Soluția extrem de simplă care poate funcționa dacă adormi greu

Cu toții am experimentat dificultăți în a dormi, în special în zilele stresante și obositoare. Cu toate acestea, dușul înainte de culcare ar putea să-ți schimbe semnificativ starea, cât și calitatea somnului pe tot parcursul nopții.
  • Publicat:
Soluția extrem de simplă care poate funcționa dacă adormi greu
Dușul înainte de culcare: 2 "remedii" care te scapă de dificultatea în a adormi sursa foto: Shutterstock

Dușul înainte de culcare este o modalitate prin care mulți oameni aleg să-și încheie ziua. Acest obicei de seară ar putea să modifice temperatura corpului tău și, implicit, calitatea somnului.

Temperatura corporală joacă un rol foarte important în ceea ce privește ciclurile de somn. Studiile sugerează că dușul sau baia înainte de culcare te vor face să adormi mult mai repede. Aruncă o privire asupra beneficiilor pe care le are dușul înainte de culcare și află care dintre dușul fierbinte și dușul rece este mai benefic pentru un somn odihnitor.

Beneficiile dușului înainte de somn

Dușul înainte de somn, incorporat în rutina ta de seară, îi poate da un semnal creierului tău că este timpul de odihnă. Totodată, dușul este soluția pentru toate impuritățile de pe suprafața corpului. Este vorba despre transpirație, praf și sebum.

În plus, specialiștii sugerează că dușul înainte de culcare poate avea beneficii adiționale, în funcție de temperatura cu care alegi să-ți faci duș.

Efectele dușului fierbinte înainte de somn

Un număr mare de cercetători sugerează că dușul fierbinte înainte de culcare poate îmbunătății semnificativ somnul. Cu câteva ore înainte de culcare, temperatura corpului uman scade în mod natural, în timp ce temperatura pielii de pe mâini și picioare crește. Oamenii de știință susțin că scufundarea corpului în apă caldă ajută acest proces natural de reglare a temperaturii, îmbunătățind astfel somnul.

O baie sau un duș fierbinte înainte de culcare ar putea face mai mult decât să îmbunătățească somnul. Într-un studiu efectuat pe adulți, s-a demonstrat să un duș fierbinte scade tensiunea arterială înainte și în timpul somnului, mai ales atunci când dușul este făcut cu mai puțin de o oră înainte de culcare. În plus, apa caldă stimulează fluxul de sânge către mâini și picioare.

Mulți oameni recurg la dușuri și băi fierbinți înainte de somn atunci când sunt răciți.

Efectele dușului rece înainte de somn

Au fost descoperite rezultate mixte referitoare la beneficiile dușului rece înainte de somn. Un studiu a constatat că un duș rece de zece minute scade temperatura centrală a corpului. Acest lucru asigură un procent mai mare de somn profund în primele trei ore de somn.

Un alt studiu a constatat că dușul cu apă rece înainte de somn crește temperatura corpului la început, apoi duce la o temperatură corporală mai scăzută. Totuși, această scădere a temperaturii corpului nu pare să afecteze calitatea somnului. Participanții la studiu au experimentat și o creștere a frecvenței cardiace.

Acestea fiind spuse, baia în apă rece ar putea oferi beneficii care nu au legătură cu somnul. Oamenii folosesc uneori apă rece în încercarea de a reduce durerea musculară și oboseala. În același timp, aceștia susțin că dușurile reci stimulează starea de spirit și optimizează fluxul de sânge pentru o piele și un păr mai sănătos, deși nu toate aceste beneficii au fost demonstrate științific.

Fă duș cu 60-90 de minute înainte de culcare

Experții sunt de părere că perioada ideală pentru un duș este cu 90 de minute înainte de culcare. Dușul ar trebui să dureze aproximativ 10 minute pentru ca acesta să aducă cele mai multe beneficii.

De asemenea, dușul poate fi înlocuit cu o baie. Baia ar putea aduce beneficii adiționale datorită stării de relaxare pe care o poate induce. Relaxează-te într-o cadă plină cu apă pentru 10-15 minute. Acest lucru este de ajutor în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale.

Fă duș cu apă călduță

Corpul tău se bazează pe termoreglare pentru a-ți regla ritmul circadian. Temperatura internă a corpului semnalează creierului că este timpul să dormi. Nu vorbim despre schimbări drastice ale temperaturii corpului, ci de unul sau două grade.

Dușul ajută procesul. În timp ce te afli în apa caldă, temperatura corpului crește și fluxul sanguin este stimulat.

Studiile spun că trebuie să menții temperatura apei între 40-43 de grade Celsius pentru un somn de cea mai bună calitate.

Surse: msn.com, sleepfoundation.org, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”