Anemie: alimente indicate

În anemie, are loc o reducere a numărului de celule rosii, hemoglobinei din sânge. Acest lucru duce la o scădere de oxigen în sânge , iar pacientul resimte o stare de oboseală, ameţeli şi susceptibilitate crescută la boli.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Anemie: alimente indicate

În anemie, are loc reducerea numărului de  celule ro;ii, hemoglobinei din sânge. Acest lucru duce la o scădere de oxigen în sânge , iar pacientul resimte o stare de oboseală, ameţeli şi susceptibilitate crescută la boli. Cauzele anemiei sunt multiple, de la diferite afecţiuni, pâna la pierderile de sânge sau o dietă săracă în nutrienţi.

“Ar fi de preferat ca cei care suferă de anemie să evite consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală, inclusiv untul şi lactatele nedegresate. De asemenea, cele mai multe tipuri de carne conţin grăsimi saturate, dar în acelaşi timp sunt o sursă bună de fier, aşa că eliminarea completă a acestui aliment nu este total recomandată. Pe lângă grăsimile saturate, şi cele hidrogenate sunt la fel de nocive pentru persoanele anemice. Pe acestea le regăsim în alimentele de tip fast-food, alimente prăjite, rafinate şi prelucrate, zahăr, alcool’’, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Intoleranţa la gluten este o cauză frecventă a apariţiei anemiei, de aceea  ar fi indicat să evităm alimentele cu gluten. Printre acestea se numără pastele, produsele de panificaţie şi cele din grâu.

Fibrele sunt esenţiale pentru o sănătate bună, însă previn absorbţia nutrienţilor în organism,  esenţiali mai ales în stările anemice. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi orezul brun, nu trebuie să fie consumate în acelaşi timp cu alte alimente bogate în fier (carne de vită, fructe de mare)”, adaugă specialistul.

O cauză comună a anemiei este aportul inadecvat de acid folic, pe care organismul nu îl poate stoca. “Acesta are nevoie de “o aprovizionare” constantă de acid folic, pe care îl regăsim în legumele şi fructele proaspete. Recomand pacienţilor să consume fructe şi legume, fie în stare proaspătă, fie sub formă de sucuri sau smoothie-uri. Ar fi de preferat ca sucurile să le facem din legume si fructele să le mâncăm ca atare.

Prepararea termică distruge o parte din  nutrienţi, aşa că este recomandabil să consumăm legume proaspete sau gătite foarte puţin, cum ar fi la aburi. Pentru absorbţia corectă a acidului folic este indicat să consumăm şi alimente bogate ]n zinc’, mai spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

De asemenea, pe lista nutrienţilor necesari în stările anemice este şi fierul. “Alimentele bogate în  fier includ carnea roşie şi ouăle, legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, varza, plus cerealele integrale, pâinea şi cerealele fortificate, stridiile, avocado, ridichiile, dovleacul, piersicile, prunele, prunele uscate, stafidele si soia. Calciul poate interfera cu absorbţia de fier, de aceea ar fi de preferat să consumăm la ore diferite alimentele bogate în fier  sau în calciu’’, susţine medicul nutriţionist.

Vitamina C ajută la absorbţia fierului din leguminoase, astfel că o dietă care include citrice, sparanghel şi ardei gras este esenţială pentru absorbţia fierului şi prevenirea anemiei.

Anemia poate avea drept cauză lipsa vitaminei B12. Oamenii consumă de obicei suficiente alimente care conţin vitamina B12, dar, din cauza unor afecţiuni sau  a unui regim alimentar vegetarian, organismul se poate confrunta cu o deficienţă. Vitamina B12 poate fi găsită cu precădere în carne şi produse lactate.

Pacienţii cu anemie trebuie să fie atenţi şi la interacţiunea anumitor elemente nutritive care pot scădea absorbţia de vitamine B şi a acidului folic. “Taninii din cafea pot interfera cu absorbţia fierului din surse vegetale, precum fasolea sau spanacul. Recomand să reducem cantitatea de alimente bogate în tanini şi să le consumăm separat de alimentele care oferă un aport de vitamine B şi acid folic.

Recomand o alimentaţie corespunzătoare şi suplimente alimentare cu fier, vitamine B şi acid folic, care previn şi tratează anemia’’, concluzionează nutriţionistul Florin Bălănică.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Florin Ioan Bălănică - Medic primar Endocrinologie
Dr. Florin Ioan Bălănică a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din Bucureșți, are peste 22 de ani de experiență medicală, pornind de la o metodă proprie înregistrată și certificată internațional, care are în centru intervenția nutriționala în tratamentul bolilor ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic primar Endocrinologie
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Plan alimentar: cum slăbim
Plan alimentar: cum slăbim
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”