Este Omicron o variantă mai blândă? Ce spun medicii despre formele de COVID cu noua tulpină

  • Publicat:
Este Omicron o variantă mai blândă? Ce spun medicii despre formele de COVID cu noua tulpină
Sursa foto: Shutterstock

Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, specialiștii anticipează o creștere a spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI în următoarea perioadă, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra.

Un nou studiu Medlife arată că noua tulpină Omicron a acaparat deja orașele mari. În București și Timișoara ponderea probelor suspecte este de peste 70%, în timp ce la Cluj 96% din cazurile analizate sunt, cel mai probabil, cu Omicron.

Având în vedere că o persoană cu Omicron ar putea infecta în medie alte 15 persoane nevaccinate, vaccinarea, evitarea spațiilor închise aglomerate și respectarea măsurilor de prevenție rămân singurele soluții pentru a limita efectele valului 5 al pandemiei.

Potrivit reprezentanților companiei, din 349 probe analizate săptămâna trecută, 274 prezintă suspiciune de infectare cu noua tulpină, ceea ce reprezintă o pondere de 79% din lotul analizat. Ponderea cea mare de cazuri suspecte analizate per județ vine din Cluj (96%), urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

Mai mult decât atât, toate cele 137 de cazuri suspecte identificate săptămâna trecută în urma evaluării pre-screening PCR au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

Deși Delta nu a dispărut în totalitate, se pare că Omicron este responsabil de creșterea abruptă a îmbolnăvirilor, în special în orașele mari, având o rată de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioară.

În plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizată și de o rată de reinfectare mai mare în rândul vaccinaților și a celor trecuți prin boală, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvențiere.

Tulpina Omicron, mai puțin periculoasă? 

Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, specialiștii în sănătate se raportează la acest val al pandemiei cu la fel de mare precauție ca și până acum.

Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi.

E adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol.

Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra, a adăugat Dumitru Jardan.

Infecția cu Omicron la vaccinați se manifestă ca o rinofaringită clasică

Potrivit medicilor, infecția cu Omicron la persoanele vaccinate cu schemă completă nu determină simptome grave, ci doar manifestări clasice de rinofaringită.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru News.ro că infecția cu Omicron nu este totuși de ignorat, chiar dacă simptomatologia pare mai ușoară, având în vedere că în România rata de vaccinare abia depășește 40 de procente.

În cazul persoanelor vaccinate, boala se manifestă ca o rinofaringită clasică. Încă nu se ştie ce manifestări va da infecția cu Omicron în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.

Manifestările de rinofaringită la persoanele vaccinate infectate cu Omicron sunt de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe. Repet, la cei care sunt vaccinaţi. Rămâne să vedem cum se vor manifesta la populaţia nevaccinată, aici este marea noastră problemă, spune medicul.

De asemenea, medicul spune că un alt simptom specific observat la pacienții infectați cu Omicron este transpirația abundentă în timpul nopții.

În rest, pot fi prezente simptome ușoare, semnalate și în cazul tulpinilor precedente, precum febra ușoară, durerile de cap, musculare şi disconfortul la nivelul gâtului.

Totuși, pacienții care nu sunt vaccinați și nici trecuți prin boală și care prezintă diverse comorbidități sunt expuși riscului de complicații respiratorii.

Cea mai bună modalitate de protecție în fața COVID, inclusiv a noii tulpini, este vaccinarea cu doza booster, care ar putea oferi o protecție de 75% în fața Omicron.

În condițiile unei testări adecvate, numărul cazurilor de COVID-19 din România s-ar dubla la 3-4 zile

Reprezentanții companiei medicale private au anunțat încă de la sfârșitul anului trecut că România se va confrunta începând cu jumătatea lunii ianuarie cu o creștere rapidă și continuă a numărului de infectări, în contextul răspândirii tulpinii Omicron la nivel național.

Rezultatele programelor noastre de pre-screening și secvențiere confirmă nivelul accelerat de răspândire a noii tulpini și explică evoluția continuă a numărului de cazuri la nivel național. Vedem cum noua tulpină acaparează deja orașele mari, precum Cluj, Timișoara și București, acestea fiind, de altfel, județele cu cel mai mare număr de cazuri zilnice raportate.

Dacă ar exista o testare adecvată, probabil că numărul real al infectărilor s-ar dubla la fiecare 3-4 zile. Impactul numărului real de îmbolnăviri se va vedea în următoarele două săptămâni la nivelul sistemului sanitar, prin creșterea spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI. Iar atunci când rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depăși 75% vom resimți, cu adevărat, pericolul acestui val al pandemiei.

Pentru a evita această situație, se impune aplicarea de urgență a unor măsuri coerente, care să țină cont de particularitățile noii tulpini, precum rata mare de transmitere și incidența crescută în rândul copiilor și adolescenților. Spațiile închise aglomerate, așa cum sunt și sălile de curs, se pot transforma cu ușurință în adevărate focare de infecție.

Astfel, decizia de a menține școlile deschise indiferent de rata de incidență și trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui reevaluată până nu e prea târziu. Aplicarea și respectarea unor măsuri de siguranță eficiente, asociate cu vaccinarea și testarea adecvată ar putea limita efectele valului 5 al pandemiei, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife.

Secvențierea genomului coronavirusului, lăsată de izbeliște în România

Numărul cazurilor de infectare confirmate la nivel național cu varianta Omicron se ridică la 295, arată cel mai recent comunicat al Ministerului Sănătății pe această temă, pe baza datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, din 7 ianuarie 2022.

Acest lucru indică un interes scăzut al autorităților pentru supravegherea prin secvențiere genomică a virusului SARS-CoV-2, având în vedere că zilnic sunt înregistrate mii de cazuri noi de COVID-19 în România.

Comisia Europeană recomandă ca Statele Membre să ajungă la o capacitate de secvențiere de cel puțin 5% dintre probele pozitive COVID-19.

Conform recomandărilor Comisiei Europene, România ar trebui să realizeze între 5.000 și 10.000 de secvențieri pe lună.

Analizarea genomului SARS-CoV-2 permite obținerea unei imagini de rezoluție înaltă, cu multiple aplicații, de la dezvoltarea de teste de diagnostic și vaccinuri până la informarea în timp real asupra măsurilor de sănătate publică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân