Schimbări în stilul de viață care te ajută să obții o sarcină

Schimbări în stilul de viață care te ajută să obții o sarcină
Sursa foto: Shutterstock

Femeile care își doresc să rămână însărcinate ar trebui să știe că unele schimbări în stilul de viață pot îmbunătăți fertilitatea. Mai mult, acestea sunt importante și contează pentru ca sarcina să fie una sănătoasă.

Pentru a crește șansele de a concepe, urmează aceste sfaturi oferite de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, care îți vor fi de mare ajutor.

7 schimbări în stilul de viață care îmbunătățesc fertilitatea și te ajută să rămâi însărcinată

Renunță la alcool și fumat

Despre efectele nocive ale consumului de alcool s-a vorbit mai mult cu referire la perioada de sarcină. Ei bine, acesta poate reduce și șansele de a rămâne însărcinată, de aceea este indicat să fie eliminat atunci când îți dorești să rămâi gravidă. Același lucru este valabil și pentru fumat.

Substanțele chimice din țigări pot produce modificări hormonale și condiții medicale care împiedică obținerea unei sarcini. Renunțarea la fumat este necesară și pentru sănătatea fătului, fiind dăunător dezvoltării lui, explică dr. Vythoulkas.

Bea mai puțină cafea

În timp ce o ceașcă de cafea, dimineața, este puțin probabil să reprezinte o problemă, o dependență serioasă de cofeină poate provoca modificări hormonale care îngreunează obținerea unei sarcini. Așa că este recomandat să te limitezi la numai o ceașcă pe zi!

Și nu uita faptul că nu numai în cafea se găsește cofeină, ci și în ciocolată, băuturi răcoritoare, energizante și în unele medicamente contra răcelii și durerii.

Slăbește dacă ai kilograme în plus

Kilogramele în plus categoric afectează capacitatea de a rămâne însărcinată, și asta pentru că ele pot provoca disfuncții hormonale. Străduiește-te să slăbești, menține-ți o greutate optimă, la un nivel sănătos, iar șansele de a concepe vor crește considerabil.

ATENȚIE! Și dacă ești subponderală poți întâmpina dificultăți în a concepe. Așa că dacă ai o greutate prea mică, a ajunge la una sănătoasă în raport cu înălțimea ta este important atunci când îți dorești să rămâi însărcinată.

Dormi suficient

Chiar dacă nici despre acest aspect nu s-a prea vorbit în relație cu fertilitatea, adevărul este că rolul acestuia nu e deloc de neglijat. Întreruperea ritmului circadian poate face dificilă obținerea unei sarcini prin aceea că tulburările de somn cresc nivelul de stres. Este ca un lanț al slăbiciunilor.

Un adult are nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte, așa că dacă ești deficitară la acest capitol va trebui să iei în considerare o modificare a stilului de viață și sub acest aspect. Un somn bun este deosebit de important pentru producerea de leptină, un hormon care ajută la reglarea ovulației, spune medicul.

Fii activă

Mișcarea are multiple beneficii asupra sănătății. Te ajută să slăbești (dacă ți-ai propus acest obiectiv) sau să îți menții greutatea, să reglezi nivelul zahărului din sânge și să ai energie.

În plus, te ajută să ai un somn bun și odihnitor. Dacă nu ești o fire sportivă de felul tău, nu trebuie să o iei ca pe o provocare și să începi să faci un efort fizic care îți depășește limitele. Sunt bine-venite plimbările cu bicicleta sau pe jos și înotul. Secretul stă în cât de perseverentă ești!

Mănâncă bine

O alimentație echilibrată poate fi secretul din spatele unei sarcini, și încă a uneia sănătoase. De la reglarea hormonilor la îmbunătățirea sănătății uterului, consumul de alimente potrivite oferă un mediu excelent pentru concepție.

Elimină stresul

Da, stresul poate afecta fertilitatea! Și sarcina. Cercetătorii au  stabilit, în cadrul unui studiu, că o sarcină este mai probabil să apară în lunile în care cuplurile sunt relaxate și se simt bine, și mai puțin probabil în lunile în care cei doi parteneri sunt tensionați sau deprimați.

A-ți oferi timp pentru tine în fiecare zi, a face mișcare, a te bucura de un masaj, a vorbi cu partenerul tău și a dormi suficient te poate ajuta să te relaxezi. Iar asta face ca șansele de a rămâne însărcinată să crească, concluzionează dr. Andreas Vythoulkas.

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”