Căștile: cum îți afectează sănătatea auzului în timp

Căștile pot reprezenta un real pericol atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că în timp pot duce la pierderea auzului.
  • Publicat:
Căștile: cum îți afectează sănătatea auzului în timp
Foto: shutterstock

Căștile, indiferent dacă vorbim de cele cu fir sau wireless, pot avea un impact major asupra pierderii auzului, atât în rândul copiilor, cât și al tinerilor adulți. Copiii, adolescenții și tinerii adulți ascultă muzică la căști timp de ore bune într-o singură zi, iar volumul pentru care optează de cele mai multe ori nu este cel recomandat pentru sănătatea auzului. Din fericire, există câteva modalităț prin care poți stabili limite care să-ți protejeze auzului.

Potrivit unei analize recente, nivelul crescut al sunetului poate afecta pierderea auzului în timp, iar sub acest risc sunt puși copiii, adolescenții și tinerii adulți, ei fiind cei care ascultă muzică aproape zilnic, la un nivel care depășește limita sănătoasă de 70 de decibel recomandată de de Institutul Național de Sănătate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani riscă să-și piardă auzul în urma expunerii excesive la sunete puternice precum muzica venită din device-urile audio personale.

Cum să stabilești limitele sănătoase ale sunetului

Pierderea auzului poate apărea din cauza expunerii la zgomot care se acumulează în timp. Trăim într-o lume destul de zgomotoasă, iar multe persoane se expun repetat la un nivel nesănătos care le poate afecta sănătatea pe termen lung. Există cazuri în care tineri adulți se confruntă cu timpan perforat din cauză că ascultă muzică prea tare în căști. Iată câteva modalități prin care să stabilești niște limite normale ale sunetului:

Menține sunetul la 70dB, chiar și atunci când nu folosești căștile

Institutul Național de Sănătate menționează că suntetul este măsurat în unități numite decibeli, iar sunetele care depășesc 70 de decibeli, după expunerea îndelungată pot cauza pierderea auzului. Un indicator foarte bun ar putea fi atunci când o persoană este nevoită să vorbească mai tare față de sunetul ambiental pentru a se face auzit. Atunci sunt mai mult de 75dB. În privința dispozitivelor este greu să-ți dai seama, dar specialiștii sugerează să ținem volumul la jumătate, dar și să limităm timpul de ascultare.

Pierderea auzului poate fi un aspect negativ pentru copii și adolescenți pentru că ei au nevoie de auz pentru a învăța, pentru a socializa, iar pierderea auzului are impact asupra dezvoltării sociale și educației.

Folosește o aplicație pentru a măsura nivelul sunetului, chiar dacă folosești căștile sau nu

Există multe aplicații gratuite care măsoară nivelul sunetului și determină cât de zgomotos este mediul în care te afli.

Cunoaște semnele pierderii auzului

Cel mai comun prim semn al pierderii auzului este dificultatea de a auzi sunetele din jur și sentimentul că auzi persoanele cu care stai de vorbă, dar nu-ți poți da seama ce au spus. De asemenea, țiuitul urechii este și el un semn prematur ar deteriorării sistemului auditiv.

Mergi la control cu regularitate

Dacă ai peste 50 de ani sau ești expus unor sunete la un nivel nu tocmai sigur se recomandă vizita anuală la medic. De asemenea, trebuie să procedezi la fel și atunci când observi schimbări în privința auzului sau înrăutățiri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Uscăciunea vaginală: 4 cauze comune
Uscăciunea vaginală: 4 cauze comune
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân