Astmul bronșic și sarcina – cum este afectată sănătatea fătului și a gravidei

Astmul bronșic și sarcina – cum este afectată sănătatea fătului și a gravidei
Sursa foto: Shutterstock

Astmul bronșic se poate agrava în timpul sarcinii și poate crea probleme atunci când tratamentul nu este urmat în mod corect, așa cum a fost recomandat de medicul pneumolog.

Deși astmul nu se vindecă, dacă este ținut sub control, nu e incompatibil cu sarcina și nici nu ar trebui să reprezinte un pericol pentru gravidă și făt. Însă greșeala de a întrerupe tratamentul după confirmarea sarcinii este cel mai probabil urmată de apariția unor simptome severe.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt factorii ce pot agrava crizele de astm în sarcină, ce complicații pot apărea și cum se tratează corect astmul bronșic în timpul sarcinii.

Factori care pot declanșa sau agrava astmul bronșic

Astmul bronșic este o afecțiune cronică ce este caracterizată de inflamația căilor aeriene, determinând o limitare a fluxului de aer. Este deosebit de important ca gravida care suferă de astm – concomitent cu urmarea tratamentului – să evite toți factorii declanșatori ai crizelor:

Alergenii

Nouă din zece persoane care suferă de astm au alergii. Alergenii obișnuiți sunt polenul, mucegaiurile, „mătreața” animalelor (mici particule de piele moartă), acarienii de praf și gândacii. Astfel, se recomandă evitarea contactului cu alergenii.

În cazul în care acest lucru s-a întâmplat și apar simptomele specifice alergiei, gravida se va adresa medicului. Dacă aceasta nu a folosit medicamente împotriva alergiei înainte de sarcină, nu îi vor fi recomandate nici pe parcursul acesteia deoarece există riscul de a dezvolta șoc anafilactic, explică dr. Vythoulkas.

Substanțele iritante

Aerul poluat, fumul de țigară, fumul de la sobele/șemineurile cu lemne, aerul rece și mirosurile puternice (de vopseluri, diluanți sau parfumuri) pot fi factori declanșatori ai crizelor de astm.

Infecțiile

O gravidă care suferă de astm va trebui să fie foarte atentă la propria sănătate și să evite răcelile, gripa și cu atât mai mult pneumonia virală, pentru că toate aceste tipuri de infecții reprezintă o amenințare pentru starea ei prin declanșarea simptomelor astmului.

Exercițiile fizice

Pentru un pacient cu astm exercițiile fizice nu reprezintă o contraindicație dacă afecțiunea este ținută sub control cu tratament specific. La gravide, însă, se recomandă prudență în ceea ce privește efortul fizic și contactarea medicului în cazul în care apar simptome ale astmului.

Care sunt pericolele dacă astmul bronșic nu este tratat corect în sarcină 

Astmul bronșic necontrolat, în care crizele devin dese și severe, afectează prin faptul că fătul nu va primi suficient oxigen.

De asemenea, există riscul unor probleme grave de sănătate precum hipertensiunea arterială și preeclampsia, dar și a unor complicații cum sunt restricțiile de creștere fetală și nașterea prematură.

Bebelușii care se nasc prematur prezintă un risc crescut de a avea probleme cu respirația și dizabilități de durată, cum ar fi dizabilitățile intelectuale și paralizie cerebrală. Mai pot să apară complicații ale travaliului, necesitatea efectuării operației cezariene, iar în cazuri extreme chiar poate fi pusă în pericol viața copilului, adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

Tratamentul astmului bronșic în timpul sarcinii

O gravidă care are diagnosticul de astm va trebui să țină legătura cu medicul pneumolog pentru ca acesta să monitorizeze funcția respiratorie, respectiv plămânii.

În timpul sarcinii, simptomele astmului adesea se schimbă: uneori se reduc, alteori se exacerbează, fără a exista o explicație a cauzelor acestor schimbări. Pneumologul este însă în măsură să ajusteze dozele de medicamente, dacă acest lucru devine necesar, afirmă specialistul.

Este foarte posibil ca, respectând recomandarea de a limita expunerea la alergeni, dozele de medicamente necesare controlului simptomelor să poată fie reduse.

Este adevărat că administrarea de medicamente în timpul sarcinii, la modul general, este de evitat. Și este îndreptățită mirarea vizavi de această afirmație, că astmul trebuie tratat inclusiv în această perioadă.

Ei bine, da, folosirea medicamentelor pentru tratarea astmului sunt sigure în sarcină. Și asta pentru că pneumologul va recomanda tratament inhalator, care nu prezintă riscuri pentru femeile însărcinate.

Antiinflamatoarele și bronhodilatatoarele inhalatorii sunt sigure în comparație cu tabletele, pentru că doar o cantitate mică din acestea se absoarbe în sânge și va ajunge la făt. În schimb, riscul de exacerbare a simptomelor astmului este cu mult mai mare decât potențialul risc pe care l-ar putea avea medicamentele, conchide medicul.

4 lucruri de știut când mergi la specialistul în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân