Dușul cu apă rece: beneficii uimitoare pentru sănătate și stare de spirit

  • Publicat:
Dușul cu apă rece: beneficii uimitoare pentru sănătate și stare de spirit
Sursa foto: shutterstock

Ai auzit, poate, și tu că dușul cu apă rece se înscrie în tradițiile multor țări, precum Finlanda, Rusia, Thailanda, Coreea sau Japonia. Și deși te poate speria doar gândul unui duș rece, există persoane care nu doar că îl savurează, dar îl practică în mod regulat cu entuziasm. Se pare că un duș rece, fie el și de 5 minute, aduce numeroase beneficii, atât pentru psihic, cât și pentru fizic. Vei afla acum și de ce! 

Dușul cu apă rece: beneficii incredibile

Printre principalele efecte pozitive ale dușului cu apă rece se înscriu următoarele:

Întărește sistemul imunitar

Specialiștii au descoperit o legătură strâns legată între apă rece și creșterea glutationului, un aminoacid care stimulează sistemul imunitar, curăță corpul de toxine și reduce stresul.

Îmbunătățește aspectul pielii și al părului

Una dintre cele mai indicate metode în menținerea hidratării părului, dar și a pielii este evitarea băilor fierbinți. Apa rece ajută la strângerea porilor și a cuticulelor, prevenind astfel pătrunderea impurităților în interiorul acestora.

Mai mult, temperatura joasă a apei contribuie și la reducerea pierderii uleiurilor naturale ale scalpului și ale pielii, principala cauza a deshidratării și apariției mătreții.

Favorizează pierderea în greutate

Dușul cu apă rece stimulează pierderea kilogramelor nedorite. Conform studiilor, corpul omenesc conține două tipuri de țesut adipos: țesut adipos alb și țesut adipos maro. Cel alb se depune atunci când consumăm mai multe calorii decât sunt necesare pentru o bună funcționare și nu le eliminăm prin efort fizic. Timp în care cel maro este responsabil cu încălzirea internă a corpului și este activat prin expunerea la frig.

Prin urmare, dușul cu apă rece stimulează activitatea țesutului adipos maro.

Îmbunătățește circulația sanguină

A jongla cu apa caldă și apa rece poate fi o metodă eficientă de îmbunătățire a circulației sângelui. Apa rece determină arterele  să „se strângă”, astfel că sângele va circula cu o presiune mai mare.

Reduce inflamațiile

Apa rece redirecționează sângele de la zonele periferice spre vasele profunde. Astfel, circulația este îmbunătățită și inflamația limitată.

Sprijină simțitor fertilitatea masculină

Conform cercetărilor, bărbații care fac duș fierbinte preț de 30 de minute în fiecare zi riscă să devină infertili pe termen lung. Băile cu apă rece, în schimb, pot sprijini notabil creșterea numărului spermatozoizilor, în consecință, creșterea fertilității masculine.

Sprijină recuperarea de după efort

Printre alte metode care ajută la reducerea disconfortului fizic creat de efort se numără și banalul duș cu apă rece. Studiile au demonstrat faptul că dușul rece poate trata cu succes febra musculară.

Îmbunătățește starea de spirit

Un duș rece poate reduce anxietatea prin valuri de impulsuri electrice trimise către creier la contactul cu apa. Efectul resimțit, așadar, este unul antidepresiv și energizant.

Favorizează odihna

Un alt beneficiu al dușului cu apă rece este reprezentat de îmbunătățirea calității somnului și de combaterea insomniei.

Cei ce întâmpina probleme cu somnul sunt încurajați de către specialiști să facă dușuri rapide cu apă rece înainte de culcare. Aceștia promit o inducere treptată, plăcută, a stării de calm, benefică adormirii.

Detoxifică întreg organismul

Contracțiile corporale declanșate de expunerea la dușul rece sprijină eliminarea toxinelor din organism. Iar acest proces de detoxifiere va avea efecte vizibile și asupra aspectului pielii, care devine mai fermă, mai proaspătă și mai curată.

Surse: wimhofmethod.com, healthline.com, theconversation.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân