Oboseala, un simptom COVID-19? Cum îți dai seama dacă starea de oboseală e cauzată de infecția cu SARS-CoV-2

08.09.2021
Oboseala, un simptom COVID-19? Cum îți dai seama dacă starea de oboseală e cauzată de infecția cu SARS-CoV-2
Sursa foto: Shutterstock

Oboseala COVID este un simptom frecvent al infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar și al altor infecții virale. De asemenea, starea de oboseală poate ascunde diferite dezechilibre hormonale, lipsa de vitamine și minerale, fibromialgia sau chiar depresia.

În aceste condiții, cum putem deosebi oboseala COVID-19 de starea de oboseală „obișnuită”? Există anumite semne la care trebuie să fim atenți? Iată ce spun experții!

Oboseala face parte din viața noastră, indiferent cât de invincibili ne-am considera. Fie că dormim prea puțin, că mâncăm dezechilibrat, că depunem un efort fizic sau psihic major sau că suntem infectați cu noul coronavirus, oboseala este un simptom adesea banal, trecut cu vederea.

Oboseala COVID, consecința furtunii de citokine din organism

Un raport publicat la începuturile pandemiei de coronavirus de către Organizația Mondială a Sănătății arăta că, dintre cele peste 55.000 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, 87,9% au declarat că febra a fost unul dintre simptome, urmată de tusea uscată (67,7%) și de oboseală (38,1%).

Oboseala COVID apare pe fondul furtunii de citokine din organism în cazul infecției cu SARS-CoV-2. Aceste citokine îi semnalizează corpului că trebuie să intre în poziția de luptă cu virusul, dar consecința este că te simți stors de energie fără să fi făcut un efort prea mare, explică dr. Richard Watkins, medic infecționist la Northeast Ohio Medical University, pentru Health.com.

Dar oboseala nu înseamnă automat COVID-19, atenționează medicii, chiar dacă acesta este unul dintre simptomele bolii amintite în lista Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Oboseala este un simptom destul de vag, deci nu înseamnă că ești 100% infectat cu SARS-CoV-2 dacă te simți obosit. Poate fi vorba despre cu totul altceva, spune dr. Amesh Adalja, profesor la Johns Hopkins Center.

Și totuși, oboseala este un simptom COVID-19. Cum o deosebim de oboseala aceea „normală”?

E destul de dificil. Trebuie să fim atenți dacă există și alte simptome care însoțesc oboseala și care sunt specifice în cazul infecției cu noul coronavirus, precum durerile musculare, durerile de cap, durerile în gât, tusea, chiar dacă acestea nu sunt severe, adaugă medicul.

Dacă tot ești în dubii, ia-ți o pauză și gândește-te ce anume ar putea să fie de vină pentru starea de oboseală: să fie oare din cauză că ai dormit prea puțin azi noapte? Sau poate că nu ai mâncat suficient? Nu cumva poate fi starea de oboseală pusă pe seama menstruației sau a fumatului excesiv? Dar cu sănătatea în general cum stai, îți iei medicamentele conform planului întocmit de medic?

Dacă totuși nu îți explici care este cauza stării de oboseală și dacă aceasta persistă ori este însoțită de alte simptome specifice COVID-19, sună medicul de familie, care îți poate adresa câteva întrebări lămuritoare și, la nevoie, poate solicita testarea la domiciliu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează