Tulpina Kraken a COVID-19, cea mai contagioasă de până acum: ce simptome apar. Experți: Trebuie să revenim la purtarea măștii

  • Publicat:
Tulpina Kraken a COVID-19, cea mai contagioasă de până acum: ce simptome apar. Experți: Trebuie să revenim la purtarea măștii
Virusul care duce la COVID-19 a suferit o nouă mutație. Varianta Kraken este cea mai transmisibilă de până acum/ Foto: Shutterstock

O nouă tulpină a virusului care provoacă COVID-19 pare să devină în curând dominantă în lume din cauza vitezei rapide cu care se răspândește. Varianta Kraken a Omicron este cea mai transmisibilă dintre toate tulpinile coronavirusului apărute până acum.

Dacă în ultimele luni părea că pandemia și-a pierdut din putere și cazurile de COVID-19 au scăzut considerabil față de 2020, o nouă mutație a virusului îi îngrijorează pe medici.

Tulpina Kraken a COVID-19, răspândită în SUA și Europa. Raportată și în România

Organizația Mondială a Sănătății investighează cât de periculoasă este această nouă variantă a coronavirusului. Ceea ce este sigur până acum este că tulpina Kraken este cea mai contagioasă dintre toate formele virusului care duce la COVID-19.  Noua variantă Omicron este prezentă acum în America de Nord și a ajuns deja în câteva țări din Europa.

Se estimează că aproximativ 41% din cazurile de COVID-19 din SUA sunt cu această tulpină, în timp ce în Marea Britanie aproximativ 4% din cazurile de infecției cu coronavirus sunt cu noua variantă. Cazuri ale infecției cu Kraken au fost raportate și în Australia și în Sud-estul Asiei. Tulpina Kraken a fost raportată și în România.

Cât de agresivă este infecția cu noua variantă a COVID-9

Momentan nu este clar dacă tulpina Kraken (numită după legendarul monstru acvatic) este mai agresivă față de alte variante al coronavirusului. Ceea ce se știe este că numărul internărilor în spital nu a crescut în SUA, lucru care ne duce cu gândul că noua subvariantă Omicron duce la simptome mai grave.

Cu toate acestea, experții studiază în detaliu ce efecte are infecția cu Kraken, iar mai multe informații vor fi culese în perioada următoare.

Epidemiologul Dr. Eric Feigl-Ding a numit noua subvariantă, pe Twitter, ca fiind „atât mai  evazivă imunologic, cât și mai eficientă decât BQ și XBB în ceea ce privește infectarea”. Potrivit specialistului, ea se transmit cu „96% mai repede decât vechiul XBB”, scrie Euronews.

Kraken este o „subvariantă recombinată”

Noua tulpină este numită oficial „XBB.1.5” și este rezultatul a mai multor fragmente combinate a coronavirusului – ceea ce poartă numele de „subvariantă recombinată”. Ea ar fi apărut în perioada noiembrie – decembrie 2022, în jurul statului New York.

„Două secvențe diferite ale BA.2 Omicron s-au unit prea a crea această nouă tulpină”, spune Sheena Cruickshank, cercetătoare la Institutul de Imunologie și Boli Infecțioase de la Universitatea din Manchester.

„De fapt, este un descendent al XBB și XBB.1. Este ca un nepot al lui XBB, care la rândul ei este o subvariantă create din două versiuni ale BA.2”, adaugă experta.

Simptomele Kraken și prevenția

În ceea ce privește simptomele, experții spun că ele sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei răceli comune – nas care curge, durere în gât, tuse și congestive. Semnele are fi mai diferite față de cele ale gripei, adică nu apare senzația pronunțată de rău sau febră mare, potrivit Fortune. Asta mai ales în cazul celor care au vaccinurile anti COVID făcute sau au imunitate dobândită după ce au făcut COVID în trecut.

Vaccinul joacă astfel un rol important și în cazul infecției cu tulpina Kraken, el ajutându-ne să facem o formă mai ușoară.

La fel ca în cazul alor valuri de coronavirus, experții încurajează oamenii să revină la purtarea măștii de protecție pentru a încetini răspândirea COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”