Totul despre varianta omicron COVID: transmitere, perioadă de incubație, simptome la copii și adulți, persoane vaccinate și nevaccinate

  • Publicat:
  • Actualizat:
Totul despre varianta omicron COVID: transmitere, perioadă de incubație, simptome la copii și adulți, persoane vaccinate și nevaccinate
Sursa foto: Shutterstock

Ce este omicron

Varianta omicron COVID a fost identificată prima dată în Africa de Sud în noiembrie 2021. Este o tulpină mult mai contagioasă, dovadă fiind valurile imense de infectări care au cuprins întreg mapamondul de la acel moment. Există mai multe subvariante omicron: BA1, BA.1.1, BA2, BA4, BA5, ultima fiind cea mai recentă. În luna august 2022, omicron BA5 și BA4 (4%) cauzaseră aproape 90% din infectările din SUA.

Deși omicron este considerată o variantă mai blândă din punctul de vedere al simptomelor decât delta, există categorii de persoane care în continuare pot prezenta simptome grave, mai ales dacă sunt nevaccinate, au o vârstă înaintată și prezintă comorbidități.

Potrivit specialiștilor, noua tulpină omicron se înmulțește de 70 de ori mai repede decât varianta Delta, motiv pentru care se transmite mai repede de la o persoană la alta decât variantele anterioare (se estimează că o persoană cu omicron ar putea infecta în medie alte 15 persoane).

În schimb, este o tulpină mai puțin periculoasă, cel puțin pentru persoanele vaccinate cu schema completă.

Manifestările infecției sunt mai ușoare decât cele raportate în cazul infecției cu tulpina Delta sau alte variante precedente ale virusului SARS-CoV-2. Studiile arată că gravitatea infecției cu omicron este mai redusă ca urmare a „blocării” replicării la nivelul gâtului, împiedicându-se astfel răspândirea virusului în plămâni.

Cum se transmite omicron

Transmiterea omicron are loc în principal pe cale aeriană, la fel ca în cazul oricărei tulpini a virusului SARS-CoV-2. Acest lucru înseamnă că virusul pătrunde în nasul, ochii sau gura altei persoane atunci când sunt eliberate picături și particule minuscule contaminate de către o persoană infectată.

Cele mai riscante situații sunt cele unde există spații mici, neaerisite și foarte aglomerate, unde particulele respiratorii se mențin în aer timp de câteva ore.

Există însă și posibilitatea contaminării suprafețelor. O persoană care atinge o suprafață contaminată și care duce mâna neigienizată la gură, nas, ochi se poate infecta.

Perioadă de incubație

Perioada de incubație omicron, adică intervalul de la contractarea virusului până la apariția simptomelor, este mai scurtă decât în cazul variantelor precedente, când manifestările apăreau chiar și la 10 zile de la infectare.

Potrivit specialiștilor, simptomele omicron încep să apară la 2-5 zile după ce persoana este expusă la virus.

Această perioadă scurtă de incubație ar putea explica motivul pentru care varianta omicron se răspândește mult mai rapid decât tulpinile SARS-CoV-2 apărute anterior.

Cât timp ești contagios

Dacă ai fost diagnosticat cu COVID și nu știi cât timp ești contagios, adică dacă poți transmite și altora virusul, indicațiile experților sunt un pic neclare.

Unii spun că o persoană este contagioasă câtă vreme prezintă simptome. Însă există multe situații când simptomele COVID persistă zile, săptămâni sau luni în șir, chiar și cu test antigen negativ, fenomen care poartă numele de COVID lung.

Nu există o regulă generală privind contagiozitatea omicron sau a oricărei alte variante COVID. Totuși, trebuie ținut cont că o persoană infectată poate transmite virusul chiar înainte să prezinte simptome.

Se consideră însă că perioada de vârf a virusului începe cu o zi sau două înainte de apariția simptomelor și continuă cu două sau trei zile după, dar se poate întâmpla ca o persoană infectată să fie contagioasă și mai târziu în cursul bolii, dar puțin probabil după 10 zile de la testarea pozitivă.

Simptome omicron

Tusea, febra, pierderea mirosului/gustului, durerile în piept, dificultățile de respirație și confuzia (ceața cerebrală) erau considerate cele mai frecvente simptome în cazul infectării cu delta. Odată cu modificarea tulpinii, se pare că gravitatea infecției scade și simptomele sunt altele.

Durerea în gât, durerea de cap, nasul înfundat și tusea fără expectorație par să fie simptome specifice omicron BA.5.

Aplicația Zoe Symptom Study App a relevat că persoanele care au schema completă de vaccinare (inclusiv booster) și se infectează cu tulpina Omicron pot avea unul sau mai multe dintre aceste simptome:

  1. rinoree (secreții nazale)
  2. durere în gât
  3. usturime în gât
  4. durere de cap
  5. tuse cu expectorație
  6. răgușeală
  7. strănut
  8. greață
  9. diaree
  10. dureri musculare
  11. diaree
  12. erupții cutanate
  13. oboseală
  14. amețeală
  15. lipsa poftei de mâncare
  16. transpirație în timpul nopții
  17. dureri de spate

Simptome omicron copii 

Copiii infectați cu omicron prezintă, în mare parte, aceleași simptome pe care le au și adulții. Cu toate acestea, specialiștii spun că infecția poate debuta cu manifestări specifice unei gastroenterite, nu neapărat a unei boli respiratorii.

Potrivit celor mai recente studii, majoritatea copiilor infectați cu omicron prezintă simptome precum:

  • greață
  • vărsături
  • dureri abdominale
  • febră ușoară
  • dureri în gât
  • tuse care se înrăutățește noaptea
  • dificultăți la înghițire
  • nas înfundat
  • dureri de cap

Cum se manifestă infecția cu omicron la vaccinați și nevaccinați

Având în vedere că omicron este o tulpină mai puțin agresivă decât delta, simptomele pot părea ușoare sau suportabile atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate.

Totuși, în cazul persoanelor care nu s-au imunizat împotriva COVID, riscul de agravare a bolii este mai mare, mai ales dacă există și comorbidități.

Medicii spun că simptomele omicron sunt resimțite mai ușor și pe o perioadă mai scurtă de către persoanele vaccinate, în comparație cu cele nevaccinate.

De asemenea, riscul de complicații post-infecție și de sindrom COVID lung este mai mare la persoanele nevaccinate.

Vaccinul pentru omicron 

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a autorizat, la începutul lunii septembrie, varianta actualizată a boosterului anti-COVID produs de Moderna și de Pfizer, ser eficient și împotriva tulpinii Omicron.

Vaccinul nou anti-COVID vizează atât varianta originală de coronavirus cât și Omicron BA.4/BA.5, subvariante devenite dominante în toată lumea, în ultimele luni.

„FDA a planificat modificarea compoziției vaccinurilor anti-COVID-19, pentru ca acestea să se adreseze și variantelor care circulă acum. Am cooperat cu cei care dezvoltă vaccinurile pentru a ne asigura că boosterele actualizate sunt sigure și eficiente”, a spus Peter Marks, director FDA al Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică.

Vaccinul anti-Omicron sau varianta actualizată a vaccinului anti-COVID ar fi un factor-cheie pentru încetinirea pandemiei de coronavirus.

„FDA are o experiență amplă în ceea ce privește schimbările pe care le suferă anual vaccinurile împotriva gripei. Avem încredere în dovezile care susțin aceste autorizații”, precizează oficialul FDA.

Vaccinul anti-COVID de la Moderna este autorizat pentru o singură doză pentru persoanele peste 18 ani. Serul dezvoltat de Pfizer-BioNTech este autorizat pentru persoanele peste 12 ani. Persoanele eligibile pentru noile boostere trebuie să aibă cel puțin 2 luni de la ultimul vaccin anti-COVID, indiferent că este doza a doua sau doza booster, suplimentară.

Oficialii FDA vor ca vaccinul updatat să fie disponibil cțt mai curând posibil. Dr. Ashish Jha, coordonatorul împotriva COVID-19 de la Casa Albă, a declarat că noile vaccinuri sunt „un moment cu adevărat important în pandemie”.

Vaccinul eficient împotriva noilor tulpini ar putea fi o armă-cheie în valurile de coronavirus care se anunță toamna și iarna aceasta.

Surse:

https://www.nbcnews.com/health/health-news/omicron-symptoms-covid-what-to-know-rcna9469

https://www.verywellhealth.com/what-is-omicron-incubation-period-5248538

https://www.whattoexpect.com/first-year/health/covid-19-omicron-variant-kids

https://www.npr.org/sections/health-shots/2022/02/17/1081510375/isolation-testing-omicron-infection

https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-omicron

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/index.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fvariants%2Fomicron-variant.html

https://health-study.joinzoe.com/data

https://www.npr.org/sections/health-shots/2022/08/31/1120241293/fda-authorizes-first-revamp-of-covid-vaccines-to-target-omicron?t=1662017056653

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Primele semne că ai nevoie de ochelari
Primele semne că ai nevoie de ochelari
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân