Greșeala pe care toți o facem când răcim. Agravează tusea, durerea și senzația de gât uscat sau mâncărime

  • Publicat:
Greșeala pe care toți o facem când răcim. Agravează tusea, durerea și senzația de gât uscat sau mâncărime
Sursa foto: Shutterstock

Atunci când răcim avem reflexul de a tuși pentru a scăpa de „gâdiliciul” din gât și de senzația de nisip sau de gât uscat. Din păcate însă, acest gest nu face decât să irite și mai mult corzile vocale, accentuând durerile în gât și răgușeala, simptome specifice laringitei, o complicație a răcelii obișnuite.

Iată ce poți face în schimb pentru ameliorarea tusei și senzației de gât uscat.

Pauză de la vorbit

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să iei o pauză de la vorbit. Mulți oameni vorbesc în șoaptă atunci când răcesc și au dureri în gât, dar și acest lucru aparent inofensiv poate agrava simptomele, pentru că își forțează astfel corzile vocale.

Cea mai eficientă pauză de vorbit este cea de 15-20 de minute la fiecare oră.

Nu forța tusea!

Cea mai mare greșeală pe care toți o facem când răcim este să încercăm să scăpăm de iritația din gât și de senzația de nisip sau de „gâdilici” de la nivelul laringelui prin forțarea tusei.

Deși poate părea o idee bună, curățarea gâtului prin forțarea tusei/ a gestului de expectora pune, de fapt, un stres major asupra corzilor vocale, cauzând inflamații și mai serioase, plus dureri de cap chinuitoare. De altfel, asta este și cauza principală a laringitei (inflamarea laringelui) – forțarea tusei.

Ce poți face în schimb atunci când ai senzația neplăcută că te gâdilă ceva în gât și îți vine să tușești este să bei o gură de apă sau puțin ceai cald.

Băuturile călduțe – atenție, nu fierbinți! – ajută la subțierea mucusului din gât și eliminarea cu ușurință a acestuia, reducând de asemenea senzația de mâncărime.

Cele mai bune plante pentru gâtul inflamat sunt cimbrul, mușețelul și pătlagina.

Verifică umiditatea din casă

O altă variantă pentru ameliorarea inflamației de la nivelul corzilor vocale constă în inhalații cu abur sau cu uleiuri esențiale (eucalipt, cimbru, mentă, fenicul, scoarță de salcie) timp de 5-10 minute.

Aveți grijă și la umiditatea din locuință! Dacă aerul este prea uscat, și gâtul se va resimți, așa că este indicat să investești într-un umidificator. Știai că virusul gripal supraviețuiește și se răspândește mai ușor când umiditatea este prea scăzută?

Laringita acută: cauze și simptome

Laringita este deseori o consecință a unei infecții, dar pot exista și alte cauze, cum ar fi abuzul vocal (suprasolicitarea vocii, vorbit excesiv, ţipat sau cântat la un volum foarte ridicat) şi/sau refluxul gastroesofagian. Alergiile, fumatul şi consumul de alcool sunt factori care pot complica evoluția bolii.

Laringita acută infecţioasă este de obicei virală şi apare în timpul unui episod de infecţie a căilor aeriene superioare. Acest tip de laringită se poate complica prin suprainfecţie bacteriană. Dacă manifestările nu se ameliorează după 7 zile sau se agravează, luați legătura cu medicul, ar putea fi necesare antibioticele.

Semnele de laringită includ:

  • tuse
  • senzație de corp străin sau mâncărime la nivelul gâtului
  • durere sau uscăciune la nivelul gâtului
  • răgușeală
  • stări febrile
  • dureri de cap
  • dureri musculare
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân