Remedii naturale pentru febra cauzată de infecții

17.01.2022

Febra cauzată de infecții virale poate fi combătută cu remedii naturale. Vezi care sunt acestea!

Febra este un simptom frecvent al infecţiilor virale, cum ar fi virozele respiratorii, gripa sau COVID-19. Aceasta  poate fi însoţită de manifestări precum dureri în gât, tuse, dureri de cap, răguşeală, secreţii nazale, dureri musculare, dar şi tulburări digestive, precum diaree sau vărsături.

Chiar dacă febra este mecanismul prin care organismul încearcă să lupte cu infecţia, acest simptom este foarte neplăcut. Din fericire, există câteva remedii care pot grăbi vindecarea, ameliorând în acelaşi timp febra. Iată câteva soluţii naturale pentru febra cauzată de infecţii virale!

Remedii naturale pentru febra cauzată de infecții virale

Consumă multe lichide

Pentru a reduce temperatura corpului, organismul reacţionează prin transpiraţie abundentă, ceea ce presupune pierderea de minerale care cauzează deshidratare şi simptome aferente acestei probleme.

Pentru a preveni acest lucru, consumă cât mai multe lichide (apă, sucuri naturale, supe, ceai fără cafeină, băuturi cu electroliţi) şi alimente bogate în apă.

Odihneşte-te

Dacă te confrunţi cu febră, este indicat să eviţi efortul fizic, deoarece astfel ajuţi corpul să se refacă mai rapid. Este de preferat să dormi cel puţin 8-9 ore pe noapte, iar în timpul zilei să eviţi activităţile care presupun efort, inclusiv exerciţiile fizice, deoarece astfel nu faci decât să creşti şi mai mult temperatura corpului.

Îmbracă-te adecvat

Atunci când ai febră, trebuie să eviţi hainele groase sau din materiale care reţin transpiraţia. De aceea, este indicat să porţi haine în straturi, pentru a da jos ceva atunci când simţi că îţi este prea cald sau să adaugi o bluză atunci când ai frisoane.

Mănâncă sănătos

E posibil ca febra să îţi cam taie pofta de mâncare, dar nu e deloc indicat să stai nemâncat. Din contră, alimentele pot avea efecte antivirale, dacă ştii să le alegi pe cele corecte.

Printre alimentele indicate atunci când ai febră se numără:

  • bananele şi orezul (bune dacă te-ai stricat la stomac)
  • ardei gras şi citrice (conţin vitamina C, care grăbeşte vindecarea)
  • fructe de pădure (sunt bogate în antioxidanţi puternici care ameliorează durerile şi reduc în mod natural febra)
  • morcovi (sunt bogaţi în betacaroten, un alt antioxidant puternic)
  • ardei iuţi, muştar, hrean (ajută la desfundarea nasului şi favorizează eliminarea mucusului din plămâni)
  • merişoare
  • ceapă

Bea ceaiuri

Un ceai călduţ este întotdeauna benefic atunci când te confrunţi cu infecţii virale. Exemple de astfel de ceaiuri cu efecte antivirale şi imunostimulatoare sunt: ceaiul cu lămâie şi miere, ceaiul din seminţe de coriandru, ceaiul Tulsi (busuioc sfânt), ceaiul de ghimbir cu piper şi ceaiul de fenicul.

Medicamente care combat febra

Pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor virale, poţi lua şi diverse medicamente, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul, aspirina, paracetamolul sau naproxenul.

Antibioticele nu sunt eficiente împotriva infecţiilor virale!

Atenţie! Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani, deoarece poate creşte riscul unei afecţiuni severe, sindromul Reye.

De asemenea, ţine cont de modul de administrare şi nu depăşi doza recomandată pe ambalaj. În caz contrar, pot apărea reacţii adverse precum hemoragie gastrointestinală sau afecţiuni renale ori hepatice.

Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de câteva zile sau, din contră, se agravează, apelează la serviciile medicale de urgenţă!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!