Tratament pentru fertilitate: ovule create din celule stem

Medicii americani, mereu optimişti şi mereu în căutare de noi oportunităţi pentru o medicină revoluţionară, ne aduc veşti bune ce vizează fertilitatea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratament pentru fertilitate: ovule create din celule stem

Medicii americani, mereu optimişti şi mereu în căutare de noi oportunităţi pentru o medicină revoluţionară, ne aduc veşti bune ce vizează fertilitatea. Aceştia suţin că este foarte posibil ca, într-o zi din viitorul apropiat, furnizarea nelimitată de ovule umane pentru facilitarea tratamentelor de fertilitate să devină realitate.

Cercetătorii americani au demonstrat că este realizabilă recoltarea celulelor stem de la femeile mature sexual, din care se pot forma ovule în condiţii de laborator.

Mai multe experimente pe şoareci au arătat că fiecare dintre aceste ouă poate fi fecundat, potrivit unui studiu publicat în jurnalul “Medicină Naturală”.

Teoria tradiţională consacrată spune că femeile se nasc cu un număr finit, prestabilit de ovule pentru totdeauna, însă studiile conduse de dr. Jonathan Tilly, din Massachusetts, contrazic perspectivele clasice.

Echipa dr. Tilly a raportat descoperirea şi izolarea unor celule stem responsabile de producerea ovulelor- descoperiere realizată în urma identificării proteinei DDX4 pe suprafaţa celulelor stem.

Cultivate în condiţii de laborator, celulele stem au generat ovule imature cu proprietăţi specifice oocitelor normale compuse de ovare. În prezenţa ţesutului ovarian, oocitele s-au maturizat dând naştere unor ovule cu potenţial de fecundare pentru producerea embrionilor.

„Cercetările noastre au avut obiectiv principal testarea oocitelor produse de celule stem existente în ovarele femeilor pe parcursul vieţii lor reproducătoare. Descoperirea lansează o nouă epocă a tehnologiilor necesare pentru eradicarea infertilităţii la femei” , declară dr. Jonathan Tilly.

Pentru că există încă restricţii de ordin moral şi, mai mult, prin prisma legislaţiei care nu permite cercetarea pe ovule umane, studiul este incomplet, toate experimentele fiind realizate pe ovule de şoareci.

Sursa: bbc
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”