Cele 7 semne ale ovulaţiei

Ovulatia reprezinta procesul care reprezinta eliberarea unu ovocit matur dintr-un folicul ovarian (apt pentru fecundare). Semnele de ovulatie nu sunt greu de observat, o dată cunoscute.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele 7 semne ale ovulaţiei

Ovulatia reprezinta procesul care reprezinta eliberarea unu ovocit  matur dintr-un folicul ovarian (fiind astfel apt pentru fecundare).

De regula, ovulatia are loc la mijlocul intervalului dintre mestruatii, respectiv ziua 14, in contextul unui ciclu menstrual regulat la interval de 28 zile.

Semnele de ovulatie nu sunt greu de observat, o dată cunoscute. Unele semne  anunta viitoarea ovulatie ceea ce vă va ajuta, permitandu-va contactul sexual in vederea obtinerii sarcinii, alte semne anunta ca ovulatia a trecut.

Semnele de ovulatie pot fi observate cu aproximativ 5 zile preovulator:  in medie, ovulatia are loc intre ziua 12 -14 a ciclului menstrual , cu o variabiltate de cateva zile in contextul menstruatiilor decalate de la intervalul de 28 zile.

Dacă nu observati nici un semn de ovulatie sau  menstruatiile dvs. sunt neregulate, trebuie să vă adresati medicului dumneavoastră. Aceste informatii pot ajuta medicul pentru un diagnostic de infertilitate.

Semnele ovulatiei

 1. Modificări ale mucusului cervical

Pe masura ce ovulatia se apropie, consistenta si cantitatea mucusului se modifica. Atunci cand nu sunteti  la ovulatie, mucusul cervical poate apărea lipicios sau alb- crem  sau poate fi complet absent;  cand se  apropie ovulatia , mucusul cervical devine mai abundent, are o consistenta apoasa de albus de ou, alb, filant, si se intinde pana 3-4 cm intre degete. Insa nu este un semn clar.

Puteti avea mucusul cervical fertil si nu ovulatie! Medicamentele pentru stimulare ovariana  gen clomifen citrat sau antihistaminicele pot usca mucusului cervical, lucru care  poate face dificilă detectarea perioadei fertile.

 2. Creşterea apetitului sexual

Se pare că natura stie ce face. Cercetările au arătat ceea ce multi dintre noi au observat deja: femeile experimenteaza o crestere a dorintei sexuale atunci când sunt cele mai fertile. Acest lucru se intampla cu  câteva zile inainte de ovulatie, cand  este momentul potrivit pentru a  avea contact sexua, daca va doriti o sarcina.

Stresul incercarii de a concepe poate scade apetitul sexual. De asemenea, depresia sau anxietatea sunt frecvente in cuplurile care se confruntă cu infertilitate si de asemenea pot reduce dorinta sexuala. Insa nu e un semn clar de ovulatie. Puteti observa o crestere a dorintei sexuale in orice moment din ciclul menstrual.

3. Creşterea  temperaturii bazale

Diagrama temperaturii bazale este, probabil, cea mai populara metoda de urmarire a ovulatiei in randul femeilor care  doresc o sarcina. Temperatura bazala va creste cu câteva zecimi de grad (0,2 -0,3 grade celsius) si ramane crescuta dupa ovulatie.

Aceasta valoare a temperaturii se datoreaza progesteronului, al carui nivel creste imediat după ovulatie. Prin graficul temperaturii bazale a corpului, puteti detecta această crestere a temperaturii ceea ce confirma ca ovulatia a avut loc.

Dacă temperatura creşte, puteti fi aproape sigura că ovulatia a avut loc. De asemenea, valorile temperaturii pot ajuta medicul sa puna diagnosticul de anovulatie. In plus, cresterea temperaturii bazale nu va avertizeaza că ovulatia se apropie, ci doar confirmă faptul ca aceasta a trecut.
Daca tiparele de somn sunt neobişnuit de dereglate sau lucrati în tura de noapte, diagrama temperaturii bazale nu va functiona probabil.

4. Modificări de poziţie ale colului  uterin

Cand sunteti fertilă, cervixul va fi mai mare, mai moale şi orificiul cervical se intredeschide. Insa nu este un semn clar de ovulatie. Ca si in cazul mucusului cervical, puteti avea semne fertile ale  colului uterin, dar nu ovulatie.

5. Sensibilitate mamară

O anumită sensibilitate mamara apare chiar inainte sau dupa ovulatie. Acest lucru este legat de  modificarile hormonale asociate ovulatiei. Insa in nici un caz nu este un indicator precis de ovulatie. Sensibilitatea mamara poate interveni inainte sau dupa ovulatie, precum si inainte de menstruatie, dar si ca un efect secundar al unor medicamente pentru fertilitate.

6. Rezultat pozitiv la un predictor test de ovulaţie

Un alt mod de a detecta ovulatia este cu un kit predictor de test de ovulatie. Kituri pentru prezicerea ovulatiei functioneaza ca testele urinare pentru sarcina, o data pe zi, timp de o saptamana inainte de a va astepta la ovulatie. Există două linii de pe banda de testare. Ori de cate ori linia de test este mai inchisă decat linia de control, se detecteaza un varf de LH ( acesta este acelasi hormon care provoaca mucusul cervical fertil).

7. Durerea la ovulaţie

Aproximativ  20% dintre femei experimenteaza durerea de la menstruatie in preajma ovulatiei, semn care poate varia de la o simpla jena trecatoare la durere acuta, unilateral si iradiata in spate. Aceasta poate dura de la cateva minute pana la cateva zile (denumirea medicala este de mittelschmerz – durere de mijloc la ciclu).

Cum creşteţi rata obţinerii sarcinii

Incercati sa aveti contact sexual la fiecare două-trei zile in perioada fertila. Contactul sexual regulat pe tot parcursul ciclului va oferă cea mai buna sansa de a concepe.

In mod normal, pentru cuplurile fertile, există un procent  intre 20 – 25 % sanse ca femeia sa ramana insarcinata pe fiecare ciclu.

Peste 80 % din femei sub varsta de 40 de ani care au contact sexual  fara utilizarea contraceptivelor vor obtine sarcina  in termen de un an. Peste 90 % din cuplurile fertile vor concepe in termen de doi ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Vladescu Nicoleta
Absolventa UMF Carol Davilla Bucuresti Rezidentiat  efectuat in cadrul clinicii Prof Dr Panait Sarbu Bucuresti . COMPETENTE: ecografie, histeroscopie, colposcopie
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân