Singurele 5 suplimente pentru artrită care au efect benefic, dovedit științific

Află ce suplimente pentru artrită pot ameliora simptomele și care sunt cele pe care nu merită să-ți cheltui banii. 
  • Publicat:
Singurele 5 suplimente pentru artrită care au efect benefic, dovedit științific
Sursa foto: profimediaimages.ro

Artrita afectează peste 350 de milioane de oameni la nivel global, cauzând dureri și dizabilități care scad semnificativ calitatea vieții pacienților. În consecință, nu e de mirare că multe persoane vor cu orice preț să își amelioreze starea de sănătate cu ajutorul diverselor diete, suplimente sau medicamente pentru a recăpăta controlul asupra vieții lor. 

Atenție însă la unele suplimente pentru artrită, deoarece nu au deloc efecte benefice în ameliorarea durerilor și senzației de amorțire la nivelul articulațiilor și riscați să vă cheltuiți inutil banii.

Există peste 100 de tipuri de artrită, printre acestea numărându-se osteoartrita, artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, guta, lupusul sistemic eritematos, sclerodermia sau artrita juvenilă.

Principalii factori de risc implicați în apariția artritei sunt: vârsta (40-60 de ani), factorii genetici, sexul feminin, dar și fumatul, obezitatea, infecțiile, traumele fizice (entorse, luxații), ocupațiile care necesită îndoirea repetitivă a genunchilor ori lipsa activității fizice.

Suplimente pentru artrită care merită încercate

Potrivit unei metaanalize publicate recent în British Medical Journal, singurele 5 suplimente pentru artrită care ar avea efect benefic moderat asupra simptomelor – deci atenție, nu efecte spectaculoase, curative – sunt următoarele:

Aceste suplimente au avut efect moderat, ceea ce înseamnă că pacienții le pot încerca o perioadă, la recomandarea medicului, pentru a vedea dacă în cazul lor funcționează. În cazul în care simptomele nu se îmbunătățesc pe parcursul tratamentului cu astfel de suplimente, acestea nu trebuie luate în continuare.

Suplimente fără efect în artrită

Pe de altă parte, în categoria suplimentelor pentru artrită în care nu merită să investiți deoarece studiile nu au arătat că ar avea vreun efect benefic, se numără:

  • extractul de ceai verde
  • pelinul dulce (artemisia annua)
  • bromelaina
  • vitamina B3
  • vitamina B12
  • vitaminele C + E
  • extractul de alge marine
  • pudra de susan
  • turmericul
  • L-carnitina
  • sucul de cireșe
  • uleiul de argan
  • usturoiul
  • rodia
  • măceșul (rosa canina)

Lista completă a suplimentelor ineficiente în artrită poate fi văzută în tabelul de mai jos.

Sursa: rmdopen.bmj.com

Cât privește dieta, potrivit sursei citate, nu există alimente-minune care să aibă efecte spectaculoase în artrită.

În schimb, este recomandat un regim alimentar variat, care să includă surse sănătoase de grăsimi, proteine, fibre, vitamine și minerale esențiale, toate acestea având rol de prevenire a procesului inflamator care determină apariția și agravarea simptomelor în artrită.

Consumul de pește bogat în acizi Omega 3 (somon, ton, sardine), semințe chia, ulei de in, nuci, ouă și expunerea la soare cel puțin 15 minute pe zi sunt măsuri care pot ține sub control puseurile artritei.

De asemenea, evitați consumul de alcool în exces sau chiar și consumul ocazional în cantități mici, mai ales dacă urmați tratament, deoarece poate agrava manifestările artritei.

Încercați să fiți cât mai activi și să vă mențineți greutatea în limitele normale, pentru a nu pune presiune asupra articulațiilor genunchilor sau șoldurilor.

Iar dacă aveți probleme cu greutatea în exces, nu ezitați să cereți ajutorul medicului nutriționist diabetolog sau al endocrinologului, care vă poate recomanda un tratament medical pentru slăbit, pe lângă un regim alimentar personalizat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”