Varicele se agravează în timpul verii! Ce alte boli pot fi „deranjate” de caniculă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Varicele se agravează în timpul verii! Ce alte boli pot fi „deranjate” de caniculă
Sursa foto: Shutterstock

Vine vara, bine-mi pare, eu cu cine plec la mare? Ei bine, deşi ţi-ai dori să fii însoţit doar de cei dragi, de multe ori neprevăzutul îşi face apariţia iar bolile vin la pachet cu el.

Aşa se face că în sezonul estival ne pricopsim cu fel şi fel de probleme de sănătate în loc să ne bucurăm de razele soarelui şi de plaja cu nisipuri fine.

Canicula este principalul factor declanşator al dezechilibrelor din organism şi, dacă nu sunt luate măsuri rapid, aceasta poate avea efecte grave asupra sănătăţii noastre. Căldura sufocantă reprezintă un factor de stres chiar şi pentru persoanele perfect sănătoase, darămite pentru cei în vârstă sau predispuşi la diverse afecţiuni cronice, cazuri în care boala poate deveni mult mai greu de controlat dacă gradele Celsius din termometru depăşesc nivelul confortului termic.

Să vedem, aşadar, care sunt cele mai frecvente afecţiuni care se pot agrava în sezonul estival.

BOLILE DE PIELE

Umiditatea și căldura favorizează apariţia unei afecţiuni frecvent întâlnite în timpul verii, respectiv pitiriazis versicolor. Această boală de piele este de fapt o micoză care se manifestă prin erupţia la nivelul pieptului şi spatelui a unor pete mici rotunde, brune sau decolorate, iar simptomele includ mâncărime, descuamarea (cojirea) pielii şi extinderea pe suprafeţe mari ale corpului.

Pentru a preveni această problemă şi pentru a evita apariţia recidivelor, este esenţial să fie respectate anumite reguli de igienă (purtarea de îmbrăcăminte din bumbac, evitarea piscinelor şi expunerea prelungită la soare) şi să ne adresăm medicului dermatolog, pentru tratamente sistemice, mai ales în sezonul cald.

DIABETUL

Medicamentele recomandate pentru reglarea glicemiei pot fi extrem de toxice dacă nu se consumă suficiente lichide, iar transpiraţia excesivă poate exacerba pierderea de lichide din organism, astfel încât se ajunge frecvent la deshidratare. Altfel spus, combinaţia de căldură şi umiditate poate fi fatală pentru diabetici din cauza inabilităţii organismului de a se răcori.

De asemenea, cei cu diabet au nevoie în acest sezon şi de protecţia ochilor, pentru a preveni retinopatia diabetică, o complicaţie ce poate duce la pierderea vederii.

Din acest motiv, persoanele diabetice trebuie să consume regulat o cantitate mai mare de lichide, chiar dacă nu au senzaţia de sete, şi să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat şi dieta prescrisă.

BOLILE CARDIACE

În timpul verii, presiunea sângelui este redusă deoarece organismul elimină căldura în exces pentru a evita supraîncălzirea. Unii am putea fi tentaţi să credem că putem renunţa la tratamentul pentru tensiune recomandat de medic, sau că nu mai e cazul să mergem la o consultaţie, în ideea că vom merge “la toamnă”.

Din păcate, nu facem decât să ne expunem unui risc mai mare. Temperaturile extreme şi efortul în exces pot avea ca efect o criză de tensiune, manifestată prin cefalee, transpiraţii bruşte şi intense, congestive etc., apoi o vizită la spital şi chiar o internare.

Şi cardiacii sunt vulnerabili în faţa toropelii specifice verii deoarece deshidratarea poate creşte vâscozitatea sângelui, slăbind circulaţia sanguină şi încetinind ritmul cardiac. De asemenea, odată cu transpiraţia se pierde şi potasiul, un mineral care reglează activitatea inimii. Primele semne care ar trebui să vă îngrijoreze sunt starea de ameţeală, migrenele, durerile de cap şi ţiuitul în urechi.

Pentru a evita acest lucru, specialiştii recomandă să se reducă la minimum cantitatea de sare din alimentaţie, consumul din belşug de fructe şi legume, evitarea ieşirilor la orele prânzului, atunci când temperaturile şi razele soarelui au cea mai mare intensitate, monitorizarea zilnică a tensiunii şi hidratarea cu minimum 2-3 litri de lichide zilnic.

ASTMUL

Manifestările resimţite încă din timpul primăverii din cauza alergenilor pot persista şi pe parcursul sezonului cald. În plus, căldura, umiditatea, praful şi poluarea excesivă din marile oraşe pot agrava simptomele astmului, bolnavul prezentând dificultăţi mari în respiraţie, în special pe timp de noapte, tuse şi senzaţie de apăsare în piept. Din acest motiv, pe timp de vară sunt recomandate pentru astmatici  excursiile la munte, unde aerul este mai curat şi mai lipsit de factori alergeni, iar temperatura este una suportabilă.

De asemenea, trebuie avut grijă la aparatele de aer condiţionat. Filtrele acestora trebuie curăţate periodic de praf şi pentru a distruge micro-organismele depuse pe plase, care se pot răspândi în încăpere şi pot fi inhalate cu uşurinţă, agravând crizele de astm.

VARICELE

În timpul verii este foarte important să acordaţi o atenţie mărită varicelor, deoarece temperaturile exagerate pot agrava problema. Deşi în anumite situaţii, cum ar fi crampele sau durerile musculare, căldura prezintă efecte benefice, asupra dilataţiilor varicoase are consecinţe nefaste. Tocmai din acest motiv, persoanele care se confruntă cu varice sunt sfătuite să evite expunerea prelungită la soare, băile lungi şi fierbinţi, şedinţele prelungite de sauna sau epilatul cu ceară fierbinte.

Iar pentru a preveni durerea la nivelul membrelor inferioare şi senzaţia de picioare grele, este esenţial să respectaţi câteva reguli: îmbrăcaţi-vă confortabil, alegeţi încălţăminte lejeră, evitaţi statul picior peste picior, masaţi-vă gambele cu unguente antiinflamatorii, adoptaţi o dietă ce constă în alimente bogate în seleniul, zinc şi vitaminele A, C, E şi hidrataţi-vă corespunzător (deshidratarea creşte riscul de formare a cheagurilor sangvine în vasele dilatate).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”