Ce probleme de sănătate apar când e frig în casă și care e temperatura optimă pentru somn

22.11.2022

Locuințele în care temperatura este prea scăzută sau, din contră, prea crescută sunt un pericol pentru sănătate. Mai expuși sunt cei care au probleme cu circulația, persoanele diabetice și cele care suferă de artrită, depresie sau anxietate, dar și copiii. Consecințele temperaturilor scăzute din locuință pot consta în viroze frecvente, dar și creșterea tensiunii arteriale și riscul mai mare de pneumonie, infarct sau accident vascular cerebral.

Află care sunt riscurile temperaturilor nepotrivite din locuință asupra sănătății și cât ar trebui să indice termometrul în case în sezonul rece.

Temperatura optimă în locuință: între 18 și 21 de grade Celsius

Nici prea frig, nici prea cald! În casă, temperatura nu ar trebui să scadă sub 18 grade Celsius dacă vrem să fim feriți de probleme, mai ales dacă în locuință sunt copii mici și persoane care suferă de afecțiuni circulatorii, diabet, artrită, insomnie, depresie sau anxietate.

Același lucru este valabil în cazul temperaturilor peste 24 de grade Celsius, care pun în pericol în special sănătatea bebelușilor.

Iată care sunt intervalele de temperatură considerate optime și cele periculoase pentru sănătate:

  • 13-17 grade Celsius

Vasele de sânge se îngustează, crește tensiunea arterială, sângele devine mai gros și riscul de boli cardiovasculare este mai mare (atac de cord, accident vascular). De asemenea, corpul este mai puțin rezistent și există pericolul apariției sau agravării bolilor respiratorii (răceală, astm, pneumonie etc.) pe fondul umezelii și mucegaiului.

  • 18 grade Celsius

Aceasta este considerată temperatura optimă pentru dormitor, în timpul somnului, pentru adulți. În cazul copiilor, temperatura ideală în timpul nopții este cea cuprinsă între 17 și 20 de grade Celsius.

  • 19- 21 de grade Celsius

Este intervalul de temperatură recomandat în timpul zilei în locuință, pentru adulți. Pentru copii, între 22 și 24 grade Celsius.

  • 24-27 de grade Celsius

Temperaturile prea mari pun în pericol sănătatea copiilor și bebelușilor. Supraîncălzirea poate determina o mulțime de efecte secundare: insomnii, agitație, deshidratare, febră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee