Automedicația: tu știi ce riscuri presupune?

  • Publicat:
Automedicația: tu știi ce riscuri presupune?
Sursa foto: shutterstock

Cu toții o știm, multe persoane își trateza problemele „după ureche”.  Automedicația, însă, poate fi extrem de periculoasă, și face mai mult rău decât bine de cele mai multe ori, avertizează specialiștii. De ce să nu apelezi la ea? Iată câteva motive!

Automedicația: ce este, riscuri și pericole

Automedicația este definită că fiind administrarea medicamentelor fără avizul medicului. Aceasta poate duce la numeroase efecte negative și la consecințe pe termen lung asupra sănătății noastre.

Nu toate produsele farmaceutice eliberate fără prescripție medicală sunt complet sigure, majoritatea pot provoca și reacții adverse nedorite.

Automedicația se poate asocia cu riscuri grave, precum diagnosticarea greșită a unei boli, administrarea unei doze prea mari de medicament sau o durată prea lungă de administrare. Foarte important este însă să nu uitați că un medicament suficient de puternic poate vindeca, însă poate cauza și neplăceri în egală măsură dacă nu este utilizat corespunzător.

Automedicația poate duce la agravarea stării de sănătate

În lipsa unui diagnostic concret și prin administrarea abuzivă de medicamente nepotrivite, luate după ureche, starea de sănătate se poate agrava, avertizează specialiștii. Din acest motiv, vizita la medicul de familie este obligatorie. Doar un medic avizat îți poate recomanda tratamentul de care ai nevoie.

Automedicația poate întârzia stabilirea unui diagnostic corect

Automedicația poate întârzia punerea diagnosticului, spun medicii de pretutindeni. Ca să știi ce tratament să iei, stabilirea diagnosticului corect este primul și cel mai important pas. Și, așa cum am subliniat și mai sus, doar un medic avizat poate stabili un diagnostic corect. Și, desigur, în urma unor investigații amănunțite.

Automedicația poate duce la dezechilibrarea imunității organismului

Înainte de începerea sezonului rece, multe persoane își administrează medicamente pentru întărirea sistemului imunitar. Nimic mai greșit. Specialiștii susțin faptul că nu există pastile medicamentoase care să ne crească imunitatea de pe o zi pe alta. Acesta este doar un mit. Faptul că răcim mai des nu înseamnă neapărat că avem o imunitate mai slabă.

Automedicația cu antibiotic îndeosebi poate crește rezistența bacteriilor

În cazul administrării cu antibiotic după ureche, riscul de a crește rezistența bacteriilor la medicamente este sporit.

Cum putem scăpa de efectele negative ale automedicației? Cu încredere! În medici, în știință, în tehnologie și în echipamente. Doar astfel vom putea avea soluții optime pentru problemele noastre reale. 

Surse: healthline.com, therecoveryvillage.com, helpguide.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân