Diaree contagioasă: cum apare infecția?

Diareea acută apare rapid și ține câteva zile. Tot aceasta poate fi diaree contagioasă, ceea ce înseamnă că poate fi luată de la o persoană cu care ai intrat în contact.
  • Publicat:
Diaree contagioasă: cum apare infecția?
Foto: shutterstock

Oricât ar fi de neplăcută, diareea este o problemă destul de comună, atât la adulți, cât și la copii și este caracterizată de ieșitul la toaletă mai mult de trei ori pe zi. Ea poate fi cronică sau acută și poate fi produsă de diverși factori precum medicamentația, intoleranța la anumite alimente sau bolile cronice, iar toți aceștia sunt factori care duc la apariția diareei cronice neinfecțioase. În schimb, diareea acută apare rapid și ține câteva zile. Tot aceasta poate fi diaree contagioasă, ceea ce înseamnă că poate fi luată de la o persoană cu care ai intrat în contact.

Când este contagioasă și cum apare această diaree contagioasă?

Diareea infecțioasă poate fi produsă de paraziți, bacterii sau virusuri. „Contagios” și „infecțios” nu înseamnă același lucru, înainte de toate. Bolile contagioase se răspândesc prin contact, de obicei de la o persoană la alta, în timp ce bolile infecțioase se răspândesc prin agenți infecțioși. Asta înseamnă că bolile contagioase sunt și infecțioase, dar nu toți agenții infecțioși sunt și contagioși.

Virusurile sunt de cele mai multe ori cauzele principale ale apariției diareei și se poate transmite rapid de la o persoană la alta. De exemplu, dacă o persoană care suferă de diaree și uită să se spele pe mâini după ce merge la toaletă, atinge mai multe suprafețe pe care le mai poate atinge și altcineva. Cele mai comune virusuri care produc diaree sunt:

  • norovirus
  • rotavirus
  • influenza

Bineînțeles, lista nu se oprește aici. Potrivit Clinica Mayo, adenovirusurile, astrovirusurile și hepatita virală sunt și ele vinovate pentru apariția diareei. De asemenea, bacteriile pot produce diaree, în urma ingerării alimentelor contaminate. Printre tipurile de bacterii care pot produce diaree se numără:

  • Escherichia coli (E. coli)
  • Salmonella
  • Shigella
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Ionuț Poeană: Ce este hemodializa?
Dr. Ionuț Poeană: Ce este hemodializa?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân