Ce sunt rinichii? Explică dr. Ionuț Poeană

Asociem în primă fază rinichii cu formarea de urină. Însă sunt organe complexe cu mult mai multe funcții.
  • Publicat:
Ce sunt rinichii? Explică dr. Ionuț Poeană
Dr Ionuț Poeană, foto arhivă

Medicul specialist nefrolog Ionuț Poeană consideră că educația medicală are o importanță desăvârșită pentru păstrarea stării de sănătate. Își dorește să educe cât mai mulți oameni din punct de vedere medical. Iar pentru asta în timpul liber creeză conținut medical pe care îl prezintă în forme accesibile pentru youtube și canalele sale de social media. Suntem bucuroși să vă prezentăm câteva interviuri cu dr. Ionuț Poeană. Am stat de vorbă despre rinichi.

CSÎD: Care este cea mai frecventă boală de rinichi?

Dr. Ionuț Poeană: Boala cronică de rinichi (insuficiența renală cronică asa cum i se spunea până acum câțiva ani) este cea mai răspândită afecțiune cronică la nivel global, peste diabet și insuficiența cardiacă sau hipertensiune.

CSÎD: Ce sunt rinichii?

Dr. Ionuț Poeană: Rinichii sunt organe incredibil de complexe, și au mult mai multe funcții în afara celei de a produce urină. Iar această complexitate fantastică îi face și incredibil de sensibili la tot felul de afecțiuni. Deci care e treaba cu rinichii? Ființele umane au în mod normal câte doi rinichi. Aceste organe au forma unor boabe de fasole, și în mod normal, sunt fiecare de mărimea unui pumn strâns.

CSÎD: Cât cântăresc rinichii?

Dr. Ionuț Poeană: La adulți, au circa 10-12 centimetri lungime și cântăresc aproximativ 150 – 200 de grame.

Cum se formează urina

CSÎD: Unde sunt situați rinichii în organism?

Dr. Ionuț Poeană: Organele astea se află în partea de jos a spatelui, imediat sub ultima coastă.

CSÎD: Ce ne mai spuneți despre aceste organe?

Dr. Ionuț Poeană: Partea activă a rinichilor, cea care se ocupă de filtrare, este formată din aproximativ 2 milioane de mici ˝ghemuri˝ de vase de sânge mici și subțiri. Sângele intră în rinichi, circulă prin aceste mici ghemuri și apoi iese din nou afară. În timpul acestui proces, substanțele toxice din sânge sunt trase în căile urinare, de unde apoi, împreună cu apa în exces, se scurg în vezica urinară sub formă de urină. Dar funcțiile rinichilor sunt mult mai multe decât te așteptai.

Ce funcții au rinichii

CSÎD: Care sunt funcțiile rinichilor?

Dr. Ionuț Poeană: Pe scurt, rinichii curăță sângele, reglează tensiunea arterială, creează noi celule roșii, reglează echilibrul calciului și al fosforului, reglează echilibrul dintre sare și apă, reglează nivelul potasiului , reglează aciditatea sângelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân