Schimbări în stilul de viață care te ajută să obții o sarcină

23.06.2021
Schimbări în stilul de viață care te ajută să obții o sarcină
Sursa foto: Shutterstock

Femeile care își doresc să rămână însărcinate ar trebui să știe că unele schimbări în stilul de viață pot îmbunătăți fertilitatea. Mai mult, acestea sunt importante și contează pentru ca sarcina să fie una sănătoasă.

Pentru a crește șansele de a concepe, urmează aceste sfaturi oferite de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, care îți vor fi de mare ajutor.

7 schimbări în stilul de viață care îmbunătățesc fertilitatea și te ajută să rămâi însărcinată

Renunță la alcool și fumat

Despre efectele nocive ale consumului de alcool s-a vorbit mai mult cu referire la perioada de sarcină. Ei bine, acesta poate reduce și șansele de a rămâne însărcinată, de aceea este indicat să fie eliminat atunci când îți dorești să rămâi gravidă. Același lucru este valabil și pentru fumat.

Substanțele chimice din țigări pot produce modificări hormonale și condiții medicale care împiedică obținerea unei sarcini. Renunțarea la fumat este necesară și pentru sănătatea fătului, fiind dăunător dezvoltării lui, explică dr. Vythoulkas.

Bea mai puțină cafea

În timp ce o ceașcă de cafea, dimineața, este puțin probabil să reprezinte o problemă, o dependență serioasă de cofeină poate provoca modificări hormonale care îngreunează obținerea unei sarcini. Așa că este recomandat să te limitezi la numai o ceașcă pe zi!

Și nu uita faptul că nu numai în cafea se găsește cofeină, ci și în ciocolată, băuturi răcoritoare, energizante și în unele medicamente contra răcelii și durerii.

Slăbește dacă ai kilograme în plus

Kilogramele în plus categoric afectează capacitatea de a rămâne însărcinată, și asta pentru că ele pot provoca disfuncții hormonale. Străduiește-te să slăbești, menține-ți o greutate optimă, la un nivel sănătos, iar șansele de a concepe vor crește considerabil.

ATENȚIE! Și dacă ești subponderală poți întâmpina dificultăți în a concepe. Așa că dacă ai o greutate prea mică, a ajunge la una sănătoasă în raport cu înălțimea ta este important atunci când îți dorești să rămâi însărcinată.

Dormi suficient

Chiar dacă nici despre acest aspect nu s-a prea vorbit în relație cu fertilitatea, adevărul este că rolul acestuia nu e deloc de neglijat. Întreruperea ritmului circadian poate face dificilă obținerea unei sarcini prin aceea că tulburările de somn cresc nivelul de stres. Este ca un lanț al slăbiciunilor.

Un adult are nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte, așa că dacă ești deficitară la acest capitol va trebui să iei în considerare o modificare a stilului de viață și sub acest aspect. Un somn bun este deosebit de important pentru producerea de leptină, un hormon care ajută la reglarea ovulației, spune medicul.

Fii activă

Mișcarea are multiple beneficii asupra sănătății. Te ajută să slăbești (dacă ți-ai propus acest obiectiv) sau să îți menții greutatea, să reglezi nivelul zahărului din sânge și să ai energie.

În plus, te ajută să ai un somn bun și odihnitor. Dacă nu ești o fire sportivă de felul tău, nu trebuie să o iei ca pe o provocare și să începi să faci un efort fizic care îți depășește limitele. Sunt bine-venite plimbările cu bicicleta sau pe jos și înotul. Secretul stă în cât de perseverentă ești!

Mănâncă bine

O alimentație echilibrată poate fi secretul din spatele unei sarcini, și încă a uneia sănătoase. De la reglarea hormonilor la îmbunătățirea sănătății uterului, consumul de alimente potrivite oferă un mediu excelent pentru concepție.

Elimină stresul

Da, stresul poate afecta fertilitatea! Și sarcina. Cercetătorii au  stabilit, în cadrul unui studiu, că o sarcină este mai probabil să apară în lunile în care cuplurile sunt relaxate și se simt bine, și mai puțin probabil în lunile în care cei doi parteneri sunt tensionați sau deprimați.

A-ți oferi timp pentru tine în fiecare zi, a face mișcare, a te bucura de un masaj, a vorbi cu partenerul tău și a dormi suficient te poate ajuta să te relaxezi. Iar asta face ca șansele de a rămâne însărcinată să crească, concluzionează dr. Andreas Vythoulkas.

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi