Spondilita anchilozantă: remedii și recomandări nutriționale pentru ameliorarea simptomelor

07.10.2021
Spondilita anchilozantă: remedii și recomandări nutriționale pentru ameliorarea simptomelor
Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician
  • Autor: Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician
  • Cabinet Medical de Nutriție – NutriMED Cluj-Napoca

Spondilita anchilozantă este o afecțiune medicală care se manifestă prin inflamație cronică, care afectează în special coloana, segmentul axial care începe din zona lombară, dar se poate extinde pe toate segmentele coloanei și în mod tipic afectează precoce articulațiile sacroiliace, articulațiile dintre coloană și bazin.

Este o boală sistemică deoarece nu afectează doar sistemul musculo-scheletal, ci poate să afecteze și alte organe prin manifestări clinice la nivelul ochiului, pielii, intestinului, inimii, plămânului, rinichiului. Deci poate să dea foarte multe complicații, mai ales cu evoluție lungă, dacă nu este tratată.

Cum se manifestă spondilita anchilozantă

  • durere de spate
  • afectarea ochiului (un simptom care nu aparţine sistemului osos, însă apare frecvent la pacienții cu spondilită anchilozantă, este iridociclita, o inflamaţie a ochiului care devine roşu, foarte dureros şi nu tolerează lumina – astfel de simptome la nivelul ochiului impun o vizită urgentă la oftalmolog)
  • edem la nivelul articulațiilor
  • entezita (o inflamație în zona de insertie a tendoanelor și ligamentelor pe os)
  • dactilita

Factori de risc în dezvoltarea spondilitei anchilozante:

  • Antecedentele familiale – un istoric familial de spondilită anchilozantă este un factor de risc, împreună cu prezența proteinei HLA-B27;
  • Vârsta – spre deosebire de alte boli reumatice sau alte forme de artrită, simptomele inițiale ale spondilitei anchilozante apar adeseori între 15 și 40 de ani;
  • Sexul – spondilita anchilozantă este mai întâlnită la bărbați, dar boala este observată și la femei;
  • Ereditatea – prezența unui marker genetic numit HLA-B27 indică un risc crescut de spondilită anchilozantă;
  • Antecedentele medicale ale persoanei – infecțiile gastrointestinale și genito-urinare cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta spondilită anchilozantă.

Remedii naturiste în spondilita anchilozantă

  • ceaiul de turmeric – un antiinflamator natural, care reduce durerea cauzată de spondilita anchilozantă;
  • ceaiul de ghimbir – contribuie la reducerea inflamației, calmează durerea și contribuie la îmbunătățirea mobilității;
  • ceaiul din flori de muşeţel are efecte antiseptice, antiinflamatoare şi anestezice;
  • boswellia – este o plantă cu acțiune antiinflamatoare care poate fi utilizată în spondilita anchilozantă;
  • piperul roșu –  este una dintre cele mai puternice plante cu efect antiinflamator, ajutând la calmarea durerii;
  • comprese calde cu infuzie de sulfină, ghimbir, coada calului şi tătăneasă;
  • masaj terapeutic cu tincturi din frunze de rozmarin, muguri de plop negru, cimbrişor, fructe de ienupăr, ardei roşu, rădăcini de hrean şi tătăneasă;
  • masaj terapeutic cu ulei de ienupăr, mentă, pin, lavandă, coriandru, rozmarin, petale de trandafir, muşeţel, sunătoare şi eucalipt, folosite separat sau în amestecuri;
  • cataplasmă din două linguri de polen uscat mărunţit, amestecat cu 100 ml ulei de măsline; se fierbe 5-10 minute la foc mic, până se obţine o pastă care se întinde pe zona dureroasă şi se lasă peste noapte.

Recomandări nutriționale în spondilita anchilozantă

Nutriția echilibrată în timpul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare are numeroase beneficii: îmbunătățeste calitatea vieții pacientului, se păstrează energia și vitalitatea corpului, poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii, se tolerează mai bine efectele adverse ale tratamentului.

Iată câteva recomandări nutriționale pentru persoanele care suferă de spondilită anchilozantă:

  • apelează la un specialist în nutriție pentru personalizarea unui program nutrițional care să te ajute în reducerea inflamației;
  • limitează consumul de gluten și lactoză deoarece pot fi factori inflamatori în spondilita anchilozantă;
  • consumă alimente bogate în vitamine și minerale, cum ar fi mazărea, lintea, năutul și legumele cu frunze verzi;
  • folosește ingrediente cât mai proaspete;
  • evită produsele care conțin îndulcitori artificiali (zaharină, aspartam), inclusiv prăjiturile de casă, care conțin făină albă, respectiv gluten concentrat (pâine albă, paste), grăsimi procesate (margarină, brânzeturi topite, fast-food), aditivi alimentari, conservanți, coloranți, potențiatori de gust și arome (diverse alimente ambalate);
  • citește eticheta și evită alimentele bogate în zahăr, pentru că acesta crește inflamația în organism;
  • renunță la fumat;
  • evită alcoolul;
  • consumă pește (ton, somon, macrou) bogat în Omega 3;
  • consumă ghimbir și curcumă pentru că sunt cele mai eficiente remedii antiinflamatoare, care ajută la ameliorarea spondilitei anchilozante.

În concluzie, pacienții care au fost diagnosticați cu spondilită anchilozantă trebuie să urmeze o dietă specială, personalizată, care să țină cont de tipul bolii, stadiul patologiei, vârsta, înălțimea, greutatea corporală, tratamentele administrate și preferințele pacientului.

Cel mai nou articol Video:
Asist. Univ. Drd. Daniel Referendaru: tehnica „dinți într-o zi”