Simptomele lupusului, boala cu o mie de fețe frecvent diagnosticată greșit

15.05.2021 | Paula Rotaru
Simptomele lupusului, boala cu o mie de fețe frecvent diagnosticată greșit
Sursa foto: Shutterstock

Simptomele lupusului sunt adesea puse pe seama altor afecţiuni, ceea ce duce de multe ori la un diagnostic greşit în primă fază.

Boala lupus prezintă numeroase simptome, dar care sunt adesea puse pe seama altor afecţiuni, ceea ce duce de multe ori la un diagnostic greşit în primă fază. Totuşi lupusul poate fi identificat, dacă medicul recomandă analize de sânge amănunţite.

Iată câteva dintre simptomele lupusului şi analizele recomandate.

Care sunt simptomele lupusului

Potrivit mayoclinic.org, printre simptomele lupusului cel mai des întâlnite se numără:

Astfel de simptome nu ridică întotdeauna semne de întrebare decât atunci când sunt însoţite de alte probleme, cum ar fi:

Analize indicate pentru diagnosticul lupusului

Dacă pacientul prezintă unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, medicul ar putea solicita efectuarea unor teste de sânge, în special testul de dozare a anticorpilor antinucleari (ANA), care identifică anticorpii care atacă sistemul imunitar.

Un rezultat pozitiv nu înseamnă neapărat că suferiţi de boala lupus, dar în combinaţie cu alte analize şi în prezenţa simptomelor specifice, medicul poate lua în considerare această variantă.

Sindromul Sjogren, artrita rematoidă şi sclerodermia sunt boli care, de asemenea, pot da un rezultat pozitiv la testul ANA. Din acest motiv, medicul ar putea recomanda şi alte analize de sânge, cum ar fi testul anti-DNA, anti-RNA şi anti-Sm.