Dr. Ionuț Poeană, medic în Suedia: Despre nocivitatea fake-news în pandemie

Un medic român care trăiește și profesează în Suedia descifrează termenii medicali și explică cum funcționează corpul uman în cuvinte simple pentru publicul român de toate vârstele.
  • Publicat:
Dr. Ionuț Poeană, medic în Suedia: Despre nocivitatea fake-news în pandemie
Dr Ionuț Poeană, foto arhiva personală

Medicul specialist nefrolog Ionuț Poeană consideră că educația medicală are o importanță desăvârșită pentru păstrarea stării de sănătate. Își dorește să educe cât mai mulți oameni din punct de vedere medical. Iar pentru asta în timpul liber creeză conținut medical pe care îl prezintă în forme accesibile pentru youtube și canalele sale de social media. Suntem bucuroși să vă prezentăm câteva interviuri cu dr. Ionuț Poeană.

 

CSÎD: Vă rog să vă prezentați în câteva propoziții.

Dr. Ionuț Poeană: Sunt medic specialist nefrolog, specialitatea care se ocupă cu bolile rinichiului, dializa și transplant renal. În timpul liber am început un proiect de educație medicală pentru toată lumea, pe canalul de Youtube ”Universul din tine”, în care oricine dorește poate afla puțin mai mult despre propriul organism, cum funcționează, ce se întâmplă când apare boala și cum gândesc medicii un caz medical de la A la Z.

CSÎD: Cum și de ce v-ați mutat în Suedia?

Dr. Ionuț Poeană: M-am mutat în Suedia pentru că acolo a fost inventată hemodializa. Nimeni nu ar fi avut mai multă experiență în domeniu decât medicii și cercetătorii care au avut cel mai îndelungat contact cu această tehnologie. În plus, mă identific foarte mult cu valorile societății suedeze, care pun mult accent pe modestie și pe cooperare.

CSÎD: Cum ați găsit job la un spital din Suedia?

Dr. Ionuț Poeană: Ca să ajung în Suedia, am depus un CV la spitalul universitar din Lund. Probabil le-a plăcut ce au citit și ce au auzit la interviul de după, pentru că m-au acceptat. Și așa am început colaborarea cu ei.

Pandemia de coronavirus a venit cu mii de teorii medicale

CSÎD: Cum s-a schimbat viața dvs ca medic de când a început pandemia de coronavirus?

Dr. Ionuț Poeană: Și eu, ca și toți ceilalți, am suferit mult din cauza acestei pandemii. De la senzația de nesiguranță personală până la grijile făcute pentru cei dragi, care erau departe, vulnerabili. Toată această perioadă a avut un impact negativ semnificativ asupra mea. Faptul că lucrurile s-au desfășurat cu o viteză atât de mare, și că din senin, nu a făcut decât să sporească această stare continuă de anxietate.

CSÎD: Noi publicul larg am fost asaltați de foarte multe informații noi. Cum a fost pentru medici?

Dr. Ionuț Poeană: Am văzut în puțin mai mult de 12 luni mii de articole științifice contradictorii referitoare la absolut orice aspect al acestei pandemii. De la mecanismele de infectare până la posibile terapii. Acest aflux masiv de informație contradictorie a contribuit și mai mult la suita și așa imensă de probleme, pentru că medici diferiți care citiseră articole diferite susțineau teorii contradictorii în fața pacienților, în ciuda faptului că toată lumea era bine intenționată. Iar acest lucru a dus la creșterea numărului de teorii ale conspirației și ale fake news urilor, care la rândul lor au făcut ca din ce în ce mai mulți oameni să considere că acest virus este fie benign, fie o minciună.

Când se va opri pandemia de coronavirus?

CSÎD: Și totuși, avem dovezi că acest virus este real și periculos pentru cei cu o stare de sănătate mai fragilă.

Dr. Ionuț Poeană: Suntem acum la aproape 2 milioane de decese pe plan mondial. Și în ciuda apariției atâtor vaccinuri, sfârșitul acestei pandemii pare a fi încă foarte departe.

Verificați cu atenție sursa informațiilor medicale!

CSÎD: De ce fake news nu sunt de folos pentru publicul larg?

 Dr. Ionuț Poeană: Fake news nu au absolut nicio utilitate pentru că nu livrează nimic din punct de vedere informațional. Cititorul nu rămâne cu nimic mai mult decât cu o stare de anxietate crescută, fără a fi aflat ceva util. În plus, datorită neîncrederii în medicina tradițională pe care aceste știri o seamănă, pacienții amână de multe ori prezentarea la medic sau inițierea unui tratament care e posibil să îi salveze viața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân