Varicele în timpul sarcinii: cauze, complicaţii şi sfaturi de prevenție

Varicele netratate pot duce la apariția cheagurilor de sânge. Din ce cauză apar și cum pot fi prevenite varicele în timpul sarcinii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Varicele în timpul sarcinii: cauze, complicaţii şi sfaturi de prevenție
Sursa foto: Shutterstock

Sarcina este una dintre cele mai propice perioade din viaţa unei femei pentru dezvoltarea varicelor. Ba chiar sunt atât de frecvente în timpul sarcinii, încât medicii spun că este obligatoriu ca orice viitoare mamă să se informeze asupra acestui subiect.

Din fericire, majoritatea celor care află că sunt însărcinate fac acest lucru, devenind mult mai motivate pentru a se îngriji şi a face faţă oricărei provocări. Vestea bună este că varicele pot fi prevenite, dacă respectăm anumite recomandări.

Află mai jos din ce cauză apar varicele, care sunt pericolele dacă nu le tratăm la timp și cum le putem preveni!

Varicele, moştenire de familie?

Trebuie precizat de la bun început că nu sarcina în sine reprezintă cauza varicelor, ci moştenirea genetică. În peste 90% din cazuri, varicele sunt transmise ereditar.

Pe acest fond al predispoziţiei genetice şi sub influenţa mondificărilor hormonale specifice sarcinii, se dezvoltă dilataţiile venoase la nivelul membrelor inferioare.

Totodată, activităţile ce presupun multe ore de stat în picioare continuate şi pe durata sarcinii, obezitatea, traumatismele locale sunt factori favorizanţi pentru instalarea problemelor venoase.

Varicele apar spontan, în aproximativ 70% dintre cazuri pe parcursul celei de-a şasea luni de sarcină şi se localizează la nivelul gambei sau gleznei.

Cum se formează varicele? 

Venele încep să nu mai funcţioneze corect: peretele venos devine mai rigid, se dilată şi nu mai permite sângelui să circule normal. În timp, aceste vene se modifică, sunt proeminente, capătă culoare albăstruie, iar traseul lor devine sinuos. Astfel îşi fac apariţia varicele.

Complicaţiile varicelor netratate

Varicele nu reprezintă doar o problemă estetică, ci constituie o boală evolutivă, care progresează în timp și apar simptome precum:

În lipsa tratamentului adecvat, boala evoluează spre complicaţii de temut:

  • modificări trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri
  • ulcer de gambă (rană deschisă care nu se vindecă)
  • tromboflebită (trombi sau cheaguri de sânge pe venă)

Cu cât boala venoasă este lăsată să avanseze, cu atât suprafaţa gambei afectate de leziuni este mai mare. Prin urmare, este important ca această afecţiune să fie tratată cu seriozitate încă din primele stadii.

În plus, viitoarele mame care ştiu că sunt predispuse la apariţia varicelor trebuie să respecte o serie de reguli preventive.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor

Pentru a preveni dezvoltarea varicelor, medicii le recomandă gravidelor mişcarea zilnică în aer liber, ceea ce activează circulaţia sângelui. Este foarte important să se evite perioadele lungi de stat în picioare, însă nici timpul îndelungat de stat pe scaun nu este recomandat.

Cele care petrec ore în şir la birou trebuie să facă pauze în care să se mişte, să evite a sta picior peste picior şi să îţi menţină picioarele mai ridicate decât nivelul solului.

În plus, viitoarele mame trebuie să renunţe la purtarea hainelor strâmte inconfortabile şi a ciorapilor care blochează circulaţia. Aceştia pot fi înlocuiţi cu ciorapi de compresie care ajută la tonifierea peretului venos.

Purtarea încălţămintei cu toc jos (sub 5 centimetri) se recomandă de asemenea pentru sănătatea picioarelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”