De ce nu e bine să-ți sufli nasul cu gura închisă? Ce riști dacă sufli nasul cu putere sau înghiți secrețiile

  • Publicat:
De ce nu e bine să-ți sufli nasul cu gura închisă? Ce riști dacă sufli nasul cu putere sau înghiți secrețiile
Sursa foto: Shutterstock

Majoritatea dintre noi obișnuim să ne suflăm nasul cu gura închisă, lucru complet greșit din punctul de vedere al medicilor. Potrivit acestora, modul corect de a ne sufla nasul este cu gura deschisă.

Cum suflăm corect nasul

Deschidem gura și presăm ușor cu degetul o nară, apoi exteriorizăm aerul pe nara cealaltă pentru a elimina secrețiile într-un șervețel de unică folosință.

Repetăm procesul cu cealaltă nară și fără să suflăm puternic.

Pentru a ușura eliminarea mucusului vâscos sau uscat, putem folosi înainte de a ne sufla nasul un spray nazal pe bază de apă de mare sau puțin ser fiziologic, care fluidifică secrețiile.

Evitați să folosiți pe termen lung (mai mult de 7 zile) spray-uri nazale decongestionante, deoarece usucă mucoasa nasului.

Ce riști dacă sufli puternic nasul și ții gura închisă

Cele mai frecvente afecțiuni care determină apariția secrețiilor sau congestia nazală (senzația de înfundat) sunt răceala, sinuzita și febra fânului sau rinita alergică.

Acestea cauzează inflamații la nivelul mucoasei nazale și corpul reacționează prin producția de mucus în exces, pentru a elimina virusuri, alergeni sau alte microorganisme pe care le consideră „inamici”.

Pe măsură ce infecția evoluează, fie că vorbim de viroză sau sinuzită, secrețiile devin mai vâscoase, lipicioase și greu de eliminat, motiv pentru care multe persoane se forțează și își suflă puternic nasul, lucru complet greșit.

Asta duce la răspândirea secrețiilor în sinusuri și urechi, dar și la apariția durerilor de cap puternice. Secrețiile nazale pot cauza complicații precum sinuzita sau otita.

Înghițirea secrețiilor duce la tuse reziduală

Pe de altă parte, copiii foarte mici, care nu au deprins încă gestul de a-și sufla corect nasul, au tendința să înghită secrețiile, ceea ce lungește și mai mult perioada de infecție, de la câteva zile la câteva săptămâni.

Mucusul care rămâne în gât este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor și apariția complicațiilor, cum ar fi iritație și tuse reziduală (numită și tuse post-virală sau tuse post-infecțioasă), care poate dura între 3 și 8 săptămâni după o infecție de tract respirator superior.

O metodă eficientă de a reduce secrețiile nazale la bebeluși și a preveni dezvoltarea otitei și a rinosinuzitei este folosirea unui aspirator nazal cu pompiță. Acesta este un dispozitiv special care înlătură delicat mucozitățile și eliberează căile nazale.

Un alt sfat util dacă ai un bebeluș care răcește frecvent și are nasul înfundat este să cumperi un umidificator. Acesta va contribui la menţinerea umidităţii din camera prichindelului la un nivel optim, aerul nu va mai fi atât de uscat, secreţiile celui mic fiind cât mai fluide şi uşor de eliminat.

Dacă nu ai un umidificator, pune un prosop ud sau un vas cu apă pe calorifer, în camera copilului.

Nu uita că în camera copilului nu trebuie să fie nici cald, nici frig, temperatura potrivită fiind de 22-24 de grade Celsius în timpul zilei și cel mult 20 de grade în timpul nopții. Nu înfofoli copilul şi evită supraîncălzirea acestuia.

Surse: medicine.uq.edu.au, academic.oup.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian