CSID.RO Live 5 august: afecțiunile de sezon la copii; colonoscopia

În emisiunea CSID.RO Live din 5 august, ora 17, vom aborda vorbi despre afecțiunile de sezon la copii, despre activități de vară cu micuții, dar și despre colonoscopie.
În emisiunea CSID.RO LIVE din 5 august, moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, temele principale sunt:
  • Afecțiunile de sezon la copii. Invitați sunt Dr. Carmen Dincă, medic primar pediatru, SANADOR și Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei si Copilului.
  • Activități de vară pentru copii. invitată este Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting.
  • Totul despre colonoscopie. Invitată este Dr. Mădălina Stan Ilie, medic primar gastroenterologie, Spitalul
    Clinic SANADOR.

În vacanță, suntem predispuși la enterocolită

Dr. Carmen Dincă: „Cel mai mult ne întâlnim cu enterocolita acută, atunci când ne confruntăm cu cel puțin 4 episoade diareice.  Poate să înceapă cu greață și vărsături, dureri abdominale și chiar febră. Canicula afectează calitatea alimentației, precum: carnea, peștele, fructele de mare, iaurturi, consumul de prăjituri cu cremă. Ele pot fi contaminate cu diferite bacterii: salmonela, listeria etc.”

„Trebuie sa oprim diareea și să tratăm cauza acesteia: fără crudități – excepția face banana – alimentele trebuie să conțină sare, e importantă hidratarea. Se pot administra probiotice, medicamente care conțin argilă.”

Trusa de vacanță în concediu

„ Trusa de vacanță ar trebui să conțină antitermice, termometru, anthistaminice, antidiareice, săruri de rehidratare, soluții dezinfectante, plasturi, comprese, substanță antiseptică. Nu este de neglijat protecția solară, pentru înțepăturile de insecte”, precizează medicul.

Activitățile de vară ale copiilor

Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, despre activitățile copiilor în vacanță:  „Ce e frumos e să mergem afară, să mergem în parcuri de aventură, să mergem la călărit, să facem ceva în natură și cu animale. Este o reîncărcare care face foarte bine sistemului nervos și e la îndemâna oricui.

Până la 3 ani, contactul cu alți copii nu e cel mai important factor în dezvoltarea lor, ci este contactul cu mama și cu tata. Apoi, ei învață mult despre ei din interacțiunile cu ceilalți.”

Când copilul se plictisește, e bine să intervenim

„Plictiseala este practic o stare în care nu simți nimic, nu te bucură nimic, este deconectat. Când copilul se plictisește, e bine să intervenim și să ne conectăm cu ei într-un fel. Pe de altă parte, e bine și să lăsăm copiii să se plictisească și să găsească ceva de făcut. ”, spune Otilia Mantelers.

Când e bine să lăsăm copiii, la țară, la bunici

„Până la 3 ani, bunicii pot ajuta părinții în creșterea copiilor, dar să nu fie persoana principală de atașament a copilului. Copilul are nevoie de contactul cu mama si tata. O săptămână, două e în regulă.

În cazul copiilor mai mari, aceștia pot fi lăsați pentru o perioadă mai lungă la bunici.”

Dr. Mihai Craiu: Avem mai multe boli cu febră în perioada aceasta, decât în ultimii ani

Dr. Mihai Craiu: „Nu tot ceea ce le pare părinților o viroză respiratorie este neapărat. Părinții când se confruntă cu un copil ce face febră se gândesc la infecție. În momentul de față, există un număr mare de boli cu febră și respiratorii, mai mare decât anul trecut prin vremea asta, dar și mai mare decât cu un an înainte de pandemie.

Asta se întâmplă pentru că a scăzut nivelul de anxietate, toată lumea iese în parc. Al doilea este o schimbare ecologică, s-a schimbat circulația virusurilor respiratorii datorită măsurilor epidemiologice care au fost luate. Avem acum o mulțime de copii cu infecție cu virusul care afecta copii iarna, între decembrie și martie. E un virus de iarnă, ca gripă.”

Ce are de făcut un părinte când copilul face febră

„Cel mai important e să nu contribui în plus la disconfortul copilului: când vede un părinte panicat, se poate speria. Ar trebui să ne păstrăm calmul, să verificăm temperatura și  să utilizăm un antitermic uzual și să așteptăm măcar o jumătate de oră, o oră. Excepție fac copiii cu convulsii sau foarte somnolenți.”

„De la 45 de ani, orice persoană ar trebui să vină la o colonoscopie”

Dr. Mădălina Stan Ilie: dieta bogată în grăsimi, în carne roșie predispun la formarea cancerului colorectal, lipsa de vitamina A, vitamina C. Pe lângă aceștia sunt și factorii genetici.

Din păcate, majoritatea au o preconcepție greșită, când aud de colonoscopie se gândesc la ceva dureros, noi facem cu sedare, e complet nedureroasă. Ea înseamnă vizualizarea cu ajutorul unei camere a întregului colon. Prevenim transformarea polipilor în cancer.

De la 45 de ani, orice persoană ar trebui să vină la o colonoscopie. Ar trebui repetată din 10 în 10 ani. Dacă pacientul prezintă un factor de risc, atunci ar trebui la 1-2 ani. Depinde de condiția predispozantă pe care o are pacientul.
„Chiar și la 20 de ani am avut pacienți cu cancer de colon”.

Simptomele care ar trebui să ne trimită la medicul gastroenterolog

„Cel mai important simptom este sângerarea. Dacă pacientul are scaun cu sânge, ei trebuie să ajungă la medic. Pe lângă sângerare, ar fi durerea cronică, diareea, anemia, oboseala cronică, vârsta peste 50 de ani.

Cel mai mult contează dieta: ar trebui un regim sărac în carne roșie, evitată carnea procesată, ar trebui introduse în dietă fructe, legume, cereale integrale și efectuarea de exerciții fizice.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Dr. Carmen Dincă - Medic primar
Dr. Carmen Liliana Dincă este unul dintre medicii primari pediatri din cadrul echipei Sanador din București. Competențe în: nefrologie pediatrică; dializă acută și cronică; ultrasonografie generală Absolventă a Universității de Medicină și farmacie "Gr.T .Popa" din Iași ...
citește mai mult
Dr. Mădălina Ilie Stan - Medic primar gastronenterologie
Dr. Mădălina Ilie Stan este Medic primar Gastroenterologie, cu competențe în endoscopie digestivă, ultrasonografie abdominală, puncție biopsie hepatică și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică. EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ • 2012 – prezent: Medic specialist/primar Gastroenterologie, ...
citește mai mult
Otilia Mantelers - Psiholog
OTILIA MANTELERS este instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume; așa a ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult