Criza de astm poate fi declanșată de anumite fructe, condimente sau flori

Criza de astm poate fi cauzată de numeroși factori. Ține cont de sfaturile noastre și evită, pe cât posibil, cauzele ce pot agrava episoadele de astm.
  • Publicat:

Criza de astm poate fi o consecință a anumitor alergii. Unele dintre acestea apar pe fondul consumului de fructe precum piersicile, diverse medicamente sau condimente. De asemenea, criza de astm poate apărea și ca urmare a folosirii în exces a anumitor produse dezinfectante sau a parfumurilor de cameră.

Astmul este o problemă de sănătate cu care se confruntă peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Peste 1 milion de români suferă de astm, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Iar cifrele sunt în continuă creștere, avertizează specialiștii în pneumologie.

Substanțele chimice din diverse produse de curățenie sau de îngrijire personală ar fi de vină pentru instalarea astmului. Dar nu numai!

Vezi mai jos câteva posibile cauze pentru care se declanșează criza de astm.

Din ce motive se declanșează criza de astm

Fructe

Dacă nu speli bine fructele înainte să le consumi, e foarte posibil să te confrunţi cu diverse probleme respiratorii şi senzaţie de mâncărime pe gât.

Merele, perele, nectarinele şi piersicile trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate.

Condimente

Scorţişoara, usturoiul pudră, turmericul şi cardamomul sunt condimente care ar putea cauza reacţii alergice și criza de astm.

Ai grijă şi la produsele cosmetice care conţin astfel de condimente!

Deodorante de cameră şi de maşină

Parfumurile din compoziţia acestor produse pot cauza reacţii alergice. Aceste spray-uri nu fac decât să mascheze mirosul neplăcut şi să îngreuneze aerul pe care îl respirăm. Aşadar, evită-le!

Alergia la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie includ: nas înfundat, tuse, strănuturi repetate, lăcrimarea ochilor, dureri de cap și mâncărime la nivel ocular, nazal și faringian. Netratată, alergia la ambrozie poate declanșa crize de astm bronșic.

De asemenea, anumite flori cu miros puternic sau care elimină mult polen, cum sunt crinii sau tuberozele, pot agrava simptomele astmului.

Medicamente antiinflamatoare care duc la criză de astm

Unele persoane pot fi alergice la aspirină, care le poate cauza o criză gravă de astm. Aceasta poate fi înlocuită de pastilele cu acetaminofen, care nu prezintă reacţii adverse de acest tip.

Fumul de ţigară şi cel din şemineuri şi sobe

Acest tip de fum conține particule iritative care pot cauza criza de astm. Evită să stai în preajma persoanelor care fumează şi să inhalezi fumul eliberat de sobe sau şemineuri.

Vinul poate declanșa criza de astm

Multe persoane sunt alergice la aditivii din alimente sau băuturi, cum ar fi sulfiţii din vin şi nitraţii din mezelurile procesate. Aceste substanţe pot declanşa crize de astm, care se manifestă prin apariţiade eczeme şi senzaţie intensă de mâncărime la nivelul pielii.

Vopselurile

Dacă te gândeşti să redecorezi camera, ai face bine să porţi o mască protectoare în timp ce vopseşti pereţii. Vopseaua eliberează compuşi volatili toxici şi alte chimicale care pot declanşa alergiile şi astmul. O soluţie este fie să porți o mască, fie să folosești vopsea lavabilă ecologică, fără compuşi organici volatili.

Parchetul nou şi tapetul

Este bine să eviţi să stai în camera în care ai făcut amenajări, precum schimbatul parchetului sau tapetarea pereţilor, pentru că există riscul de astm, ca urmare a eliberării de compuşi volatili organici. Este important să aeriseşti foarte bine locuinţa!

Clorul din piscine 

Dacă stai mult timp în piscină, e foarte posibil să te confrunţi cu astm sau alergii. Fă o pauză din când în când!

Așadar, criza de astm poate fi cauzată de numeroși factori. Ține cont de sfaturile noastre și evită, pe cât posibil, cauzele ce pot agrava episoadele de astm.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”