Ai ochii uscați? Iată care pot fi cauzele și ce soluții ai!

Sindromul de ochii uscați este o problemă oftalmologică des întâlnită. Iată care sunt cauzele.
  • Publicat:

Sindromul de ochii uscați este o problemă oftalmologică des întâlnită, care apare atunci când producţia lacrimilor nu este suficientă sau suficient de consistentă. Așa apar senzația de nisip în ochi, mâncărimi sau chiar senzația de arsură la nivelul ochilor.

Ochii uscați: cauze

Principalele cauze sunt procesul natural de îmbătrânire, odată cu scăderea concentraţiei lipidelor din lacrimi.

Senzația de ochi uscați este mai comună la femei din cauza schimbărilor hormonale din perioada menopauzei. Factori de risc mai pot fi fumul de ţigară, aerul condiţionat, condiţiile climatice – prea cald sau prea frig, petrecerea unor perioade îndelungate în faţa televizorului sau a calculatorului.

De asemenea, sindromul de ochi uscat poate apărea în urma tratamentelor cu diverse medicamente, a bolilor autoimune precum lupus, afecţiunile neurologice (precum pareza).

Majoritatea persoanelor  care  se confruntă cu senzaţia de ochi uscaţi nu suferă de condiții medicale speciale, ci este cauzată de viaţa cotidiană. La birou, de exemplu, cu ochii fixaţi pe ecrane, hârtii sau alte „ţinte” la care ochii noștri sunt atât de atenţi încât nici nu mai clipim la fel de des, se poate întâmpla să ne apară senzația de mâncărime la nivel ocular.

De asemenea, poate apărea senzația de usturime, indiferent de cât de des clipim pentru a acoperi corneea – suprafaţa ochiului –  cu  o peliculă lacrimală. Lentilele de contact, purtate în exces și fără a fi igienizate corespunzător, pot duce și ele la uscăciunea ochilor.

Evitarea contactului mână-ochi prea des, pauzele de relaxare, clătirea ochilor la propriu și chiar prin focalizarea obiectelor îndepărtate și alte metode de relaxare a ochilor pot susţine echilibrarea producţiei și distribuţiei de lacrimi pe suprafaţa ochiului.

Ochii uscați: remedii la îndemână

Persoanelor care folosesc extrem de mult ecrane cu lumină albastră li se recomandă folosirea de ochelari sau filtre de protecție sau picături cu lacrimi artificiale, pentru a asigura umiditatea corneei. De asemenea, protecția ochilor trebuie asigurată și în cazul celor care lucrează în condiții climaterice extreme – vânt, temperaturi scăzute, soare puternic – sau sunt expuse excesiv la aer condiționat.

Alimentația bogată în omega 3 și omega 6 asigură o producție lacrimală de bună calitate. Practicați o gimnastică oculară cu exerciții simple, de rotire a ochilor, acoperire a pleoapelor și focalizarea pe diverse obiecte într-un anumit interval de timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News