Infertilitate din cauze necunoscute – cum se tratează?

Ce poți face dacă suferi de infertilitate din cauze necunoscute - mai poți rămâne gravidă, care sunt opțiunile, ce șanse de reușită are FIV sau inseminarea?
Infertilitate din cauze necunoscute - cum se tratează?

Când un cuplu nu reușește să obțină o sarcină după un an (sau mai mult) de raporturi sexuale regulate, neprotejate, este evident faptul că vorbim despre un caz de infertilitate. Și că este momentul să se adreseze unui specialist în vederea identificării cauzei, stabilirii diagnosticului corect și a tratamentului în urma căruia partenerii pot deveni părinți. Lucru care poate deveni posibil fie pe cale naturală, fie prin metode de reproducere umană asistată.

Statisticile arată faptul că există un procent de cupluri în cazul cărora medicii nu au identificat cauza infertilității, diagnosticul fiind în astfel de situații de infertilitate din cauze necunoscute.

A trăi cu un diagnostic inexplicabil din punct de vedere medical poate fi o ușurare, dar și un motiv de anxietate. Ușurare pentru că au fost excluse posibile cauze determinate de afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, dar și frustrare pentru că nu există o explicație pentru faptul că nu poate fi obținută o sarcină.

Ne spune mai multe despre acest subiect dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cauzele cunoscute ale infertilității

Infertilitatea are multe cauze cunoscute. Unele țin de vârsta femeii (diminuarea rezervei ovariene), de greutate sau de nivelul de stres.

Altele se regăsesc în boala inflamatorie pelvină, sindromul ovarelor polichistice, insuficiența ovariană primară, trompe uterine obturate, probleme la nivelul corpului uterin (fibroame, polipi, malformații, aderențe), endometrioză, afecțiuni ale colului uterin și vaginului, disfuncții imunologice sau hiperprolactinemie, adaugă dr. Andreas Vythoulkas.

Acestora li se adaugă cauze masculine ale infertilității, de la cele ejaculatorii la blocaje la nivelul epididimului, vaselor deferente sau în interiorul testiculului, de la cele hormonale la efectele adverse ale unor tratamente.

Tratament pentru infertilitate din cauze necunoscute

Revenind la infertilitate din cauze necunoscute, înainte de toate ar trebui subliniat faptul că acest lucru nu înseamnă că nu vei putea deveni părinte.

Cercetările care urmăresc mii de oameni aflați în această situație au constatat că multe dintre cuplurile cu această problemă au devenit părinții unor copii sănătoși, în mod natural sau cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată.

Diagnosticul de infertilitate din cauze necunoscute este pus după ce, în ciuda tuturor investigațiilor efectuate, nu se evidențiază nicio anomalie. Totuși, este posibil ca evaluarea de rutină a fertilității să rateze defecte subtile din cauza metodelor de testare imperfecte sau incomplete, adaugă dr. Vythoulkas.

În concluzie, tratamentul infertilității din cauze necunoscute nu abordează un defect specific sau o deficiență funcțională, însă modificările în stilul de viață, stimularea ovariană controlată, inseminarea uterină sau fertilizarea in vitro pot fi opțiuni de succes.

Schimbarea în bine a stilului de viață îți poate crește fertilitatea

În ceea ce privește stilul de viață, studiile epidemiologice indică faptul că fumatul, un indice de masă corporală anormal, consumul excesiv de cofeină și alcool și expunerea la substanțe toxice reduc fertilitatea la femei.

Ca urmare, acestea sunt sfătuite să ajungă la o greutate sănătoasă, să reducă aportul zilnic de cofeină la 250 mg pe zi, să renunțe la fumat, să limiteze consumul de alcool sau să renunțe total la el și să evite expunerea la substanțe toxice.

În afara acestor recomandări, este important să se țină cont de fereastra de fertilitate. Sarcina este posibilă numai dacă au loc raporturi sexuale în timpul celor trei zile care preced ovulația sau în ziua ovulației. Identificarea ferestrei fertile și raporturile sexuale în perioada acesteia ar putea schimba radical situația, completează specialistul în infertilitate.

Inclusiv pentru diagnosticul de infertilitate din cauze necunoscute, fertilizarea in vitro rămâne varianta cu cele mai mari șanse de a obține o sarcină.

Alături de aceasta, mai pot fi luate în considerare – ca alternative – și alte tehnici de reproducere umană asistată: transferul intrafalopian de gameți (GIFT), transferul intrafalopian zigotic (ZIFT) sau injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi (ICSI), explică medicul.

Tratamentele de reproducere umană asistată efectuate constant pot crește șansele cu 1-4% pe lună.

Femeile cu vârste sub 37 de ani au șanse de circa 10% cu ajutorul inseminării intrauterine și de până la 25-40% cu ajutorul fertilizării in vitro.

În cazul în care aceste metode eșuează, fertilizarea in vitro cu ovocite de la donatoare crește șansele unei sarcini cu 50% sau mai mult.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân