Dr. Ionuț Poeană: Ce este hemodializa?

Aparatul de hemodializă este format din pompe care ajută la circulația sângelui prin tuburile de plastic.
  • Publicat:
Dr. Ionuț Poeană: Ce este hemodializa?
Dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog, foto arhivă

”Atunci când discut cu pacienții mei cu boala renală cronică, topicul despre hemodializă este mereu unul delicat. De cele mai multe ori, pacienții primesc vestea de necesitate a inițierii hemodializei ca pe o condamnare. Însă hemodializa este în realitate o salvare” explică dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog. Dr. Poeană explică ce este hemodializa și când se impune aceasta.

 

CSÎD:  Ce se întâmplă, când rinichii se îmbolnăvesc și nu mai funcționează corect?

Dr. Ionuț Poeană: Atunci când rinichii tăi nu mai funcționează, corpul tău începe să sufere schimbări. Toxinele generate de metabolismul corpului tău nu se mai elimină, medicamentele pe care le iei rămân în corp mai multă vreme, apa în exces nu mai poate fi eliminată, iar mediul intern al organismului se schimbă, devenind mai acid.

Toate aceste schimbări devin din ce în ce mai severe pe măsură ce rinichilor tăi le scade funcția. Când funcția ta renală ajunge sub 10%, toate aceste schimbări devin mult prea severe, iar rinichii tăi au nevoie de ajutor.

CSÎD: Despre ce ajutor pentru rinichi este vorba?

Dr. Ionuț Poeană: Aici intervine hemodializa. Pentru că organismul tău are nevoie să fie curățat de toxine, apelăm la această procedură, prin care sângele tău este trecut printr-un filtru, curățat și apoi reintrodus în organism.

CSÎD: Cine are nevoie de hemodializă?

Dr. Ionuț Poeană: Dacă suferi de boala renală cronică de multa vreme, iar funcția rinichilor tăi s-a înrăutățit cu trecerea timpului, atunci probabil că ai mai discutat cu medicul tău nefrolog despre dializă.

La ce simptome este necesară hemodializa

CSÎD: Când se impune hemodializa?

Dr. Ionuț Poeană: Hemodializa se inițiază atunci când organismul tău devine mult prea afectat de modificările pe care le produce boala ta de rinichi pentru a mai putea funcționa normal. De obicei, când momentul se apropie, e posibil să simți următoarele modificări:

  • senzație aproape tot timpul de greață sau vărsături
  • scăderea poftei de mâncare
  • unele alimente își modifică gustul, iar altele, mai ales carnea, devin complet dezgustătoare
  • picioarele cel mai adesea, dar poate și mâinile sau fața se umflă 
  • obosești după eforturi mici
  • simți în permanență o stare de letargie și dureri musculare

CSÎD: Mai există și alte semnale?

Dr. Ionuț Poeană: În plus, analizele tale vor arăta că rinichii funcționează sub 10%, și în plus, că mediul intern al corpului tău e mai acid decât trebuie (numim asta acidoză), ca potasiul din sânge e mare, sau că hemoglobina (substanța care aduce oxigen de la sânge către țesuturi și care duce dioxidul de carbon de la țesuturi la plamani) a scăzut. Însă acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care corpul tău le va suferi. Medicul tau nefrolog îți va explica situația mai pe larg. În plus, există și situații în care rinichii tăi se opresc brusc din a funcționa, fără să îi știi bolnavi. Aceste situatii se numesc colectiv ”Injurie renală acută”(înainte erau ”insuficiență renală acută”), și uneori și în aceste cazuri e posibil să fie nevoie de câteva ședințe de hemodializă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”