Durerile musculare nu sunt normale! Ce boli grave pot ascunde și când trebuie să mergi la medic

  • Publicat:
Durerile musculare nu sunt normale! Ce boli grave pot ascunde și când trebuie să mergi la medic
Sursa foto: Shutterstock

Durerile musculare pot fi întâlnite la orice vârstă și variază în intensitate, de la ușoare la severe, putând fi localizate oriunde la nivelul corpului (gât, spate, picioare, mâini). De multe ori, durerile musculare sunt puse în seama vârstei înaintate, însă acest lucru este complet greșit.

Află mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor musculare și cum pot fi acestea tratate.

Cum se simte o durere musculară

Durerile musculare pot fi resimţite diferit, în funcţie de cauza care le produce. Ele includ:

  • Dureri difuze sau localizate;
  • Slăbiciune musculară;
  • Crampe musculare;
  • Dureri articulare;
  • Rigiditate articulară;
  • Dureri de gât (cervicale);
  • Dureri de spate.

Durerea musculară poate fi de intensitate diferită, putând să dispară în câteva secunde („cârceii”), minute, zile sau chiar luni. Ea poate fi localizată într-o anumită regiune a corpului sau poate cuprinde toate grupele musculare. În funcţie de afecţiunea în care se întâlnesc, durerile musculare pot fi însoţite de insomnie, stare de oboseală permanentă, mai ales dimineaţa, febră sau artralgii (dureri localizate la articulaţii).

De ce avem dureri musculare

Cauzele cele mai frecvente ale durerilor musculare sunt traumatismele, rupturile musculare şi contracturile.

Răceala este, de asemenea, o cauză frecventă a durerilor generalizate, la fel şi exerciţiile fizice în exces executate doar pe anumite grupe musculare, depresia sau stresul.

Şi alte infecţii cu virusuri precum cele ale hepatitelor de tip A, B şi C, boala Lyme, malaria, poliomielita, trichineloza, COVID-19 pot da dureri difuze ale muşchilor.

În plus, senzaţia de durere în tot corpul poate fi un semn al fibromialgiei, o afecţiune care se manifestă prin sensibilitate la nivelul muşchilor şi al ţesuturilor moi înconjurătoare, tulburări de somn, cefalee şi oboseală extremă.

Varicele sunt o altă cauză responsabilă de apariţia durerilor musculare. Afecţiunile circulatorii de tipul varicelor duc la o irigare insuficientă a muşchilor, prin urmare pot apărea dureri musculare la nivelul membrelor inferioare.

De asemenea, există anumite boli care afectează ţesutul conjunctiv, deci şi pe cel muscular, aşa cum se întâmplă în lupus de exemplu.

Reacţiile adverse la anumite medicamente, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului (statinele) sau a tensiunii arteriale, pot consta și în dureri musculare.

Remedii naturale pentru durerile musculare

Pentru ameliorarea senzaţiei de durere, există numeroase tratamente, pornind de la abordarea medicală clasică, folosind medicamente antiinflamatoare şi creme cu ingrediente specifice, până la abordarea complementară, bazată pe plante ale căror efecte terapeutice sunt mai mult sau mai puţin susţinute de studii medicale de specialitate.

Repausul, băile calde şi antiinflamatoare precum aspirina sau ibuprofenul pot ameliora durerile musculare provocate de activitatea fizică intensă. În cazul în care durerea este provocată de inflamaţii, simptomele pot fi ameliorate prin duşuri cu apă rece sau comprese cu gheață (dacă durerea este însoţită de umflături), precum şi masaj terapeutic cu unguente specifice.

Evitarea menţinerii la birou a unei singure poziţii timp îndelungat, un somn odihnitor, acupunctura, reflexoterapia şi evitarea stresului pot, de asemenea, să amelioreze durerile musculare.

În ce priveşte tratamentul natural al durerilor musculare, sunt eficiente cataplasmele sau infuziile cu cimbrişor, creţişoară sau traista-ciobanului.

Dacă durerile musculare persistă mai mult de 3 zile sau se agravează și apar și alte simptome (febră, vărsături, lipsa poftei de mâncare, probleme respiratorii, gât înțepenit, slăbiciune musculară, iritații pe piele), este indicat să mergi la un consult medical de specialitate pentru investigaţii amănunţite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Chips-uri din Salam Săsesc și Corndog cu Crenvurști din Piept de Pui