Semnale că ai probleme cu sistemul imunitar

  • Publicat:

Sistemul imunitar este menit să lupte contra atacatorilor interni și externi, iar atunci când este slăbit, apar anumite simptome. Iată care sunt semnalele că ai probleme cu sistemul imunitar.

Ce este sistemul imunitar

Sistemul de apărare este  prezent la majoritatea organismelor vii, încă de la începutul existenței – imunitate înnăscută, moștenită. Nu se modifică în decursul vieții. Acționează prin mecanisme care apără gazda de infecția cu alte organisme, în mod nespecific. Aceasta înseamnă că celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască și să reacționeze la agenții patogeni în mod general, fără a conferi o imunitate protectoare sau de lungă durată gazdei. Este sistemul imunitar dominant la plante, fungi, insecte și organisme pluricelulare primitive.

Cum funcționează mecanismele de apărare

El este constituit din structuri și mecanisme cu rol protector. Unul din mecanismele este fagocitoza, realizată de celulele macrofage, limfocite și granulocite neutrofile, care prezintă receptori celulari cu care recunosc agentul patogen pătruns în organism. Alarma este declanșată și răspândită și de alte celule, numite celule mesagere, la locul de fagocitoză apar fenomene specifice unei inflamații „calor, rubor, dolor” (febră, roșeață și durere).

Sistemul imunitar specific, dobândit

Este dobândit în timpul vieții, după ce organismul a venit deja în prealabil în contact cu agentul patogen. Acest mecanism specific de apărare este orientat spre un anumit agent patogen, care este identificat prin antigeni specifici, iar pentru distrugerea agentului fiind elaborați anticorpi. Acest sistem de apărare molecular este susținut de celulele limfocite de tip „T” și „B” care au capacitatea de reține, memoriza caracterele agentului patogen, putându-l recunoaște la un contact nou.

Semnale că ai probleme cu sistemul imunitar

  • Ochii foarte uscați sunt un semnal al sindromului Sjöngren, care usucă mucoasa ochilor și poate duce la afecțiuni oculare grave.
  • Un sistem imunitar slăbit transmite o furtună de citokine în corp, care declanșează depresia. Mișcarea și expunerea la lumină naturală pot ameliora aceste stări.
  • Înroșirea pielii și eczemele sunt reacții ale unui proces inflamator în organism, semn că sistemul imunitar acționează haotic.
  • Problemele digestive precum balonarea, diareea sau constipația sunt semne că flora microbiană, responsabilă cu imunitatea, este grav perturbată.
  • Mâinile și picioarele reci tot timpul sunt semne ale unei boli autoimune precum sindromul Raynaud sau afecțiuni ale tiroidei.
  • Sistemul imunitar slăbit are drept consecință căderea părului sau instalarea unor boli precum psoriazisul.
  • Articulațiile dureroase și cu mobilitate redusă pot fi debutul unei boli severe, artrita reumatoidă.
  • Rănile care se vindecă cu dificultate sunt o consecință a unui sistem imunitar slăbit, care nu mai poate trimite nutrienți către zona lezată.
  • Răcelile frecvente sunt semne ale unei imunodeficiențe a organismului, care nu mai reușește să extragă din alimente substanțele necesare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult