cell) dezvoltat de Sinovac Life Sciences Co.

Decizia CHMP de a demara evaluarea continuă se bazează pe rezultatele preliminare din studii de laborator (date non-clinice) și studii clinice. Aceste studii sugerează că vaccinul declanșează producția de anticorpi care țintesc coronavirusul SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19 și poate ajuta la protejarea împotriva infecției.

Agenția Europeană a Medicamentului va evalua datele referitoare la vaccin, pe măsură ce acestea devin disponibile, pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile. Evaluarea continuă se va desfășura până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru a susține o cerere oficială de autorizare de punere pe piață.

De asemenea, EMA va evalua dovezile de conformitate cu ghidurile uzuale privind eficacitatea, siguranța și calitatea. Deși nu pot fi prevăzute termenele generale, evaluarea unei eventuale cereri ar trebui să dureze mai puțin decât în mod normal, din cauza activității efectuate în timpul evaluării continue.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID Sinopharm Vero Cell

Este de așteptat ca vaccinul anti-COVID Sinopharm să acționeze prin pregătirea organismului pentru a se autoapăra împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Vaccinul conține coronavirusul SARS-CoV-2 care a fost inactivat (omorât) și nu poate provoca boala COVID-19.

De asemenea, vaccinul anti-COVID Sinopharm conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun la vaccin. Serul poate fi păstrat la temperatura normală a frigiderului, între 2 și 8 grade Celsius.

Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul imunitar va identifica virusul inactivat drept corp străin și va produce anticorpi.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu coronavirusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar al acesteia va recunoaște proteina și va fi pregătit să apere organismul împotriva virusului.

Vaccinul este recomandat pentru persoanele peste 18 ani, cu administrarea a două doze la o distanță de 3-4 săptămâni.

A fost estimată o eficacitate de aproximativ 79%.

Vaccinul anti-COVID Sinopharm este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Serbia și Ungaria.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la acest moment au fost administrate peste 65 de milioane de doze din acest vaccin anti-COVID.

Surse:

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-covid-19-vaccine-vero-cell-inactivated

https://www.anm.ro/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/EMA%20starts%20rolling%20review%20of%20Vero%20Cell%20Covid-19%20vaccine_RO_F.pdf

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-sinopharm-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-56967973

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi