Cum arată mușcătura de căpușă. Semnele care o deosebesc de înțepătura de țânțar

  • Publicat:

Află cum arată mușcătura de căpușă și care sunt diferențele dintre aceasta și înțepăturile de țânțari. Odată mușcați sau înțepați de o insectă, corpul nostru reacționează – fie apar mici bubițe, mâncărimi, roșeață sau, dacă situația e mai gravă, diverse simptome care ne duc mai degrabă cu gândul la o răceală: febră, dureri musculare sau frisoane. ATENȚIE: căpușele pot transmite bacterii periculoase, cauzând boli precum Lyme, encefalita sau febra hemoragică.

Cum arată mușcătura de căpușă

Identificarea mușcăturii de căpușă poate fi dificilă, mai ales în primele ore, pentru că iritațiile sau mâncărimile pe piele nu apar imediat, cum e în cazul înțepăturii de țânțar.

„Țânțarul care se hrănește cu sângele nostru introduce salivă în rana creată, iar aceasta conține niște proteine care împiedică coagularea locală a sângelui. Mai mult, aceste proteine declanșează rapid o reacție imunitară care duce la simptome precum roșeață, umflături, mâncărimi”, explică cercetătorul entomolog Jonathan Day.

Cum arată mușcătura de căpușă? Există 2 situații: prima în care căpușa este încă atașată de piele, a doua când căpușa s-a desprins singură după ce s-a îndestulat cu sângele nostru.

În primul caz, poate fi destul de dificil să ne dăm seama că am fost mușcați de căpușă, pentru că această insectă este foarte mică, are dimensiunea unei semințe de mac în stadiul de nimfă (căpușă tânără) și simptomele nu apar imediat. Puteți în schimb să vă examinați cu atenție fiecare zonă a pielii și să palpați – căpușele se simt ca niște noduli mici și tari.

În al doilea caz, cel în care căpușa s-a desprins singură de piele, pot să apară simptome la 24-48 de ore de la mușcătură, sau chiar mai târziu, precum roșeață și mâncărimi. Însă aceste manifestări sunt similare cu ale înțepăturii de țânțar. Cum facem diferența?

  • Iritația/roșeața

Cel mai important semn care ne arată că am fost mușcați de o căpușă este iritația care se formează la „locul faptei”, după ce insecta se desprinde sau este înlăturată cu un dispozitiv special. În cazul căpușelor purtătoare de Borellia, această iritație/roșeață are formă rotundă, având aspectul unui inel în jurul mușcăturii, semn de tras la țintă sau „eritem în ochi de bou”.

Alte semne ale infecției cu bacteria care produce boala Lyme apar în 1-2 săptămâni de la mușcătură și constau în:

  • umflarea ganglionilor limfatici
  • oboseală accentuată
  • febră și/sau frisoane
  • cefalee
  • amorțeală
  • dureri în tot corpul
  • confuzie/amețeală
  • greață și/sau vărsături
  • dureri de stomac
  • diaree
  • apetit redus

Dacă suntem înțepați de un țânțar, această iritație specifică nu apare decât dacă ne scărpinăm foarte agresiv. De cele mai multe ori se va forma imediat o mică ridicătură/umflătură pe piele, cu un punctuleț mic roșu, nu o iritație extinsă, ca în cazul mușcăturii de căpușă.

  • Mâncărimile

Una dintre manifestările specifice înțepăturii de țânțar este mâncărimea care apare imediat. Deoarece țânțarul pătrunde în piele și saliva sa ajunge în sângele nostru, organismul declanșează rapid o reacție imunitară care constă în hipersecreție de histamină. Această substanță este cea care duce la apariția mâncărimilor intense. Și din acest motiv, cu cât ne scărpinăm mai tare, cu atât mâncărimea va fi mai intensă – crește producția de histamină.

Așadar, un element care deosebește înțepătura de țânțar de mușcătura de căpușă este mâncărimea care apare imediat. În cazul mușcăturii de căpușă, mâncărimea apare doar dacă se formează iritația menționată anterior și pielea se usucă.

  • Locul mușcăturii

Spre deosebire de țânțari, căpușele nu zboară. Nici măcar nu pot să sară. Aceste insecte abia se târăsc, dar se pot agăța de încălțăminte sau de haine și se cațără pe tine, ajungând la piele, dacă le invadezi spațiul – adică zonele cu multă vegetație.

Căpușelor le plac de regulă zonele mai ferite, unde pielea e subțire: picioarele (în special partea din spate a genunchilor), brațele, coapsele, axilele, scalpul, regiunea inghinală.

Pe de altă parte, țânțarii au avantajul aripilor, care îi ajută să zboare, dar și al simțului ascuțit al mirosului, cu care depistează rapid „prada”. În timpul zborului, țânțarii ne pot pișca de nenumărate ori în mai multe zone descoperite a pielii, cu precădere cele unde simt umiditate – pe față, mâini și mai ales picioare, glezne.

Căpușa, în schimb, își găsește locul și acolo rămâne până se satură cu sânge.

Căpușa trebuie scoasă în primele 24 de ore

Odată înfiptă sub piele, căpușa se înfruptă cu sângele nostru până se satură și se desprinde singură. Problema este că, în tot acest timp, ea poate elibera în sângele nostru saliva infectată cu Borrelia, o bacterie foarte periculoasă care duce la boala Lyme.

Cu cât depistăm și scoatem căpușa din piele mai devreme, cu atât riscul să ne îmbolnăvim este mai mic. Medicii spun că primele 24 de ore de la mușcătura de căpușă sunt esențiale. Această fereastră de timp ne conferă siguranța că bacteria periculoasă nu ajunge în organismul nostru.

Dar ca să scoatem insecta, mai întâi trebuie să știm cum arată mușcătura de căpușă, iar cele 3 elemente menționate anterior ne ajută să facem diferența între ciupitura unui țânțar zgomotos și mușcătura de căpușă.

Surse: everydayhealth.com, health.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân