Dr. Ruxandra Constantina: ”Boli ca osteoartrita sau artroza se diagnostichează la vârste mai tinere acum”. Iată de ce!

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni din sfera reumatogiei în țara noastră? De ce tot mai mulți oameni suferă de boli reumatice?
  • Publicat:
Dr. Ruxandra Constantina: ”Boli ca osteoartrita sau artroza se diagnostichează la vârste mai tinere acum”. Iată de ce!
Dr. Ruxandra Constantina, foto arhivă

”Afecțiunile reumatice degenerative (osteoartrita sau artroza) care apar ca urmare a distrugerii cartilajului articular au înregistrat o incidență tot mai crescută” explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie. În mod normal, aceste boli apar ca urmare a deteriorării treptate și îmbătrânirii cartilajului articular odată cu vârsta, dar în ultimii ani ele au devenit însă tot mai frecvente și în rândul populației tinere.

Și pandemia a avut rolul ei nefast în creșterea incidenței bolilor reumatice din cauza faptului că multe persoane au devenit mult mai sedentare peste noapte și s-au îngrășat. Am aflat de la dr. Ruxandra Constantina semnele și simptomele bolilor reumatice și cauzele pentru ca ne îmbolnăvim mai devreme de boli din sfera reumatică.

 

CSÎD: De ce se instalează și la populația mai tânără afecțiuni reumatice precum: artroza sau osteoartrita?

Dr. Ruxandra Constantina: Cel mai probabil ca urmare a unui stil de viață nesănătos (alimentație, sedentarism), obezitate, suprasolicitarea articulațiilor prin efort fizic intens neadecvat, prin mișcări repetitive, postraumatic, expunere prelungită la frig; fumatul.

Reumatismul se instalează destul de des la coloana vertebrală, dar și la genunchi, șolduri

CSÎD: Ce zone ale organismului sunt mai des afectate de reumatism?

Dr. Ruxandra Constantina: Cele mai afectate sunt articulația genunchiului (gonartroza), a șoldului (coxartroza), articulațiile mâinilor, coloana vertebrală (spondiloza).

Durerea la efort, limitarea mișcărilor, pierderea flexibilității articulare – semne și simptome ale bolilor din sfera reumatologiei

CSÎD: Ce semne si simptome ne-ar putea trimite cu gândul că suferim de o boală reumatică?

Dr. Ruxandra Constantina: Artroza se caracterizează prin apariția durerilor la nivelul articulației afectate, a oaselor și mușchilor din regiune, permanantă, surdă, cu perioade de exacerbare; durerea este accentuată la mișcare și calmată de repaus, însoțită de redoarea articulației, în special matinală, diferite grade de limitare a mișcărilor cu pierderea treptată a flexibilității articulare. Pot apărea și semne de inflamație, de exemplu tumefierea articulației, cu roșeață și creșterea temperaturii locale; deformare articulară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân