Dr. Ionuț Poeană, nefrolog: Ce este boala rinichilor polichistici și cum se diagnostichează

Problemele ce afectează sănătatea rinichilor sunt diverse. Uneori ele sunt externe, iar afectarea renală apare secundar (cum e cazul hipertensiunii arteriale, a diabetului sau a insuficienței cardiace de exemplu), dar alteori, aceste probleme sunt legate strict de structura rinichiului cum este boala rinichilor polichistici.
  • Publicat:
Dr. Ionuț Poeană, nefrolog: Ce este boala rinichilor polichistici și cum se diagnostichează
Dr Ionuț Poeană, foto arhivă

Un medic român cu experiență în Suedia explică cât de important este ca pacienții să primească informații despre afecțiunea de care suferă în termeni simplu și ușor de înțeles. Dr. Ionuț Poeană este medic nefrolog, în timpul liber creeză conținut medical pe care îl prezintă în forme accesibile pentru youtube și canalele sale de social media. Iată ce este boala rinichilor polichistici și cum se diagnostichează.

În următoarele paragrafe medicul nefrolog explică despre boala rinichilor polichistici, sau cum se numește ea medical, ”boala polichistică autozomal dominantă”.

Ce este boală rinichilor polichistici?

Boala rinchilor polichistici este o boală ce se moștenește genetic. Practic, dacă unul din părinții tăi suferă de această boală, sunt 50% șanse ca și tu să o ai. De asemenea, dacă tu suferi de boală polichistică, sunt 50% șanse ca și copilul tău să o moștenească.

Boală polichistică este o afecțiune cronică, ce nu se vindecă, ci mai mult, evoluează progresiv. În această afecțiune, cel mai adesea în rinichi dar și în alte organe (splina, pancreasul, ficatul sau în rare cazuri vasele de sânge din creier), se formează chisturi (bule pline cu lichid), care fac aceste organe să crească în dimensiuni. În rinichi, aceste chisturi încep să se mărească odată cu trecerea timpului și determină scăderea funcției renale.

În acest moment, jumătate din pacienții ce suferă de această boală au funcția rinichilor atât de scăzută, încât trebuie ajutată prin diverse metode (hemodializa, dializa peritoneală, transplant renal) până când împlinesc vârsta de 60 de ani.

Semne și simptome ale bolii rinichilor polichistici

De obicei, identific această boala atunci când pacienții se prezintă la mine acuzând:

Durere surdă și constantă în abdomen, spate sau flancuri, și o senzație de „prea plin”

Urina ce conține sânge (de obicei se oprește după o săptămână de la sine)

Infecții urinare repetate

Creșteri ale tensiunii arteriale

Cum se diagnostichează boala rinichilor polichistici

Ca să pun însă diagnosticul de boală polichistică e nevoie de mai mult. De obicei, o să te întreb dacă în familia ta există un istoric al acestei boli. Dacă răspunsul e da, atunci există un risc de 50% ca și la tine să existe aceeași boală.

Pentru a confirma această suspiciune, o să îți fac o ecografie renală. Criteriile de diagnostic pozitiv sunt în funcție de vârsta ta și de numărul de chisturi pe care îl găsim:

Minim 2 chisturi pe un rinichi sau câte un chist în fiecare rinichi dacă ai mai puțin de 30 de ani și unul din părinți a avut și el boala

Minim 2 chisturi în fiecare rinichi dacă ai între 30 și 60 de ani

Minim 4 chisturi în fiecare rinichi dacă ai peste 60 de ani

Uneori, pe lângă ecografie e posibil să îți recomand și alte investigații dacă am vreo suspiciune legată de natura chisturilor (uneori în loc de chist, leziunea poate fi o tumoră).

Dacă identific mai puțin de 2 chisturi și ai mai mult de 40 de ani, atunci sunt 0% șanse să suferi de această afecțiune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân