FIV, GIFT și ZIFT, trei răspunsuri pentru infertilitate

FIV, GIFT și ZIFT, trei răspunsuri pentru infertilitate

În prezent, infertilitatea este o afecțiune care se poate trata cu succes, datorită progresului științei și avansului noilor tehnologii medicale. Metoda care a revoluționat și a oferit reale șanse cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea este fertilizarea in vitro. Pe lângă aceasta mai există și metodele GIFT și ZIFT, însă mai puțin utilizate, apelându-se la ele numai atunci când stimularea ovariană sau fertilizarea in vitro eșuează și doar în condițiile în care cuplurile își exprimă această dorință.

Pentru a înțelege în ce constă fiecare tehnică de reproducere umană asistată în parte, le voi prezenta succint pe fiecare dintre cele trei.

Soluție pentru infertilitate: FIV (fertilizare in vitro)

FIV este cea mai eficientă formă de reproducere umană asistată. Procedura se poate face folosind propriile ovule și sperma partenerului sau poate implica ovule, spermatozoizi ori embrioni de la un donator cunoscut sau anonim.

În cazurile de infertilitate, până la procedura FIV efectivă, cei doi parteneri pot încerca tratamente hormonale de stimulare ovariană (care să crească producția de ovocite) și inseminarea uterină, care înseamnă plasarea de spermă direct în uter, în momentul ovulației.

FIV este o opțiune în anumite condiții de sănătate, precum tulburările de ovulație, deteriorarea sau blocarea trompelor uterine, endometrioză, fibroame uterine, deficiențe ale producției sau funcției spermei, tulburări genetice, infertilitate de cauze necunoscute.

De asemenea, procedura FIV este o soluție de conservare a fertilității pentru persoanele care suferă de cancer și urmează să înceapă tratamente specifice (chimio sau radioterapie).

Femeile vor putea opta pentru recoltarea de ovocite și crioprezervarea lor pentru o utilizare ulterioară sau vor putea să  aleagă congelarea de  embrioni, după ce ovocitele sunt fertilizate în laborator.

Procedura FIV se realizează în mai multe etape:

  • stimularea ovariană
  • colectarea ovocitelor
  • fertilizarea acestora cu materialul seminal provenit de la soț sau de la donatorul ales
  • transferul embrionului astfel conceput în uterul viitoarei mame

La ora actuală, unul dintre avantajele majore ale FIV este posibilitatea realizării, în cadrul acestei metode, a unui diagnostic genetic de preimplantare (analiza PGD). Acest diagnostic permite descoperirea anomaliilor embrionilor înainte ca ei să fie implantaţi în uter.

Analiza PGD servește la diagnosticarea bolilor monogenice și a peste 350 de afecțiuni genetice rare. Totodată, ea permite excluderea genelor care ar putea determina boli precum diabetul şi cancerul, afectând astfel negativ viața viitorului copil.

GIFT (transfer intrafalopian de gameți)

Metoda GIFT se aplică în special femeilor care suferă de endometrioză sau în cazuri de infertilitate necunoscută. Condiția esențială pentru a putea fi utilizată această metodă este existența trompelor uterine sănătoase, dar și material seminal fertil.

Metoda GIFT este diferită de metoda in vitro deoarece după extragerea ovocitelor, acestea, împreună cu materialul seminal, sunt introduse într-un cateter special și plasate în trompele uterine.

Această procedură imită natura, deoarece inseminarea se produce în interiorul trompelor și nu în laborator. GIFT se realizează chirurgical, cu anestezie totală și laparoscopic, în ziua extragerii ovocitelor.

Dacă sunt extrase mai multe ovocite, acestea pot fi fertilizate în laborator și pot fi crioprezervate în vederea unui transfer embrional în uter, în viitor.

Avantajele acestei metode sunt că se combină tehnica reproducerii asistate cu diagnosticul laparoscopic pentru a descoperi cauza de infertilitate, care adesea este endometrioza.

ZIFT (transfer intrafalopian de zigoți)

Ca și în cazul transferului intrafalopian de gameți (GIFT), condiţia esenţială pentru a putea fi utilizată această metodă este existența trompelor uterine sănătoase (neobstrucționate, deteriorate sau blocate), care să poată transporta ovulul fertilizat în uter.

Transferul intrafalopian zigotic (ZIFT) este o metodă de reproducere umană asistată care se aplică în special femeilor care suferă de endometrioză, în cazurile de infertilitate necunoscută, precum și în situațiile în care infertilitatea este determinată de factorul masculin.

Metoda ZIFT prezintă similarități importante cu metoda GIFT, ambele proceduri efectuându-se laparoscopic. Diferența esențială este aceea că, în cazul transferului de zigoți, fertilizarea ovocitelor recoltate se efectuează în laborator. În trompele uterine vor fi amplasați zigoții sau embrionii rezultați.

De asemenea, tehnicile ZIFT se execută la 24-48 de ore după recoltarea ovocitelor, nu în aceeași zi cu recoltarea, așa cum se procedează în metoda GIFT.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân