Reușita unei proceduri de fertilizare in vitro depinde și de stilul de viață. Explică dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate

Fertilizare in vitro - șanse de reușită • Alimentația în timpul FIV • Viața sexuală după embriotransfer • Suplimente pentru FIV • Sfaturi pentru partener
Reușita unei proceduri de fertilizare in vitro depinde și de stilul de viață. Explică dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate

Procedura de fertilizare in vitro, metodă revoluționară de combatere a infertilității, le oferă cuplurilor șansa de a deveni părinți atunci când alte metode de reproducere umană asistată medical fie nu reprezintă o opțiune, fie au eșuat. Deși rata de succes a acestei proceduri a crescut semnificativ, niciun medic nu va putea garanta că 100% se va concretiza cu o naștere.

Organismul uman, răspunsul lui, are doza sa de imprevizibil. Însă dincolo de ceea ce medicul are de făcut, de modul în care conduce procedura cu tot ce presupune ea, de la investigații și tratamentul de stimulare ovariană până la embriotransfer, pe parcursul acestui proces și viitoarea mămică poate contribui la reușita fertilizării in vitro. Este vorba despre respectarea unor reguli simple și despre adoptarea unor atitudini care, deși pot părea banale, au un impact semnificativ.

Ne vorbește despre acestea dr. Andreas Vythoulkas (www.vythoulkas.ro), medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Bazează-ți alimentația pe dieta mediteraneeană

Recomandarea de a respecta principiile de bază ale unei alimentații sănătoase este valabilă în orice situație, în orice condiții. Dar în timpul unui ciclu FIV cu atât mai mult va trebui să te concentrezi asupra consumului de alimente sănătoase și asigurării unor mese echilibrate. Fără însă a exagera și a face modificări radicale, ca de exemplu eliminarea glutenului din alimentație dacă acesta nu ți-a fost interzis până acum din motive medicale întemeiate.

Potrivit cercetărilor, dieta mediteraneeană poate îmbunătăți rata de succes a unui FIV la femeile normoponderale cu vârsta sub 35 de ani. Bazează-ți dieta pe legume și fructe proaspete, proteine slabe (pește, pasăre), cereale integrale, leguminoase (fasole, năut, linte), lactate cu conținut redus de grăsimi și grăsimi sănătoase din avocado, ulei de măsline extravirgin, nuci și semințe. Evită consumul de carne roșie, zahăr, cereale rafinate și alimente procesate. Renunță la sare și dă gust preparatelor cu ierburi aromatice și condimente. Este de preferat ca și partenerul să urmeze aceeași dietă, pentru că ea influențează pozitiv și sănătatea spermatozoizilor, spune dr. Vythoulkas.

DA – mișcare, NU – alergare

Dacă urmezi un ciclu FIV, nu înseamnă că trebuie să renunți la rutina ta în ceea ce privește exercițiile fizice, mai ales dacă le practicai într-un ritm constant.

Dacă ai un indice de masă corporală normal și un uter sănătos, poți continua să faci sport. Singura restricție este în privința alergării, deoarece aceasta poate avea efecte negative asupra mucoasei uterine și poate deturna sângele din uter către alte organe și mușchi exact în această perioadă în care sistemul reproducător are mai mare nevoie. Drumețiile și folosirea bicicletei eliptice sunt o alternativă cu mult mai bună, adaugă medicul.

Evită folosirea produselor cu ingrediente chimice

Într-o gospodărie există o mulțime de produse realizate prin folosirea de substanțe chimice care afectează glandele endocrine, afectând în consecință activitatea hormonală, sănătatea reproductivă și dezvoltarea prenatală. Iată la ce e bine să renunți din cauza compușilor conținuți:

  • lacuri de unghii (formaldehide)
  • produse cosmetice
  • săpun (parabeni, triclosan, benzofenonă)
  • materiale pentru ambalarea alimentelor (BPA și alți fenoli)
  • unelte de gătit anti-aderente
  • materiale rezistente la pete (compuși perfluorurați)
  • plastic
  • cosmetice cu parfum (ftalați)
  • produse de curățenie

Apelează la alternative naturale dacă există.

Oprește administrarea de medicamente care pot interfera cu tratamentul pentru fertilitate

Înainte de a începe un ciclu FIV spune-i specialistului în infertilitate care sunt medicamentele pe care obișnuiești să le iei. Oricât de inofensive crezi tu că sunt, ele pot interfera cu tratamentul prescris de medic pentru infertilitate și pot duce la dezechilibre hormonale și la ineficiența terapiei.

Orice pastilă poate zădărnici planurile, fie că este un simplu analgezic, antiinflamator sau antihistaminic sau – cu atât mai mult – antidepresivele ori tratamentele cu steroizi, cele pentru afecțiuni endocrine, dermatologice (care conțin estrogen sau progesteron) sau chimioterapia, completează specialistul în infertilitate.

Suplimentele sunt de un real ajutor

Vitaminele prenatale sunt recomandate cu 30 de zile (sau chiar câteva luni) înainte de începerea unui ciclu FIV, pentru creșterea nivelului de acid folic, cel care va proteja fătul împotriva defectelor congenitale ale creierului și coloanei vertebrale. De asemenea, sunt utile uleiul de pește și suplimentele de vitamina D.

Somnul sprijină fertilitatea

Somnul și fertilitatea sunt strâns legate, așa încât un somn adecvat poate sprijini un ciclu FIV. Un studiu a constatat că rata obținerii sarcinii pentru persoanele care dorm 7-8 ore în fiecare noapte este semnificativ mai mare decât pentru cele care dorm mai multe sau mai puține ore de-atât.

S-a observat că melatonina, un hormon care reglează atât somnul cât și reproducerea, atinge vârful între orele 21 și 24, asta însemnând că orele 22-23 sunt ideale pentru a adormi.

Sexul e permis și bun, dar nu oricum

Cu 3-4 zile înainte de recoltarea spermei, partenerul ar trebui să evite ejacularea. De ce? Pentru că în ziua recoltării, când va da cea mai importantă probă a vieții, sigur n-ar vrea să ofere „ce a mai rămas” post-ejaculare.

Totuși asta nu înseamnă nici abstinență totală. Cuplul poate avea contact sexual, dar fără ejaculare și fără contact vaginal profund care ar putea irita colul partenerei.

Este de preferat evitarea alcoolului

Un ciclu FIV este o povară emoțională și nu-i exclus să simți nevoia să te relaxezi cu un pahar de vin. Chiar dacă unii specialiști susțin că a bea rar și cu moderație nu pune în pericol rezultatul unui ciclu FIV, e mai prudent să nu o faci.

Asta pentru că e posibil ca organismul să nu răspundă bine la întâlnirea dintre alcool și tratamentul de fertilitate și să plătești mult prea scump plăcerea unei jumătăți de pahar cu vin.

Refuză să permiți stresului să te domine

Ușor de zis, greu de făcut, ai spune. Nu! Gândește-te permanent că medicul face tot ce poate el cu știința, iar ție îți revine datoria de a-ți arăta bunăvoința.

Odihnește-te, ascultă muzică, citește, întâlnește-te cu prietenii, mergi la film, plimbă-te, meditează, mergi la masaj sau la salon, cumpără-ți flori, programează o ședință foto care să îți amintească de această perioadă. Tot ce poți să faci și îți produce plăcere, numai stresată să nu fii, recomandă dr. Vythoulkas.

Sfaturi pentru partener

Nu vei purta tu greul unui ciclu FIV, dar ești o rotiță zimțată la fel de importantă în acest angrenaj. Și de eșantionul de spermă pe care îl vei oferi depinde reușita unei proceduri de fertilizare in vitro. Așa că sprijină-ți partenera cu tot ce poți:

  • Bea mai puțin (sau deloc) și nu mai fuma!
  • Dormi mai mult pentru ca nivelul de testosteron și calitatea spermei să fie la un nivel ridicat.
  • Evită substanțele chimice pentru că acestea fac ravagii asupra hormonilor masculini.
  • Mănâncă sănătos și practică exerciții fizice pentru că un IMC mai mic și o nutriție bună îmbunătățesc calitatea materialului seminal.

Susține-ți psihologic partenera. Ascult-o, vorbește-i, îmbrățișeaz-o, înțelege-o și suport-o chiar și când devine insuportabilă. Nu e vina ei, sunt hormonii și emoțiile prin care trece. Ajut-o să le depășească, ajut-o să se relaxeze și fii varianta ta cea mai bună, de care s-a îndrăgostit!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân