De ce apare durerea de cap în infecția cu Omicron și cum se tratează

  • Publicat:
De ce apare durerea de cap în infecția cu Omicron și cum se tratează
Sursa foto: Shutterstock

Durerea de cap este un simptom specific COVID, indiferent că vorbim despre infecția cu varianta Delta sau Omicron. Însă, spre deosebire de tulpinile precedente, infecția cu Omicron nu mai determină pierderea gustului și a mirosului decât în foarte puține cazuri. Totuși, sunt prezente manifestări similare răcelii și gripei, cum ar fi durerea de cap, nasul înfundat și tusea. 

Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, durerea de cap este unul dintre cele mai frecvente simptome ale infecției cu Omicron, împreună cu senzația de oboseală și congestia nazală (nas înfundat, secreții nazale).

Date publicate de curând de Departamentul de Sănătate din Washington arată că peste 65% dintre pacienții infectați cu Omicron raportează dureri de cap.

Firește, durerea de cap poate avea multe alte cauze, nu doar infecția cu noul coronavirus, inclusiv dereglările hormonale.

Dar care este mecanismul ce determină apariția acestui simptom în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cum anume se simte această durere și, cel mai important, ce poți face pentru a scăpa de ea?

Află răspunsurile în cele ce urmează.

De ce apare durerea de cap când ești infectat cu Omicron. Ce alte simptome poți avea

Medicii au observat la pacienți că durerea de cap pare să fie mai frecventă în cazul infecției cu Omicron decât cu Delta sau alte variante precedente.

Există mai multe motive ale apariției durerii de cap în cazul infecțiilor respiratorii virale, inclusiv COVID, spune expertul în boli infecțioase Amesh Adalja, medic la Centrul Johns Hopkins.

Unul dintre ele poate fi răspunsul inflamator al organismului, care încearcă astfel să lupte cu virusul. Durerile de cap, oboseala, febra și alte simptome COVID fac parte din acest ansamblu de simptome inflamatorii, explică dr. William Schaffner, specialist în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt.

O altă explicație ar putea fi faptul că Omicron pare „să se concentreze” mai mult pe tractul respirator superior, cauzând inflamarea sinusurilor.

„Și stresul de a fi infectat, de a trece prin această boală, insomnia cauzată de simptomele neplăcute pot fi posibile cauze ale durerii de cap”, adaugă dr. Thomas Russo, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Buffalo, New York.

Alte simptome specifice COVID pot include:

  • Febră sau frisoane
  • Tuse
  • Dificultăți de respirație
  • Oboseală
  • Dureri musculare sau corporale
  • Pierderea gustului sau a mirosului
  • Durere de gât
  • Congestia nazală (nas înfundat, secreții nazale abundente)
  • Strănut
  • Greață sau vărsături
  • Diaree

Cum se simte o durere de cap cauzată de Omicron

Durerea de cap în infecția cu Omicron are anumite particularități, spune dr. Schaffner. Potrivit acestuia, durerea este mai probabil să fie resimțită frontal, adică la nivelul frunții și tâmplelor, agravându-se în poziția aplecat.

De asemenea, poate fi mai intensă în zona sinusurilor, de o parte ori alta a foselor nazale – durere sinusală.

Dacă nu mai ai alt simptom în afară de durerea de cap, iar aceasta nu este persistentă, cel mai probabil alta este cauza, nu infecția cu Omicron.

Totuși, dacă îți curge și nasul, tușești, te simți obosit fără motiv, ar fi cazul să îți faci un test COVID.

Varianta Omicron este extrem de contagioasă, medicii avertizând că mare parte dintre noi vom trece, vrând-nevrând, prin infecția cu Omicron în acest val. Important însă este cum trecem prin infecție, iar în acest sens este ferm recomandată vaccinarea anti-COVID.

Prin vaccinare, riscul de a face forme grave de COVID, de a fi spitalizat, de a rămâne cu sechele pulmonare sau de a deceda este extrem de redus.

Cum să tratezi durerile de cap cauzate de COVID

Durerea de cap cauzată de Omicron poate fi ameliorată cu paracetamol (acetaminofen) și multă hidratare. Este foarte important să eviți deshidratarea, deoarece aceasta agravează durerea de cap.

Dacă paracetamolul nu funcționează, poți lua ibuprofen sau naproxen, medicamente care au efecte antiinflamatoare și analgezice. Nu face abuz de aceste pastile, pentru că pot avea efecte toxice asupra ficatului și rinichilor!

În cazul în care durerea este resimțită la nivelul sinusurilor poți folosi un decongestionant nazal. Spray-urile decongestionante asigură vasoconstricția (îngustarea vaselor de sânge) și astfel se reduce rapid inflamaţia membranei mucoase, fiind eliminată congestia nazală, precum și durerea sinusală.

Dacă durerea nu cedează sau, mai mult, se agravează, solicită ajutor medical de specialitate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân