Dereglările de ovulaţie, cel mai mare inamic al fertilităţii!

Un semnal important, care indică faptul că organismul feminin este pregătit pentru concepţie, este prezenţa ovulaţiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dereglările de ovulaţie, cel mai mare inamic al fertilităţii!

Un semnal important, care indică faptul că organismul feminin este pregătit pentru concepţie, este prezenţa ovulaţiei. Tocmai de aceea, faptul că disfuncţia ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii în cazul femeilor, este o problemă tot mai presantă pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil.

Disfuncţia ovulatorie poate varia de la o persoană la alta fie prin manifestarea unei ovulaţii rare şi neregulate – Oligo-ovulatie sau chiar lipsa completă a acesteia – Anovulaţie. Cu toate acestea, tratamentul pentru astfel de afecţiuni implică un minimum de timp şi efort, iar în cele mai multe cazuri nu este nevoie să se apeleze la fertilizare in vitro.

Cum funcţionează ovulaţia şi care sunt cauzele dereglărilor de ovulaţie?

Ovulaţia trebuie privită nu ca o simplă eliberare a ovulului din ovar, ci ca un proces multilateral la care participă mai multe părţi ale corpului feminin. Pentru a avea ovulaţie în fiecare lună este necesară o interacţiune complexă şi adecvată între hormonii eliberaţi de hipotalamus, hipofiză şi hormonii ovarieni.

Astfel, cauzele care determină dereglarile de ovulaţie pot fi dificil de elucidat, însă cel mai adesea sunt corelate cu:

  • Dezechilibrele hormonale cauzate de disfuncţii ale hipotalamusului, glandei pituitare şi a ovarelor. Cea mai frecventă afecţiune cauzată de aceste dezechilibre o reprezintă sindromul ovarelor polichistice.
  • Hipotalamusul – acesta trimite din creier semnalul de începere a ovulaţiei şi este responsabil pentru stimularea celor doi hormoni ai ovulaţiei: FSH (hormonul de stimulare foliculară) şi LH (hormonul luteinizant). Un nivel ridicat al stresului sau activităţilor fizice poate cauza tulburări la nivelul funcţionarii hipotalamusului, ceea ce duce mai departe la amenoree, lipsa totală a ovulaţiei şi a ciclului menstrual.
  • Subponderalitatea este de asemenea o cauză des întâlnită a amenoreei. Creierul şi glandele endocrine au nevoie de un minimum de grăsime corporală pentru a funcţiona în limite normale.
  • Excesul de prolactină – în apropierea hipotalamusului se află hipofiza, care în unele cazuri produce în exces prolactină. Acest proces duce la scăderea producţiei de estrogeni şi afectează astfel funcţionarea corectă a ovarelor. Un simptom des întâlnit al  excesului de prolactină este producerea de lapte matern atunci când femeia nu este însărcinată.
  • La capătul opus al spectrului tulburărilor de ovulaţie se află rezerva ovariana redusă, care nu are capacitatea de a se reface şi poate duce la menopauza prematură – un semnal de alarmă pentru fertilitate. Un mod de prevenţie a acestei afecţiuni este realizarea unui test de fertilitate (dozarea hormonului anti Mullerian) prin care se determină rezerva de ovule rămase în ovare, respectiv potenţialul fertil al femeii.

 Cum ştiu dacă are loc sau nu ovulaţia?

Cel mai întâlnit semnal al ovulaţiei este reprezentat de mucusul cervical. În apropierea perioadei de ovulaţie, acesta devin subţire, filant şi alunecos, asemenea consistentei unui albuş de ou. Un alt mod prin care femeile îşi pot da seama când a avut loc ovulaţia este atunci când are loc o creştere a temperaturii bazale, temperatura vaginală luată dimineaţa, la trezire. Imediat după ovulaţie, temperatura creşte cu 0,5-1,6 grade, datorită creşterii producţiei de progesteron.

Anovulaţia (lipsa ovulaţiei) se manifestă prin absenţa ciclului menstrual mai multe luni la rând şi poate fi determinată de o serie de cauze:  sindromul de ovare polichistice (cel mai frecevent), hipo/hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficienţă ovariană prematură, eforturi fizice intense, creşteri sau scăderi bruşte în greutate, anumite boli sistemice sau medicamente etc.

Oligo-ovulatia este o afecţiune care asociază ovulaţia neregulată şi ciclul menstrual ce depăşeşte normalul de 21 până la 35 de zile.

În ce constă tratamentul?

Evaluarea profilului hormonal feminin este o etapă importantă în investigarea cuplului infertil, care permite totodată şi aprecierea rezervei ovariene (potenţialul de fertilitate). Cu excepţia cazurilor de insuficienţă ovariană, tulburările de ovulaţie sunt uşor de  tratat şi cu un grad ridicat de succes. Tehnologia utilizată fiind una foarte simplă, pacientele nu trebuie să se teamă de tratament. Şansa femeilor de a rămâne însărcinate este direct proporţională cu calitatea ovulelor, corelată în special cu vârsta” susţine dr. Ionela Anghelescu, specialist fertilitate şi reproducere asistată în cadrul Gynera Fertility Center.

Pentru stimularea ovulaţiei se pot prescrie tratamente medicamentoase, urmate de o supraveghere din partea doctorului pentru a monitoriza perioada de ovulaţie. Monitorizarea implică realizarea de ecografii şi teste de sânge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionela Anghelescu - Medic primar obstetrică – ginecologie
Dr. Ionela Anghelescu este medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicină reproductivă în cadrul EMBRYOS. Studii și parcurs profesional: A absolvit UMF „Carol Davila” București în 2004. A urmat specializarea în obstetrică și ginecologie în cadrul Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”