Globezitatea, fenomenul care afectează fertilitatea ambelor sexe

Globezitatea, fenomenul care afectează fertilitatea ambelor sexe
Sursa foto: Shutterstock

Obezitatea a căpătat accente de pandemie, iar specialiștii au dat deja un nume sugestiv fenomenului: globezitatea sau globesity. Kilogramele în plus afectează sănătatea în multiple moduri, iar discuțiile pe această temă au fost și continuă să fie aprinse, în încercarea de a determina conștientizarea și de a avertiza asupra gravelor implicații pe care le are.

Din păcate, inclusiv fertilitatea este afectată de o greutate nesănătoasă, în ambele sensuri: și dacă este prea mare, dar și dacă este prea mică. Și afectează atât femeile, cât și bărbații.

Studiile au arătat că un indice de masă corporală (IMC) extrem, în ambele direcții, determină probleme de ovulație și, în consecință, incapacitatea de a concepe. Detaliază cum stă treaba cu globezitatea și fertilitatea medicul Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Globezitatea și infertilitatea: impactul greutății corporale asupra capacității de reproducere

Femeile care au o greutate corporală foarte mică pot avea cicluri menstruale neregulate și tulburări de ovulație, ceea ce confirmă legătura dintre greutate și infertilitate.

Oamenii de știință cred că un consum redus de calorii, adesea asociat cu un IMC scăzut, poate afecta producția de progesteron și estrogen, doi hormoni esențiali pentru ovulație.

La unele femei cu o greutate corporală extrem de mică, ciclurile menstruale chiar se opresc cu totul, afecțiunea fiind cunoscută sub denumirea de amenoree.

Problemele de ovulație sunt și mai frecvente la femeile supraponderale sau obeze, care, chiar și atunci când au o ovulație normală, au totuși mai puține șanse de a concepe sau poate dura mai mult timp până rămân însărcinate, comparativ cu o femeile normoponderale (cu o greutate optimă).

Greutate mare? Risc crescut de ovare polichistice, tulburări de ovulație și niveluri anormale de insulină

Globezitatea este asociată și cu sindromul ovarelor polichistice, afecțiune care provoacă, de asemenea, infertilitate.

Cum afectează greutatea ovulația? Ovarele produc estrogen, hormonul feminin. Celulele adipoase produc și ele estrogen. Pe măsură ce kilogramele se acumulează, celulele adipoase cresc și eliberează și mai mult estrogen. Iar prea mult estrogen natural poate provoca în corp o reacție asemănătoare celei produse de contraceptivele hormonale cu estrogen: suprimarea ovulației.

În cazul femeilor subponderale, organismul nu mai produce estrogen, ceea ce conduce la cicluri menstruale neregulate sau chiar suprimarea lor, inhibând ovulația.

Ar mai fi de adăugat și faptul că excesul de grăsime din zona abdominală se asociază cu niveluri anormale de insulină.

Indicele de masă corporală crescut reduce șansele de succes în cazul fertilizării in vitro

Deși există, într-adevăr, tehnici de reproducere umană asistată, obezitatea reduce inclusiv șansele obținerii unei sarcini în urma unui tratament de fertilizare in vitro. Așa că o femeie care se luptă cu infertilitatea și are probleme în ceea ce privește greutatea (fie că este prea mare sau prea mică), înainte de orice, ar trebui să înceapă cu calcularea indicelui de masă corporală.

Noi îți punem la dispoziție calculatorul IMC, e super simplu!

Se consideră că persoana este subponderală dacă IMC este mai mic de 18,5, că are o greutate excesivă dacă IMC este situat între 25 și 29,9 și că este obeză dacă IMC este 30 sau mai mare de atât.

Un IMC sănătos este cel cuprins între 18,5 și 24,9. Odată ce acest indice a fost identificat, se vor lua măsurile care se impun: scăderea ponderală sau, dimpotrivă, adăugarea de kilograme până la atingerea unei greutăți sănătoase.

Schimbarea dietei și a rutinei în ceea ce privește exercițiile fizice sunt primele măsuri care pot duce la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată. O persoană subponderală va trebui să crească aportul de calorii și grăsimi, să mănânce mai des și să facă exerciții fizice mai puțin intense. La celălalt pol, o persoană supraponderală va fi necesar să-și reducă aportul de calorii, să limiteze consumul de grăsimi, să reducă sau chiar elimine zahărul din alimentație și să facă mișcare la intensitate moderată.

Nu trebuie ignorat un aspect important: atât o greutate mică, dar mai ales una prea mare reprezintă un risc de complicații în timpul sarcinii, afectând atât mama, cât și fătul: hipertensiune gestațională care poate duce la preeclampsie sau chiar eclampsie, diabet gestațional și naștere prin operație cezariană.

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân