Boala incurabilă care se manifestă prin mâncărimi pe piele. Remedii care calmează simptomele

Mâncărimile pielii pot apărea pe fond nervos. Ce afecțiuni ascund și care sunt soluțiile
  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala incurabilă care se manifestă prin mâncărimi pe piele. Remedii care calmează simptomele
Foto: Shutterstock

Mâncărimile pielii pot fi cauzate nu doar de îngrijirea necorespunzătoare a pielii şi de temperaturile scăzute, ci şi de anumite afecţiuni care, aparent, nu ar trebui să dea astfel de simptome.

Fibromialgia și oboseala cronică, două cauze ale mâncărimilor pe piele

Două astfel de afecţiuni sunt fibromialgia şi sindromul de oboseală cronică, ambele având un impact puternic asupra sistemului nervos central.

Din cauza terminaţiilor nervoase care sunt afectate, aceste boli pot da simptome care sunt cu atât mai persistente pe măsură ce afecţiunile rămân netratate. Acestea includ:

  • senzaţie de arsură
  • mâncărimi
  • înţepături
  • amorţeli ale mâinilor şi picioarelor

Mâncărimile pielii favorizează pătrunderea bacteriilor, prin scărpinatul excesiv

Mâncărimile pielii care persistă sunt extrem de deranjante şi pot cauza dureri şi umflături din cauza scărpinatului excesiv, precum şi răni deschise care favorizează pătrunderea bacteriilor.

În cazul fibromialgiei, anumite terminaţii nervoase sunt deteriorate, astfel încât creierul nu mai percepe corect mesajul că senzaţia de mâncărime nu este intensă, iar persoana în cauză continuă să se scarpine, agravându-şi situaţia.

Din păcate, nu există un tratament care să vindece fibromialgia, dar sunt disponibile medicamente care pot ameliora simptomele. De asemenea, există anumite remedii naturale, terapii complementare și schimbări în stilul de viață și în regimul alimentar care ajută la prevenirea acutizării bolii.

Citește și: Tratament naturist pentru fibromialgie, boala în care simți că te doare tot corpul

Cât priveşte sindromul de oboseală cronică, specialiştii consideră că de vină pentru senzaţia de mâncărime ar fi slăbirea sistemului imunitar şi inflamaţia din organism, care conduc la neuropatie, adică la degradarea fibrelor nervoase.

De asemenea, mâncărimile pielii pot apărea şi din cauza anumitor medicamente, în special analgezice.

Ce poţi face pentru ameliorarea mâncărimilor pielii

  • Foloseşte o cremă cu capsaicină (substanţa care dă iuţimea ardeiului iute) – acest ingredient „anesteziază” zona şi te ajută să rezişti tentaţiei de a te scărpina. Ai grijă să nu aplici prea multă cremă, deoarece pot apărea senzaţii de arsură.
  • Aplică pe zona cu pricina o pungă cu gheaţă – aceasta reduce inflamaţia şi senzaţia de mâncărime.
  • Bea ceaiuri cu efect relaxant
  • Practică yogameditaţia sau fă diverse exerciţii fizice care îţi distrag atenţia de la această senzaţie neplăcută.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân